Скопие: Албания обърка броенето на македонците

Българите се оказаха тройно повече
29 юни 2024 20:00, Стела Стоянова
184
Скопие: Албания обърка броенето на македонците
Снимка БГНЕС

Северна Македония поиска "корекция" в преброяването на македонското малцинствено население в Албания, предаде БГНЕС.

Вчера бяха публикувани резултатите от него - българите в страната са три пъти повече от северномакедонците (7057 души на 2281).

"Министерството на външните работи на РСМ отбелязва със сериозна загриженост публикуваните предварителни резултати от преброяването, проведено в Република Албания през 2023 г. Техническите нередности в начина на провеждането му, които непрекъснато се изтъкваха от македонските дружества в Република Албания в навечерието на преброяването, но и по време на провеждането му, доведоха до публикуването на данни, които, за съжаление, не отразяват адекватно реалния брой на етническите македонци в страната", се казва в съобщение на ведомството.

Македонското МВнР "изразява недоволство и остро реагира на използването на термина "северно македонци" и използването на името на държава като заместител на етническа общност".

Посланикът на РСМ в Тирана Данчо Марковски "ще бъде извикан за спешни консултации с цел изясняване на недостатъците и несъответствията в този процес, разглеждане на възможностите за подходящо коригиране на допуснатите пропуски и намиране на най-адекватните пътища за по-нататъшни съвместни действия и насърчаване на двустранните отношения с Република Албания. В предстоящия период Министерството ще си сътрудничи интензивно с компетентните представители на властите в Република Албания и с представителите на македонската общност в Република Албания в посока тяхното културно и социално насърчаване в рамките на албанското общество, което за съжаление и повече от очевидно беше напълно пренебрегнато от предишното политическо ръководство у нас. Всички открити въпроси между две съседни държави трябва да се решават чрез диалог и взаимно разбирателство и зачитане на правилата, принципите и ценностите на международния правов ред", допълват властите в Скопие. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от ЕС
Гръцкото МВнР: Скопие не зачита историята
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
В РСМ няма наследници на Древна Македония затова не може да се наричат македонци. Северна Македония се отказа от името Македония, а друга държава с това име не съществува следователно те не са македонци и нямат право да се наричат сами македонци. Само защото са родени в регион където някога е била Древна Македония не ги прави македонци. В пределите на България е имало област Македония и това е само защото сме превзели областта от Гърция и не сме сменили името.
101
4
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 3 дни
Колкото до Гърция, там северно македонците са много по-активни и ако изобщо някой смее да се нарече нещо различно от грък, то е северно македонец. Един се беше нарекъл Българин, т после се чудеха от ВМРО как да го измъкнат от там. Първо го бяха уволнили, след това по арести, затвори. Вижте какво се случва всяка година на лобното място на Гоце Делчев (изключвам политическите дейци). Всяка година Гърция арестува всички , осмелили се да тръгнат към бившето с. Баница. Гърция е най-големият проблем.
100
3
 
