Вучич: Притеснени сме, ситуацията в Косово се усложнява

Сърбия остава ангажирана с военния неутралитет
21 авг 2024 22:39, Гергана Попова
30
Вучич: Притеснени сме, ситуацията в Косово се усложнява
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сръбският президент Александър Вучич разговаря днес с помощник генералния секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката на сигурност Борис Руге за ситуацията в региона, сигурността в Косово и последиците от едностранните действия на властите в Прищина.

„Добра среща с Борис Руге по най-важните въпроси, ситуацията в региона, сигурността в Косово и Метохия и възможните последици от продължаването на едностранните ходове на режима на Курти“, каза Вучич в Instagram, цитиран от Kosovo-online.

„Посочих, че постоянният риск от ескалация на напрежението, който Прищина редовно провокира с безотговорни решения и поведение, оказва огромно влияние върху сръбския народ в Косово и Метохия, който живее в състояние на постоянен страх за живота и имуществото си“, подчерта той.

Вучич благодари на Руге за вниманието, което отделя на този въпрос, тъй като самият той е добър познавач на ситуацията в Косово.

„Подчертах, че е необходимо да се засилят дипломатическите усилия и да се координира със силите на КФОР в съответствие с Резолюция 1244 и правомощията, които тези сили имат като част от техния мандат, за да се гарантира безопасността на сърбите в Косово и Метохия, да се върне Прищина в диалог и изпълнение на всички задължения и преди всичко формирането на Съюз на сръбските общини“, каза Вучич.

По време на разговора с Руге Вучич подчерта още, че Сърбия остава ангажирана с военния неутралитет.

Руге заяви в социалната мрежа "Х", че разговорът с президента Вучич за отношенията между НАТО и Сърбия, които се надява да се задълбочат, е бил добър.

"Обсъдихме и регионални въпроси, включително постоянната сигурност в Косово. НАТО очаква Сърбия да помогне за осигуряване на пълна отговорност за насилствени действия през май и септември 2023 г.", написа Руге.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: СърбияКосововучич
Още от Русия
Моди ще посети Киев, ще работи за постигане на мир
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако мислиш за Сърбия,ще се оттеглиш или ще се застрелял,Вучич.Никой не ти е крив,ти си виновен за положението на сърбите там ,както и за това ,че *** като Вулин и изолационисти като Додик още имат тежест в обществото!Иначе,убедена съм ,можеше да се намери вариант даже и да дадете Косово,което уви,отдавна не е Ваше,но аз лично никога няма да нарека албанско,да Ви се върне по-натам в бъдещето част от т.нар.Босна.Докато си начело,това никога няма да стане!Тъй че не драматизирай излишно.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НАТО и мюсулмани нямат място на Балканите.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Каква работа има Сърбия в Косово?? Та, там сърбите са под 1%. Колко да се усложни повече ситуацията - най-много да станат 0%. Каквото мислеха и правеха на другите, това им се случи на сърбите - етническо прочистване. Сега да не реват! Освен нахлузените македонци, всички други съседи мразят сърбите - болни от шовинизъм крадци са,...вече 200 години!
21
4
 
5
 
! Отговори
Трол тъп и дебил преди 3 седмици
До 20. Единствената държава. На Балканския полуостров, която е враждебна към България е Сърбия.Една нереформирана, шовинистична и агресивна държава, която малтретира Българското население в Западните покрайнини . . . . Хубаво да е да се комуницира с интелигентни и образовани хора, което при тебе липсва. Когнитивен дисонанс е явно болестното състояние съчетано от дебилизъм с образователни дефицити! На запад в Сърбия са Словения и Хърватия. Шовинистична се пише шовинистка и са национални интереси!
20
0
 
1
 
! Отговори
До Единств. държава преди 3 седмици
Връждебните държавви са пет.
19
0
 
5
 
! Отговори
от чужбина преди 3 седмици
От коментиращите надали някой е виждал косовар на живо! Аз познавам доста такива и от първо лица мога да кажа, че това е най-отвратителното племе в Европа!
18
4
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 3 седмици
До Анонимен,то абаолютно същото важи и за българите,само врещите как ще избиете целия свят,ако зависи от вас,как слънцето изгрява благодарение на вас,то не са пилони,огромни пар цали дето наричате знамена,но колкото и големи да са не могат да прикрият издевателствата ви над цялото човечество,и за вас и за сърбите ще има видовден,колкото и сега да не ви се вярва
17
4
 
3
 
! Отговори
Единствената държава преди 3 седмици
На Балканския полуостров, която е враждебна към България е Сърбия.Една нереформирана, шовинистична и агресивна държава, която малтретира Българското население в Западните покрайнини останало там заложник на късогледството на Европейските велики сили.Тя системно мачка всякаква проява на Българщина, включително и внасянето на забележете КНИГИ през границата.Същото и в още по-голяма степен се отнася за Северна Македония.Е как да харесваш сърбите тогава?
16
1
 
3
 
! Отговори
Майната Ви преди 3 седмици
И що ще Вучката при Рюте?? Нали е в съюз с Путин. Да тича при него.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най добре да ги избомбят още няколко пъти ей така, превантивно.
14
4
 
14
 
! Отговори
Ханс преди 3 седмици
За сърбите само ятаган в кратуната !
13
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
В 811 г. Белград и областта Браничево обявяват, че напускат Българската държава и са присъединяват към франките, с които по това време сме граничели. Нашият хан Крум светкавично реагирал като в битката загинало цялото население на Белград и Браничево. От тогава получил прозвището хан Крум-Страшни. Иначе, територията Косово е българска земя, където и сега живеят българи, а през Първата световна война част от Българска армия пребивава там от 1914 г. до 1918 г. и моят дядо е бил там по това време.
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вучич пак ще види силата на НАТО, която крием от Русия.
11
3
 
14
 
! Отговори
дедо ви преди 3 седмици
вуче , признайте че сте българи , станете квартал на България и проблемите ви ше свършат .
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вучка, Вучка, за нищо не ви бива сърбите. Един сръбски шовинизъм ви остана и крещене и тупане в гърдите колко велика е Сърбия... Ама реалността е различна.
9
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вуче, целувай Корана! Шефът ти в Москва прие исляма. От утре даже патриарх Даниил става мюфтия и спира свинското!
8
2
 
11
 
! Отговори
G.I. Joe преди 3 седмици
Вичо не иска ли една тояга?
7
3
 
22
 
! Отговори
32335445 преди 3 седмици
И какво ще направих, бре Вуче? Почвай да въртиш плескавици, че за друго не ставате.
6
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пореден пример, че краваристан не може да съществува без да запали някъде война.
5
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво е това Косово?