Мицкоски: Всички с български паспорти в РСМ ще ги скъсат, щом станем част от ЕС

Български паспорти имали и македонци, и албанци, и турци, и сърби, и власи, и бошняци
Обновена: 29 юли 2024 18:09 | 29 юли 2024 18:00, Елка Василева
325
Мицкоски: Всички с български паспорти в РСМ ще ги скъсат, щом станем част от ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Според Християн Мицкоски гражданите на Република Северна Македония търсят български паспорти не заради "етническа или национална принадлежност" и "ще ги скъсат в първия ден, в който страната стане член на ЕС". Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски бе попитан дали ще поиска от гражданите на Северна Македония, които притежават български паспорти, да се откажат от тях.

Още по темата
"Това е лично решение. Истинският въпрос е защо македонските граждани не са искали български паспорт преди България да влезе в ЕС. Българският паспорт не е заради етническа или национална принадлежност. Доколкото знам, български паспорти имат и македонци, и албанци, и турци, и сърби, и власи, и бошняци, всички имат - поради икономически причини.

Мислят, че по този начин по-лесно ще получат възможност за работа в държавите от ЕС, не защото се чувстват българи. Сигурен съм, че причината не е тази. И съм сигурен, че всички още утре биха се отказали (от български паспорт), ако не се беше случила тази неправда две и половина десетилетия да чакаме да започнем преговори (с ЕС). Ако имахме нормален път, както всички нови държави членки на ЕС, ви гарантирам, че нито един гражданин нямаше да поиска български паспорт. Ние имаме много вътрешни проблеми, но заслужаваме много повече от много държави членки на ЕС (да бъдем член на ЕС). И ви гарантирам, че ако получим заслуженото, в първия ден, в който станем член на ЕС, те ще ги скъсат (българските паспорти). Гарантирам ви”, заяви Мицкоски, който днес беше на посещение в Камарата на Северозападна Македония. Изказването му бе излъчено онлайн в правителствения канал.

Запитан съществува ли друг вариант, който да не включва промяна на преговорната рамка, която е условие за реално начало на преговорите по присъединяване на Северна Македония с ЕС, Мицкоски отново посочи, че алтернативата е конституционни промени за вписване на българите в основния закон на страната с отложено влизане в сила.

"Ако има желание, има начин, ето го начина. Повече от две десетилетия говорим за ЕС и сме заседнали преди началото на преговорите. Винаги има и още нещо, и още нещо. Трябва същите тези, дето говореха тези неща, да покажат дали разчитат на нас. Но не на думи, а на дело да покажат. Дадохме им начин. Отложеното действие е един от начините”, заяви Мицкоски, който уточни, че за това е разговарял „с всички международни представители”.

(Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия упорито не искат да влизат в ЕС!!!!
263
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не разбирам, вписването на българите в конститусията защо трябва да се отлага. Та нали в крайна сметка пак трябва да ги впишат. Каква е разликата от това да ви впишат сега или да ги впишат след 1 година. Та нали те постоянно тръбят, че ставало дума за 300 човека. Защо толкова се страхуват да впишат 300 човека като малцинсто ? или може да не са 300 човека а другарю Мицкоски ?
262
1
 
9
 
! Отговори
мицка преди 1 месец
нема да е в твоя живот, споко
261
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Га яди кифтетата ни рива. Сега МВнР да пусне нота към ЕК, че тия за пореден път не си спазват ангажиментите и дискриминират гражданите си получили български паспорт с доказване на родственост. Това "когато" станат част от ЕС, повече и повече прилича на "ако". За да се разбираш със съседите трябва тежък компросис понякога, преди време си нарязахме ракетите заради Турция и доста правила променихме в наш ущърб и дългосрочна перспектива. Като искат ЕС, да спрат да крадат.
260
2
 
13
 
! Отговори
Хохохо преди 1 месец
Докато стане това ....някъде във времето...мицко "северно македонците" не само ще са ДОКАЗАЛИ БЪЛГАРСКИТЕ СИ КОРЕНИ, но и ще са с Българско самосъзнание!!!
259
6
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Добре че психопатите от пплгдб+ ги пуснаха тези в ес ;)
258
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мицорски: северомакедонците са измамници и над 200 000 човека са излъгали целенасочено българските власти !.. и не разбираме защо ни се поставят условия и какво им пречим на българите ?!? Мдамм, липсва му и базова себекритичност.
257
0
 
1
 
! Отговори
Истински комита преди 1 месец
До Танас Войводата....Я да го.....
256
0
 
8
 
! Отговори
Никой преди 1 месец
Защо не ги скъсате сега, защото няма да можете да се разхожда те и работите в ЕС,и вие сте продажна *** като нашите 240 ***.
255
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И вас ли ли ви залъгват като украинците със захарни петленца ??? Понеже сте няколко километра по-европейци от нас.....????
254
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да доживеят да влязат в ЕС. Могат да си ги занесат в Рая паспортите!
253
1
 
23
 
! Отговори
Патрис Лумумба преди 1 месец
Християнчо,късайте каквото искате,наричайте се както искате,ваша воля.Това не променя факта,че сте българи със загубено самосъзнание.
252
1
 
17
 
! Отговори
Чичко е ясно преди 1 месец
Членство на РСМ в ЕС ще е с отложено действие. Някъде след средата на века.
251
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много тъжна историяНе могат още да проумеят че са мешаница между Българи или Сърби.А има много свестни хора там които са наясно че са млада държава без никаква история и че сега е времето да творят и създават вместо да се разправят с околните.
250
1
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Мицкооооо, ще влезеш в ЕС "Кога ти цъфне върба на ГЗ" :))))))))))))))))))))))))))))))))
249
0
 
11
 
! Отговори
Да бе преди 1 месец
Колко от тия дето са взели БГ паспорти ще са живи, когато вие влезете в ЕУ. Както стея подкапали поне още 50 години ще сте отвън...
248
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе ше късам. Аз пари ке съм давал за пасоша. Той шо сака да си къса документот
247
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Отложеното действие е един от начините" -- отложено действие той го разбира така -- все едно македонец хирург да прави операция на европеец пациент и му казва ще ти сложим упойка с отложено действие, първо ще ти направим разреза, а упойката ще се задейства по-късно. -- ха-ха, хий-хий !
246
0
 
14
 
! Отговори
Ганди преди 1 месец
Мдаааа, ще станете част на ЕС , кога цъфнат налъмите , ти си за Карлуково бе пи ч
245
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И да триеш, чу да ставим.Послушай,джубре из данаса,како лева Легенда Македонийе