F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път

Първите изтребители от САЩ пристигат в Украйна през юли
4 юли 2024 07:10, Петър Бойчев
303
F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път
Снимка БГНЕС

Военно-въздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) биха могли да вдигат едновременно във въздуха до дузина F-16, след като получат първите американски изтребители. Но реалностите на военното време и съответното обучение на украинските пилоти ще ги принудят да изпълняват бойни задачи в много по-ограничен мащаб, коментират анализатори пред изданието Kyev Post.

"Типичният оптимален размер на група F-16 е два до четири самолета, работещи заедно с опитен пилот, който е обучен и квалифициран да управлява няколко самолета като ръководител на екип. Самолетът е оперативно настроен и проектиран да оптимизира бойните способности без стриктен контрол от непосветения персонал на земята, като МиГ-29 и Су-27“, се казва в публикацията.

Според Вадим Ивченко, член на комисията по национална сигурност на Върховната рада, първите F-16 ще пристигнат в Украйна през юли: "Вярвам, че в началото те ще бъдат използвани за защита от вражески ракети и няма да действат срещу цели в Русия“, казва той.

Подчертава се, че F-16 е проектиран за оптимално представяне във въздуха, а не за излитания от летища с тревни и чакълести повърхности. Бойните самолети изискват "чисти“ писти, построени с по-високо качество от украинските летища от съветската епоха, пише Фокус.

"F-16 има отвор на двигателя, способен да засмуква земни отломки. Той е проектиран да лети от нормално чисти летища, които отговарят на стандартите на НАТО и световните като цяло. Тези ниско монтирани всмукателни отвори също водят до това, че не могат да бъдат откривани от вражески радари... МиГ-29 има защитни наземни въздухозаборници, които пренасочват източника на входящия въздух към крилата, за да се даде възможност за работа върху мръсни повърхности, характеристика, която допринася значително за голямата му радарна зона“, пише изданието.

Отбелязва се, че управлението на F-16 на летища в съветски стил е еквивалентно на шофиране на суперавтомобил Lamborghini или Ferrari по път, по-подходящ за Jeep Wrangler или Toyota Hi-Lux 4x4.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
2
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Просто взимате две картинки в профил на Ф-16 и на МиГ-29 и гледате на кой въздухозаборника е по-ниско, на кой носовото колело е пред заборниците и фърля сичко вътре и на кой носовото колело е ЗАД въздухозаборника и няма никакъв шанс да засмуче нещо от земята.
148
20
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Това е една стара опорка на руската пропаганда, на която всеки средноинтелигентен човек като погледне и сравни Миг-29 и Ф-16, ще се изсмее. Всъщност всичко, което е проблем на руската щайга, е записано на Ф-16 и разни полу- и не-грамотни иддийоти го ретранслират.
147
8
 
10
 
! Отговори
Тон преди 1 седмица
Украинският режим трябва да бъде унищожен, държава създадена от полшевиките, както македония
146
25
 
9
 
! Отговори
БГ сме с Украйна преди 1 седмица
до сега в историята на човечеството няма случай руска ракета да е свалила Ф 16..ха.ха.ха трудни дни идват за руските окупанти ха ха ха ха
145
7
 
23
 
! Отговори
Ферари-16 преди 1 седмица
Излита значи Ферариту -16 от чисто изметената и измита писта, прави няколко обиколки и на връщане тооочно преди да кацне.... проблем. На пистата има листо. И целия персонал на летището тръгва да го търси, докато Ферариту кръжи около пистата и чака да стане годна за приземяване..... Ахахаха. Кой третополов иедиот отива на война с Ферари?
144
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До не пишете глупости - факт и нямаше проблеми..., но украинците се презастраховат, за да не стане като с танковете, които не им харесаха... техниката си е ок и американската и руската, но без обучение и способности е като да дадеш на неандерталец лаптоп...
143
3
 
