Експерти: От ПП-ДБ не бяха готови да са втори в НС, странна е срещата с Радев

Според Добромир Живков ПП-ДБ се нуждаят от време за втория мандат
15 юли 2024 12:05, Красимир Ангелов
111

Тази седмица президентът вероятно ще връчи втория мандат на втората по численост партия в парламента. След многото изключени депутати, това вече не ПГ на ДПС, а тази на "Продължаваме промяната"-"Демократична България". На този фон ПП-ДБ поискаха среща с държавния глава, а Румен Радев насрочи такава за 16:00 днес.

"Странна е идеята за тази среща. Очевидно е, че тактическите ходове или спонтанните процеси в парламента създадоха възможност за разместване и независимо че удобната позиция на опозиция, тя ги въвежда в ситуация, която е много отговорна. В този смисъл нека го изтълкуваме като търсене на задълбочен разговор, за да може да се извлече максималното от тази ситуация, а то е да може избраните да съставят правителство" коментира политологът доц. Албена Танева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според социолога Добромир Живков ПП-ДБ се опитва да си осигури още техническо време, в което да бъдат направени опити и проучвания за това дали е възможно да бъде сформирано управленско мнозинство.

"Иска се допълнително време, защото настъпиха събития, които предполагат разместване на силите в 50-ото Народно събрание. ПП-ДБ не бяха готови да бъдат втори в парламента. Видяхме, че те започнаха вътрешната дискусия за третия мандат, където също имаше различни мнения. Имаше противоречия от едната страна с идеята за така нареченото техническо правителство, а от друга страна с идеята за курс към нови избори", отбеляза Живков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи ПП-ДБ има нужда и от време, за може вътре в коалицията да изчистят позицията си и да решат какви са възможните пътища.

"Въпросът е друг - кой каква игра играе? Да се говори винаги е по-добре, отколкото да се създаде ситуация, в която при по-малко аргументи се взимат решения. Да се говори не пречи. Необходимо е въображение, необходимо е и време, за да могат да се огледат", каза доц. Танева.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо подобно 71. Тези партии които спомена,са само и само Американофилски!-:(
78
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАТО ВИДЯ ТАЗИ ШУШУ МИ ГА НА ЕКРАН МИ ПРИЗЛЯВА. НЕ ХАРЕСВАМ БОРИСОВ, НО ТОЗИ ПСЕВДОИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ ОЩЕ ПО-МАЛКО И ТО В КОМПЛЕКТ С МОШЕ НИЦИТЕ КИРИЛ, АСЕН И ЛОРЕР. ПП-ДБ ЛИ СА НАЙ-НЕКОРУМПИРАНИТЕ, ЧЕ ЩЕ ПРЕДЛАГАТ ЗАКОНТИ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА? КРАДЕЦЪТ ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА. ТОВА СТАВА В БЪЛГАРИЯ. КАК РУМЪНЦИТЕ УСПЯХА ДА СЕ ОЧИСТЯТ ОТ КОРУПЦИЯТА И ДА НАПРЕДНАТ, А НИЕ- НЕ?
77
0
 
12
 
! Отговори
Наглостта преди 1 месец
на миналите покрай харвард е безгранична...
76
0
 
13
 
! Отговори
Шарлатаните преди 1 месец
пак искат да нарушат Конституцията. За тях закони няма. Ай, метлата!!!!
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДЕНКОВ НИКОЙ СИ ВЪН ШАЙКАТА ШАРЛАТАНИ АЛЧНИ НАГЛИ ЖАДНИ ЗА ВЛАСТ ВЪН
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без Възраждане 72 !-:)Забрави и ПП и ДБ на Гусин Иван Костов! Задкулисно,не бива Никой да " управлява" България!!!
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДЕНКОВ АУТ ВЪН ЛЪЖЕ НАГЛО ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ВЪН КОЙ СИ ТИ БЕ ДЕНКОВ СЪД ЗАТВОР ЗА ВАС РАДЕВ ТОВА Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези " експерименти", за каквото и да било " правителство" трябва Незабавно да Престанат! Аз Не желая " правителство на всяка цена"! И то при положение,че Парламента има слаба подкрепа! Избори е най Разумното решение!!!!
71
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
герп-дпс, възраждане, итн, бсп, величие тези трябва да отекат в канала, за да започнем да отлепяме от дъното
70
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
За всички вече е ясно ПпДБ какви са.Искат да завлекат държавата на празната руско-азиатска ясла,но този път всички ги разбраха...
69
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес навсякъде е налазил герберасткият троляк. Не им се вързвайте и не им отговаряйте. Това още повече ги вбесява. Каквото трябва да стане ще стане. Има надежда за България.
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хем не са готови да са втори, пък хем ви е странно, че искат още време... угодия нема другаре
67
2
 
10
 
! Отговори
опетков преди 1 месец
До Анонимен Няма как да назначат "свои хора" в регулаторите с 39 депупатки.
66
16
 
4
 
! Отговори
Демократичен паяк преди 1 месец
ПП-ДБ са единствената партия която успя да състави 2 редовни правителства през последните 3 години! Докато ГЕРБ се провалиха 7 пъти и неможаха и един канинет да направят. Президентът трябва да предостави достатъчно време на ПП-ДБ за да могат те да подготвят стабилен, антикорупционен и про европейски кабинет. А това не е лесна работа и ще е нужно време. Може би месеци.
65
1
 
6
 
! Отговори
до кога преди 1 месец
Рдев каза а Молеца мълчи.
64
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СТИГА ШАРЛАТАНИЯ 4 ГОДИНИ СТИГА ВЪН БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЕДНОЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ НА ШАЙКАТА
63
3
 
13
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
От къде толкова смелост в цветно - розовата шайка да върнат мандата? Иска се хатактер и мъжество. Те са по интригите и превръщането на Конститицияа в меню на макдоналдс
62
19
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 1 месец
До гуша ми дойдахте,разбирачи.В устана на всички ви плюнка само по "ПП-ДБ",какви невежи,*** и пр.,били.Ами вие като сте супер,защо нищо не можете да направите?Да,те дойдоха неподготвени за зверилника в който попаднаха,но вие-всички,не спряхте.То не са обиди,епитети,псувни и пр.Вероятно новото ви бръкнта дълбоко там,кодето никой 30 г. не успя.Затова сте озверели.Но ние не искаме повече да ни крадат,да ни обират разбойници-политически.Искаме нормален живот.И ЩЕ ГО ИМАМЕ.ВИЕ МУ МИСЛЕТЕ!
61
4
 
4
 
! Отговори
Факти преди 1 месец
Коалиционното споразумение преди 3 г. в Германия беше от 178 страници - с две по-малко от заявеното от българския кандидат-премиер Кирил Петков коалиционно споразумение между ПП, ИТН, ДБ и БСП.
60
2
 
6
 
! Отговори
След цели 5 месеца! преди 1 месец
След повече от пет месеца след изборите в Германия през 2018 г., страната състави правителство. Членовете на Германската социалдемократическа партия подкрепиха съставянето на коалиционно правителство с консерваторите на канцлера Ангела Меркел. Ние за къде бързаме? Да хвърляме милиони за нови избори, вместо да ги дадем на пенсионерите!