Мицкоски ще разговаря с България за спорните въпроси, но само при редовно правителство

По думите му отношенията между двете страни са спокойни
Обновена: 17 юли 2024 17:33 | 17 юли 2024 17:00, Нели Христова
100
Мицкоски ще разговаря с България за спорните въпроси, но само при редовно правителство
Снимка: БГНЕС

Македонският премиер Християн Мицкоски заяви, че е готов да разговаря с България по спорните въпроси, но не със служебно правителство.

Отношенията между България и Северна Македония са спокойни, координирани, двете държави са партньори в НАТО, но "по някои въпроси" имат различни позиции, смята премиерът на Република Северна Македония.

В интервю за ТВ Сител Мицкоски заяви, че с българския премиер Димитър Главчев са се чули и са координирали работата по пожара в Огражден планина, който започна в Северна Македония, но се прехвърли и на българска територия, но въпреки че е подготвен за разговаря с аргументи по спорните въпроси между двете държави не вярва със служебно правителство да има възможност за разговори за да бъде намерен начин Северна Македония да продължи по своя европейски път.

Мицкоски каза, че във Вашингтон се е срещнал с "много влиятелни хора, които формират мнението там, с аналитични центрове, с губернатори, сенатори предишни и сегашни влиятелни личности" и позицията на правителството на Северна Македония за условията за реален старт на преговори на страната с ЕС „е ясна и непроменена".

"Не защото се инатим, а защото някой преди това е направил грешка. Суспендирал е и опозиция, и парламент, мислел е, че може да постави ултиматум на опозицията и по този начин ще си реши проблема. Не може така. Подготвени сме да решаваме този проблем, но не под тези условия. Македонският народ не го приема, а на мен народа ми плаща да работя за неговия интерес - 75 процента казват, че това е неприемливо.

Имаме подготвена позиция, готови сме да разговаряме и не мога да приема промяна на конституцията, заради вписване на няколкостотин македонски граждани, които казват за себе си, че са част от българската общност тук. Защо трябва да направим това? Коя е причината? Нека някой ми обясни. Понеже е вписано в рамката трябва да го приема? Не може така. Това е ултиматум. Ако нечии човешки права тук са ограничени, не са политиците тези, които отсъждат. Има институция. Решенията на Съда за правата на човека са 14 на нула за това, че правата на македонската общност в България са ограничени или ги няма. Ако това (промяната на конституцията) е мой вътрешен въпрос, кой има право да ми се меси във вътрешните работи? И ако това е условие трябва ли да се обезличим? Утре друго условие могат да поставят", заяви Мицкоски.

Той посочи, че обществеността в Северна Македония е заблудена, че условието за промяна на конституцията на страната е вписано в преговорната рамка, както и че никъде не е вписано, че промените в конституцията трябва да бъдат не само приети, но и изпълнени.

Той потвърди позицията на партията си ВМРО-ДПМНЕ срещу вписването на българите в конституцията на страната. Задължение, което бе вписано в преговорната рамка на страната, като условие Северна Македония да започне реални преговори за членство в ЕС.

На въпрос, свързан с очакваната в Северна Македония, но неосъществена по време на Срещата на върха на НАТО среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, Мицкоски заяви, че не е обявявал такава среща, че е бил готов да разговарят, но очевидно програмата на Мицотакис е била много сгъстена и предполага, че не е намерил време да се срещне с него. Премиерът на Северна Македония отказа конкретика в отговор на въпроса дали след „фосирането на темата" с използването на конституционното име на Република Северна Македония, е имало някаква реакция от страна на Мицотакис по време на разговорите в затворената част на срещата във Вашингтон. Мицкоски заяви, че не може да разкаже за какво се е говорило на срещата, но е бил в „удобна позиция", направил е три изказвания и смята, че част от тях са привлекли вниманието на присъстващите в залата, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние няма за какво да си говорим с Мицков - ние проблеми с влизанито в ЕС нямаме,. Проблем имат македонците и този пробле се нарича Мицков - постоянно си измисля невероятни начини да спира РСМ по пътя към ЕС. Всеки разговор с "македонския проблем" е щета зза Бългания, защого "проблема" цели да прехвърли собствената си вина върху нас! Няма защо да разговаряме с "проблема" Мицков - дъроавата му е подписала договори с ЕС, България, Гърция, да си ги изпълняват!
75
0
 