8
 
! Отговори
не пишете глупости преди 1 седмица
Всяка година в продължение на повече от десет години, в България се провежда учение Тракийска пролет. Масово идват Ф-16 и летят от съветското летище граф игнатиево, в продължение на един месец. В Афганистан за 20 години да не би да са строили нови летища? Ползваха старите съветски и от там излитаха западните самолети, включително Ф-16, защото е с по-ниски разходи от двудвигателните Ф-15 и Ф-18.
142
3
 
13
 
! Отговори
топ гън преди 1 седмица
До Анонимен 140 - Таз статистика откъде я вадиш? де факто никога не е имало пряк сблъсък между самолети, управялвани от опитни американци и опитни руски пилоти, гаранция, че при сблъсък между "наша" Ф-ка с пилот от няколко месеца опит и нальот от 20 часа годишно с руска щайга с пилот с нальот от 20 часа седмично, нашия ще падне като зряла круша... пред време четох, че руски миг с опитен пилот е минал на около 1.5 метра от американска Ф-ка...което е все едно две коли да се раминат на боя разстоя
141
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 1 седмица
Много са забавни патологичните евро-атлантици, дето не знаят откъде стреля аФтомата... Рипат да пУщат 'цветущи' русофобски коментари, при всяко 'оръжие_чудо', със закани, опити за осмиване..! Голяма еуфория, голям 'подем'...после нацистчетата като преминат в глуха отбрана и... - щурци и скакалци се дочуват само а ??! Ура-ура..сетне.. на Путин К**A ..??! LOOOL...!!!
140
1
 
8
 
! Отговори
Ббб преди 1 седмица
Айде сега някой кандидат милиардер да ни построи базите..
139
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
90-те години.Излита "невидимия" Стелт от авиобазата Авиано в Италия.Беше свален от Югославскта противовъздушна система от 47-*** година..
138
4
 
24
 
! Отговори
Ф-16 е прахосмукачка преди 1 седмица
На писта без американски асфалт Ф-16 е като прахосмукачка на баир :)
137
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 141. Ами защото американците воюват непрекъснато за разлика от руснаците, и то - Воюват с араби, папуаси и др. , които нямат ПВО. Задайте си въпроса - Откъде в миролюбивата Америка са се взели нат 700 000 военни инвалиди. На толкова към момента се изплсщат помощи и обезщетения. А на още колко не се изплащат? Имат и ветерани, които са останали без наранявания? Кой е нападал Америка, че да воюват с него???
136
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 141 И къде е по-добър на арабин да му дадеш самолет е все едно да да дадеш.на украинец западен самолет
135
6
 
4
 
! Отговори
До 138 преди 1 седмица
Ходи да копаш на село и там ще изкопаш някой русофил малко да добиеш знания и да ти порасне пушката
134
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 149 - добре де като нямало въздушни боеве защо тогава бойния рекорд на Ф 16 е толкова добър? Пък Су/Миг нямат свалени самолети? Мисля руската доктрина е да разчита на ПВО системите си С300-С400 щото не могат да се противопостават на въздушното Супериорити на НАТО?
133
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мдам. Един генерал на НАТО го каза още в Ирак. Проблемите на Ф16 са на земята. - разбирайте като излети във въздуха е супер - мисля, че Миг/Су няма свален ф16, или имаше най-много 1 индиец свален по случайност, докато Ф16 има боен рекорд от един куп свалени руски модел самолети. По боен рекорд Ф16 направо размазва руските самолети във въздуха.
132
2
 
18
 
! Отговори
Сенеката преди 1 седмица
Ми то това е проблема на цялата западна техника ...високи технологии и високи изисквания към инфраструктура и персонал...това на книжка и срещу бедуини е идеално но при продължителна война на изтощение със съответните загуби на персонал и инфраструктура може само да свърши катастрофално..
131
20
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 седмица
....кофти работа ...а , русофилчета....ха,ха,хаааааааааааааа
130
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще падат като череши НАТО- вските щайги Ф-16 ..