"България е хубава страна, не е сложна" - защо германци се местят да живеят у нас

Цените са умерени, природата е прекрасна, а и България е членка на ЕС
15 юли 2024 07:00, Елка Василева
134
"България е хубава страна, не е сложна" - защо германци се местят да живеят у нас
Снимка: архив, БГНЕС

Цените са умерени, природата е прекрасна, но не е само това - България е членка на ЕС, което е удобство, споделят две германски семейства, избрали да се преселят от родината си в близост до Черно море, пише Дойче веле.

България печели по точки в очите на някои германци и пред Турция, и пред Черна гора - те предпочитат да заживеят в България, защото членството на страната в ЕС им осигурява доста предимства и улеснения. А и природата с нищо не отстъпва, разказват две германски медии, проследили перипетиите по преселването на две германски семейства към България.

Списание "Фокус" запознава читателите си с историята на Кони (62 год.) и Манфред (66 год.). Те първо били привлечени от Турция с нейния климат и ниски цени. Но след две години се разочаровали и избрали да заживеят в България.

Двамата се били спрели на Турция най-вече по здравословни причини - искали да живеят в по-топла от Германия страна и се заселили в Манавгат, на 70 км от Анталия. Харесало им и това, че наемът за луксозното жилище бил само 350 евро месечно, ходели редовно на ресторант, а местните хора се отнасяли много сърдечно с тях. Но на втората година всичко се променило - нови бетонни сгради закрили чудесната гледка към планината, цените се повишили, наемът стигнал 650 евро. "А и не беше само скъпотията, бюрокрацията също много ни натежа", споделя пред списание "Фокус" Манфред.

"Обичаме България"

"Опция да се върнем в Германия нямаше", категорични са двамата, открили случайно сайт, на който немскоговорящ българин предлагал под наем къщи в България на германци. Сега живеят в къща с градина и гараж, на около час път с кола от морето, плащат за нея 590 евро наем месечно. "Стандартът е отличен. А вече имаме и заградена градина, в която кучето ни може да тича", не могат да се нахвалят германците.

Още не са готови да обобщават впечатленията си от България, защото са прекарали в страната само четири седмици, но пък вече са започнали да учат български онлайн и са много доволни от ниските цени в местната кръчма. Доволни са и от това, че не се натъкват на никакви бюрократични проблеми - нито с регистрацията на колата, нито при откриването на банкова сметка. "България е хубава страна, не е сложна. Обичаме я", споделят Кони и Манфред.

"България ни предлага това, което ни харесва"

"Тюрингер Алгемайне" разказва друга история за германци, решили да започнат нов живот в България - в Добрич. Инес и Луц Гьорлах от Тюрингия решили да се преселят заради "по-високото качество на живот и умерените жизнени разходи".

Двамата казват "Чао, Германия!" и стават добричлии. Мебелите им от Германия още не са пристигнали, но те вече са опознали региона и даже са си намерили домашен лекар, който говори немски. Семейството обича и познава балканските страни - на базата на многобройните прекарани ваканции в региона, разказва "Тюрингер Алгемайне". Техен фаворит била Черна гора, но се отказали от нея, понеже не била в ЕС.

"България ни предлага това, което ни харесва. Работили сме много, пътували сме много и така избрахме да се заселим на Балканите", обясняват семейство Гьорлах. Мъжът скоро ще се пенсионира, а жената без съжаление се е отказала от сигурната си работа на медицинска сестра. "Работата ми беше моят живот, но постепенно нещата се промениха - решението ни е твърдо, връщане назад няма", посочва Инес. А Луц допълва: "Животът ми е по-важен от парите, затова предприехме тази стъпка. Вече съм на 63, колко още ми остава?".