0
 
! Отговори
Радев преди 1 месец
Има да чака още пет години дебелоглавият Юго удбаш докато има редовен кабинет ,ама това си енергия проглем ние не бързаме
74
0
 
3
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 месец
Мицковски е сигурен че правителство у нас няма да има. За това говори така.
73
2
 
4
 
! Отговори
От Пирин преди 1 месец
Никой ли не разбира, че губим битката със РСМ?! Войната трябва да се води с Белград, там е основата на проблема. България трябва а пренесе дипломатическата битката в Косово и Босна, там трябва да се удари Сърбия. Нашите служби или спят или се правят на ударени, че идват сръбски емисари в Северозападна България и обработват хората да се пишат турлаци, че и сърби. Сърбите претендират, че в България има 30 000 сръбско малцинство. Сърбия е големият проблем на България в последните 140 г.
72
1
 
2
 
! Отговори
Offf преди 1 месец
Няма спорни въпроси по темата, има международни договори и декларации...!
71
4
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Мицко иска да вкара Македония в евразийския съюз заедно със сърбежите. Ще ьав6исят за всичко от волята на Белград и Москва, което знаят колко е "хубаво".
70
2
 
4
 
! Отговори
Жельо преди 1 месец
Мицкоски като не щеш мира , на ти секира.
69
12
 
3
 
! Отговори
МКД преди 1 месец
До АнонименТи мислиш дека ЕС ке трае 100 години? Вие Бугарите преди години говоревте дека ке сте во вечна дружба со СССР, ама СССР го нема и нема вечна друба. Исто така за скоро време ке нема ни ЕС. Ама Македониа ке има.
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия двамата като ги гледам и направо ми се повръща!
67
1
 
12
 
! Отговори
еееееее преди 1 месец
коф е тоя и за кой се мисли, даже и условия поставя, аре чиба ве, чиба от тука
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирчо няма да е премиер да подписва като кмет от даден етнос, т.е. без да чете
65
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мицкоски като почне да спазва вече подписаните договори - тогава си струва да разговаряме иначе е чиста загуба на време.
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РСМ доказа, че не може да им се има доверие и не спазват договорите, които самите те са подписали. Аз не виждам смисъл от разговори. Даже трябва да се прекъснат линиите за комуникация докато не си изпълнят условията.
63
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България македонци няма, а единствената държава която може да има някакви претенции за македонско малцинство това е Гърция и това е според подписаните договори за името Македония. Северномакедонците са едни изпаднали селяни от България, изостанали, неуки и необразовани що се отнася до историческите въпроси.
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека си рзсъждава сам със себе си. Но фактите и числата са други -- колко е броят на македонци с български паспорти -- а те се дават срещу данни за български произход. Не се дават да ходят да работят в ес. Македонстващите тук може да са няколко стотин. Между двете конституции има принципно различие, което не дава повод за някакви реципрочни искания от тяхна страна. Тука идваха делегации на македонци с твърдения за нарушени права заради българско самосъзнание. Спиране докато се изяснят нещата.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви преговори с тези измамници повече. Утре може да се събудят накриво и пак да искат промени в договори.
60
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мен доколкото ми е известно разговорите отдавна приключиха и остана едно условие за изпълнение или никакъв ЕС. Не ми пречи ако желае да си говори сам и да пропилее още 5 години.
59
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този човек не си дава ясна сметка кой е, на коя държавица е нещо си, какво и къде е мястото, което му е отредено в света!!! Тези стойки да ги чупи пред макетата на площада в Скопие пред паметника на "воин на кон". Нямат тежест никъде другаде.
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обратно в Белград, сръбска пoдлoгa жалкa
57
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма какво да се говори. Всичко е договорено и подписано в международните договори. От тук нататък следва единствено изпълнението на поетите ангажименти. Не може тези да продължават да ни извиват ръцете. Време е да им теглим чертата както направиха гърците мн отдавна. Дори името ги накараха да си сменят. А ние все отстъпваме, все като бити се държим.