Гърция повдигна въпроса за Преспанския договор на срещата на НАТО

Атина вероятно ще оттегли подкрепата си за Скопие за ЕС
11 юли 2024 15:09, Елка Василева
44
Гърция повдигна въпроса за Преспанския договор на срещата на НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

На срещата на НАТО във Вашингтон гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е повдигнал въпроса за неспазване на Преспанския договор от Република Северна Македония, предаде кореспондентът на БНР.

Още по темата
"Пълното спазване на Преспанския договор от страна на Скопие е предпоставка за сигурността на Балканите", е заявил гръцкият премиер на заседанието на страните членки на Алианса във Вашингтон, посочват кореспондентите на гръцките медии.

Атина е провокирана от изявленията на президента и премиера на съседната страна, които вместо Република Северна Македония използват само "Македония", което е абсолютно нарушение на международния договор.

В Атина съобщават, че дори на заседанията на НАТО във Вашингтон премиерът на Скопие Християн Мицкоски отново е използвал в официално изявление името "Македония", както и "македонски език".

Политически анализатори коментират в Гърция, че по всяка вероятност Атина ще оттегли подкрепата си към Скопие за приемане на страната в Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
5
 
! Отговори
Га4е преди 2 месеца
Само ВЕТО и никакво отстъпление от Българската позиция .Има Македония-чисти българи и говоряют диалектен български език.ВЕТО!
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
само гърците ще Ви оправят макета - с нас може да се гъбаркате и да ни разигравате и подритвате, ама гърка ше ви опраи
26
1
 
18
 
! Отговори
ДЕПОТАТ преди 2 месеца
БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ ДА СПРАТ ДА ИЗДАВАТ БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА МАКЕДОНЦИ И ДА ИЗТРИЯТ ОТ АРХИВИТЕ ТЕЗИ КОИТО НЕЗАКОННО ПРЕБИВАВАТ ПО СВЕТА НА ГЪРБА НА БЪЛГАРСКИЯ ДОКУМЕНТ.
25
1
 
15
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
До АнонименЗащо до НАТО? Защото този договор определи условята, при които Гърция се съгласи Северна Македония да влезе в НАТО. Ако Северна Македония не спазва договора, отпада и гръцката подкрепа.
24
4
 
24
 
! Отговори
Крундел преди 2 месеца
братовчедите мЪнкедонци ще гледат еуропата през кривио макарон...но така става, като слушаш београд, който пък говори каквото масква му спусне...
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе Северна Македония се напълни с шиптъри от Косово с любезното съдействие на Запада при разпада на Югославия и войната на НАТО със Сърбия. Тогава им промениха генофонда и бъдещето, на нашите югозападни братовчеди. Че са сбъркани, да такива са. Но не са само те виновни за ситуацията, че имат шиптъри в парламента си.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 30, предложението ми е с цел да се направи истинска разлика на макетата от българите (наричащи се македонци) и древните македонци.
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"За да не се бърка понятието македонци (българите в Македония) трябва да се наричат скопиани, същи така е много близо до шкупи (албанци) и скоп-ци. Нека така да се промени, за да има спреведливост в тази мъртвородена държава, народ и език!" - Може и титоландци от република Титоландия... ще кореспондира с историческата истина и ще отдадат чест на създателя си Тито... Сърбите може да имат претенции, защото може би те се смятат за истинските титоландци, но те не са в НАТО и ЕС, за да ги пита някой.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За да не се бърка понятието македонци (българите в Македония) трябва да се наричат скопиани, същи така е много близо до шкупи (албанци) и скоп-ци. Нека така да се промени, за да има спреведливост в тази мъртвородена държава, народ и език!
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сърбетата и рашките, нали ги научиха, че са наследници на гърка Александър Велики, сега са антички до живот, като чуят българин и бегат с 200... :)))
18
3
 
23
 
! Отговори
всъщност преди 2 месеца
Макетата правят всичко да не влезнат в ЕС. Дали е щото са глупaви или щото така им се диктува от Сърбия и/или Русия, не знам. Но е факт, че с действията си показват нежелание да са в ЕС. И понеже видяха, че ние май ще вземем да им склоним на исканията, за по-сигурно настъпиха и Гърция, която, за разлика от нас, си гони интересите и заради това ще ги резне от ЕС.
17
3
 
5
 
! Отговори
югозападна България преди 2 месеца
Държавата се кзва МАКЕВАР - македонци у варвару.
16
11
 
5
 
! Отговори
Ха ха, преди 2 месеца
Копейките да говорят за "господари и слуги"? Забавни са ! То е ясно, че политиците в Македония са на къса верижка на Белград и Кремъл! Ако са искали в ЕС, отдавна са са го постигнали! Остава Албания да се отдели и да влезе , и тия съвсем ще го закъсат! Засега само хленчат на американците да ни натиснат, а ходят да се наведат в ... Белград!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 3 Кои сме ние? От мен нищо не зависи и не ме питат за нищо на референдум.
14
7
 
14
 
! Отговори
Псевдо РСМАКЕДОНЦИ преди 2 месеца
Освен, че няма да видят ЕС ще се превърнат в Украйна на балканите заедно със Сърболята. Ясно е като бел ден, че това се диктува от Сърбия, което им е наложено от Русия. Последствията ще бъдат катастрофални за тия две отцепени от България държави със 100 % българско етническо население. Вече се говори за война на балканите и това сигурно ще е основният мотив за такава. Дано да четат и да си правят сметката правилно....
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре, че са тия нашите тлупи само козируват и се навеждат в наша вреда за каквото се сетите от укрия до бюрм и ЕЗ.
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
МАКЕТАТА САМО СИ ГО НАДЯНАХА , НЕ ИСКАТ ГЪРЦИЯ ИЛИ БЪЛГАРИЯ , ... НАКРАЯ СТАНАХА СЛУГИ НА ИСЛЯМИСТИТЕ , Парламента им се напълни с ислямисти , ...какъв е и Премиерът им ?
11
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо в НАТО? Да не би БЮРМ да е нападнал Гърция и тя да иска защита? Този въпрос за договора е към Международния съд, не към НАТО.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 14 ...Нашите ---НЕ ПОВДИГАТ , само СВАЛЯТ ПОТУРИТЕ!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Папо...Какво праИм ли , кой каквото търси , рано или късно си го намира , питай Зеленски !