Семейство Гьорлах вече са направили планове - да обиколят цяла България, още повече, че състоянието на пътищата е по-добро, отколкото се смята, казват двамата. Те се радват на живота си далеч от Германия, включително на това, че близо до дома им в България има езиково училище и стадион.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
1
 
! Отговори
Бай медьо дьо ганьоф преди 1 месец
Няма германец в турско село.!.
110
0
 
2
 
! Отговори
Жеката преди 1 месец
Защо у нас не идват живи трощляци от Дания,Швеция,Норвегия?
109
1
 
6
 
! Отговори
Семо преди 1 месец
Никак не е сложно за европейците у нас.Имат си прилични пенсии,в селските кръчми им се радват, защото черпят българите от сутринта,хранят се с пресни продукти,пият домашно вино и ракия,ама защо ли устискват 2, максимум 3 години и ...обратно? Явно и хубавото и не сложното ... омръзва!
108
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евтини съборетини в селата е правилният отговор . Иначе тя и Хърватия е в ЕС при това адреатическа държава ама там са им скъпи имотите . А що се отнася до фалиралия запад там живота ще става все по невъзможен . Дълговете + война с Русия ще погребат запада . Тази вълна ще дойде и при нас но след време . Още ни е малък дълга .
107
0
 
14
 
! Отговори
Хари преди 1 месец
Така е за немските пенсионери у нас,а родните българските,с 300 евро пенсия се молят да оцелеят! България е чудно хубава и красива, но не случи на управляващи правителства,политици и алчни партии!Как би живял пенсионера от България в Германия,а?Ами 2-3 дни на фотосинтеза!
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 97 Леко, ще се спънеш.
105
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До мак 102 ___ Симпатиите на германците към България не са от вчера. Още по-ласкаво спрямо нас е било отношението на австрийците, но поне за Австрия знам, че представата им за нас коренно се е променила след като облекчиха режима тук и стана възможно бълг.граждани да пътуват по света. Първи тукашните индийци са плъзнали на тумби и поединично в Австрия, направили са много поразии там, представяли са се за българи.
104
2
 
11
 
! Отговори
Германците преди 1 месец
отдавна се заселват по Черноморието. Там също си имат жилища- собствени, но тук им харесва природата, слънцето, планините, морето. Германия след обединението се напълни с емигранти от бивша Югославия, роми от България, турци си имат отдавна. Само, ние сме прости и не виждаме, че в ЕС ставаме по- богати. А живеем в един земен рай!
103
3
 
6
 
! Отговори
Хи хи до 108 анониме преди 1 месец
С германците сме заедно в ЕС и нато. Ако те ни наричат прости, значи и те са прости, щото сме един съюз !
102
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Полк. МарковГЕРМАНЦИТЕ МОГАТ ДА ВИ НАРИЧАТ КАКТО СИ ПОИСКАТ И НЕ САМО ГЕРМАНЦИТЕ..
101
2
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
България е хубава страна, ама не е сложна.. и българите са хубави хора, ама не са сложни.
100
4
 
13
 
! Отговори
Елена преди 1 месец
В Германия много рядко хората имат собствени апартаменти и къщи,защото е адски скъпо. В България може да си го позволят много евтино. Според техните пенсии тук са царе,а там последните....
99
2
 
4
 
! Отговори
Полк. Марков преди 1 месец
Тия ни наричат прости!
98
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Историите на хора, които са живели в България по-малко отколкото времето, за което някои българи ходят на почивка в Гърция през лятото, наистина са поучителни .... за това как НЕ трябва да се правят изводи.
97
2
 
14
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Ще харчат тук техните пари, ще им е по-евтино, освен това България все още е безопасна и без маса гости. Затова я "обичат", ама друг път.
96
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега заради техните мигранти и зелени, че изкупят всичко де що могат и ще си направят дойче зони. В цял свят има такива дойче зони.:))
95
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България става , американска военна база , БЕЗ НАСЕЛЕНИЕ !
94
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още европейски ''ценности'' ли ще ни насаждате?
93
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинките също харесват , БЕЗПЛАТНИТЕ 5-звездни хотели в Бг !
92
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На крива ракета космосът й виновен. Това е и нашата реалност. Това, което се създаде тук по време на руското робство, бяха едни ТКЗС-ари с промити мозъци. Страхливи, плахи снишени главици, които вярват за лошите американци и как те им проваляли живота. Интелигенцията, царски генерали и великата царска армия бяха избити от страх. Руският ботуш ни смаза. Не бяхме смазани само борбените интелектуалци от големите градове- ние знаем истината и преуспяваме в живота. Останалите сте нули. Тотални нули.