ЕС към РСМ: Впишете българите в Конституцията, Скопие няма да получи по-добра сделка

Има решение на масата, да вървим към него, призова посланикът на ЕС в Скопие
28 юли 2024 18:43, Анисия Иванова
87
ЕС към РСМ: Впишете българите в Конституцията, Скопие няма да получи по-добра сделка
Снимка: БГНЕС

Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър призова правителството на Християн Мицкоски да не отлага вписването на българите в Конституцията.

"Вече има решение на масата за конституционните промени и Европейският съюз очаква напредък към това решение", каза Гиър в интервю за Радио Свободна Европа.

Европейският посланик се съмнява, че "новото правителство в Северна Македония може да сключи по-добро споразумение с България".

Гиър подчерта, че в Брюксел няма воля за промяна на преговорната рамка. За него е абсурдно да има само партийни чиновници, без компетентност и меритокрация.

По отношение на конституционните промени той посочи, че решението вече е поставено на масата.

„По отношение на промените в конституцията вече имаме решение. Процесът на преговори не беше лесен за нито една от страните, бяха направени компромиси. И в резултат това беше може би най-добрата сделка, която можеше да бъде направена по това време. Дали това правителство може да направи по-добра сделка, аз лично много се съмнявам. Разбира се, това е въпрос между двете правителства, но много се съмнявам, че може да се постигне. И не виждам апетит в Брюксел за преразглеждане на преговорната рамка. Както казах, има решение на масата, би било добре да вървим към това решение“, каза Гиър, цитиран от БГНЕС.

Относно заема от 500 милиона евро за новото македонско правителство от Унгария, Гиър не пожела да коментира, защото "не го е виждал и дори "не е сигурен, че все още е напълно завършен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Аз пък съм против Македония в ЕС. Да си плащат митата и да се редят на опашки на границата.
74
0
 
1
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
Абсолютно си прав,защото вече няма значение от каде си щом си от ЕС и границите трябва да паднат и хората сами да избират къде да живеят !!
73
0
 
5
 
! Отговори
оценка преди 1 месец
В цялата тази неописуема с човешки думи ситуация /с РСМ/ има и нещо положително - изглежда, най-сетне тия в ЕС взеха да разбират с кого си имат работа. И най-вероятно вече окончателно са се разделили с идеята за приемането им в ЕС Всичко, което казват от ЕС, е очевидно проформа и на-накрая ще се откажат изобщо да ги забелязват. Докато вардарци не изплуват от мътилката на омразата. Ще си лае Мицокоски като бясно куче и никой няма да го отразява.
72
2
 
10
 
! Отговори
мицкоски преди 1 месец
ами сега.. какво ще кажат там , че евросъюза са татари всичките.
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова са жалки, защо изобщо им се дава трибуна тук. Да си лаят в *** и да си стоят в нея.
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И да изпълнят обещаното, не трябва да позволим да влязат в ЕС докато не спрат официално да говорят зле за нас. На маса може, но не и лидерите им да се изказват против нас. Загубени българи сърбомани, за какво се мислят?
69
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тая РСМ,брюм,ГАЗЮМ...Колкото повече им обръщаме внимание,толкова повече се репчат.
68
2
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Една стотинка не давам за бившите българи в РСМ. Пълно игнориране и гърч. Бaл съм ги в сърбоманите долни.
67
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Игнорирай, маймунарника РСМ и санилната му баба-президент.
66
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
64 Точно такива ги обичат западняците, северномакедонците, прости. Умните и достойните нации от бившите соцстрани, не се ценят в Западна Европа.
65
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никаква помощ за РСМ, докато не изпълни условията, вето. Северномакедонците пренасочват парите от ЕС, по който общ план работеше и България, от коридор 8 към коридор 10, т.н. скоростна линия към Сърбия. Езикът на омразата се лее мощно и от двете ни западни съседки. Сръбският президент Вучич обяви, че ще чества заедно с братята македонци Илинденско-Преображенското въстание, което всъщност, е българско.
64
3
 
28
 
! Отговори
Бъдещето на макетата преди 1 месец
Не се знае какво им мислят шиптърите. Впрочем знае се, но не се говори за това официално. Ще питат за България и ще искат да станат част от територията и народа й. Ама нали коренът им е български, акълът им идва с късна дата.
63
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да беше жив професор Божидар Димитров ,щеше да ги сложи на мястото!
62
4
 
17
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Ех, луно, луно, земьо македонска:))))) Скоро и Марс:)))
61
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последен абзац!! ... заем от 1/2 милиард евро от Унгария ли? Че то за какво тогава им е на македонците да влизат в ЕС, като ще им го приберат "за Украйна". Само питам, от какво биха могли да загубят. "не го е виждал и дори "не е сигурен, че все още е напълно завършен". Остава и да види чужд заем между две държави, а? Надрусани ли сте, или пияни?
60
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този път СРМ застана на грешната страна!
59
12
 
12
 
! Отговори
Осрайна преди 1 месец
защо е забранена дума че е със звездички - не е ли ВЯРНА???
58
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макетата няма да се оправят с 500000 рубли. Но изпускат милиарди от ЕС. Ъе просто не могат да си направят сметката какво печелят и какво губят!
57
21
 
9
 
! Отговори
! преди 1 месец
Учат се от бачо Путин - той така каза на Укра - всяко следващо предложение за мир ще е по лошо за *** Натовская Кукуволетовненчук!
56
15
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Прави са, по-предателско правителство от пплгдб+ няма да имаме скоро ;)