18
 
! Отговори
Хахаха преди 3 дни
Макетата не знам защо скимтят. Те са изкуствено създадена държава с дейното участие на Русия и сърбетата. Правилно е да се наричат бюрмчета.
99
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А бе то 500к са си с бг пспорти , пак хубавото в че го взимат като доказват български корени тва е такъв авто гол за см че нямат си и на идея
98
0
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 3 дни
До Мара Бунева, за д-р Врабевски сигурни ли сте че е активен в Албания? За Украйна. Молдова и Румъния знам че е, но да си призная за Албания не съм. Колкото до държавата...доста потайна операция ще да е било, но не го изключвам. Като бях в Тирана 2012та от автобуса бяха срещнали българи от Голо Бърдо. Страх ги е било да си признаят че са такива и казали че си говорят на български само вкъщи. Енвер Ходжа с НРБ е поддържал добри отношения, но Т.Живков ги е бил забравил и отписал с десетилетия.
97
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Разбира се, че 'северномакедонци' е правилният термин след като държавата се казва Северна Македония. Иначе най-голямата грешка е била създаването на това недоразумение Югославия, с още по-голямото недоразумение БЮРМ вътре.
96
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
РСМ трябва сами да решат северни ли са или не са северни. Кои са северни влизат в ЕС, кои не требва да дират къде е Македония.
95
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Какво им е македонското на тези. Македония е в Гърция и Южна България. Те са Северогърци, Западнобългари, Източноалбанци или Югосърби. Някаква измислица опитваща се да захапе всеки съсед.
94
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Какво им е на Северо Скопците, защо непрекъснато бълват огън и жупел? Първи ги признахме за отделна държава, дадохме им оръжия, танкове. Какво още искат? Всичко им е в главите, ей къде са, да дойдат да хапнем и пийнем или да им отидем на гости. Ама те НЕ, не разбират че като махнем албанците общо остават колкото наш град или два софийски квартала. Никой тук не се вълнува от тях, ако не плюеха, нямаше и да сме ги чули.
93
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
само в болни и коминтерски мозъци, както и за сърбомани има македонци, за всички останали са си чисти българи.
92
2
 
28
 
! Отговори
Радослав преди 4 дни
Ако България обяви всички български паспорти издадени на македонци за невалидни, още на следващия ден половин Македония ще е пред парламента с факли и ще настояват РСМ да приеме и изпълни всичко което България изисква от тях!
91
2
 
22
 
! Отговори
Ббб преди 4 дни
Знам албанец да казва - в Албания има българи и в България има българи, какво правят тези македонци по средата не е ясно.
90
2
 
12
 
! Отговори
Мара Бунева преди 4 дни
До Един Българин: Не сте напълно прав -- и държавата, и фондацията на д-р Врабевски направиха много не да ,,изкривят" резултатите от преброяването, а да покажат на българите в Албания, че не са забравени и изоставени. Такова трябва да е отношението на Р България към всички български общности в съседните страни. Особено в Гърция, където трябва да спазват правилата на ЕС!
89
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Аз пък искам лидерите на Северна Македония ритуално да се гръмнат. Налудничаво ли е?
88
1
 
14
 
! Отговори
Мара Бунева преди 4 дни
До Нашата загадка: Скопски синдром, колективна проява на Стокхолмския синдром.
87
2
 
26
 
! Отговори
Мара Бунева преди 4 дни
Вярно е. При следващото преброяване няма да останат и наполовина. Албания доказва, че спазва европейските норми и договорите за правата на човека и гражданина. Затова най-вероятно ще я отделим от сърбоманите родоотстъпници в Скопие. Те ще са в пакет с матичната си Сърбия. А Гърция се кани да ги изхвърли и от НАТО. Който се чувства българин, ще влезе в ЕС индивидуално, като български гражданин.
86
3
 
29
 
! Отговори
Нашата загадка преди 4 дни
Ако в държава неграничеща с друга държава има по-голямо малцинство на втората от мнозинството на тази държава между двете, то дали междината държава не е объркала мнозинството си и да го кара да се чувства изкуствено македонци под сръбски диктат??? Не е срамно да си признаеш какъв си,срамно е да знаеш какъв си и да упорстваш че не си само и само да се харесаш на палачите си от близкото минало.
85
0
 
13
 
! Отговори
Кокала преди 4 дни
Че то и в СМР да има преброяване, резултата ще е горе долу същия...
84
2
 
20
 
! Отговори
Един Българин преди 4 дни
Аз не съм чул че има преброяване, което ме навежда на мислълта, че нашата държава както обикновено не е направила нищо за да изкриви резултатите в наша полза за разлика от активната дейност на северно македонските дружества в Албания очевадно.
83
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 99 преди 4 дни
Дааа, имаме дръпнати очи и конски опашки.