Кой за какво се бори

Първите изказвания на лидерите на политически партии в 41-вия парламент
14 юли 2009 12:05,
47
Кой за какво се бори
Снимка: Булфото

Проверка на свършеното от предишните правителства и безкомпромисна борба с престъпленията без чадър над партии и личности обеща председателят на най-голямата група в НС – Цветан Цветанов, в първото си изказване от парламентарната трибуна.

Всяко престъпление ще бъде разкривано и санкционирано, обеща настоящият депутат и бъдещ вътрешен министър пред пълната зала.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше наблюдател на заседанието от балкона, защото не се кандидатира за депутат.

На специалните места за министри в пленарната зала седяха членовете на все още действащия кабинет Даниел Вълчев, Николай Василев, Меглена Тачева и Гергана Паси, чиято партия не успя да прескочи 4-процентовата бариера.

Останалите министри вече са и депутати.

В изказването си от трибуната Цветанов съобщи, че ГЕРБ ще предложи политически меморандум за политическо партньорство на парламентарните партии, без БСП и ДПС.

В консултациите, които започват днес, ще се уточняват принципи и приоритети, а не постове, изясни в кратката  си реч Цветанов.

В първото си качване на трибуната в качеството на лидер на опозицията все още действащият премиер Сергей Станишев защити управлението си – оставял страната в добро състояние, с финансова стабилност и работещи институции.

Отсега предупреди, че ще пречат на евентуални опити да се намалят социалните придобивки, дадени от тройната коалиция, и ще пазят валутния борд.

„Не от политическа куртоазия пожелавам успех на новото парламентарно мнозинство и новото правителство, защото това е важно за България“, завърши обръщението си Станишев.

Въпреки че дойде на първото заседание на 41-вото народно събрание, лидерът на ДПС Ахмед Доган не се качи на трибуната. Срещу председателите на другите парламентарни групи изправи заместника си Лютви Местан, който посвети по-голямата част от изказването си на разширяването на вота за ДПС, демонстрирано на последните избори.

Иначе като опозиция ДПС щяло да подкрепи „всички правилни идеи за изход от кризата“.

„Дано успеете“, каза Местан в края на изказването си, съпровождано от време на време от реакция в редиците на "Атака".

С позната стилистика и емоционалност се изправи пред депутатите Волен Сидеров. По ред на номерата разкритикува всички – първо досегашните управляващи, че не чул „елемент на покаяние, нито нишка на самооценка“.

После Сидеров попита президента защо не е използвал правото си на изказване: "Да не би да се чувствате гузен, че дадохте мандата на ДПС", попита той и нарече партията наследник на терористична организация. Съпартийците му го подкрепяха с аплодисменти.

Ръкопляскания от две трети от залата, включваща депутатите от ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и РЗС, последваха благодарността на Сидеров към българския народ, че е свалил БСП и ДПС от власт и ги е пратил в забрава.

По-голямата част от изказването на председателя на ПГ на "Атака" беше посветено на ДПС с типичните за Сидеров изразни средства.

Още днес "Атака" внасяла в деловодството на НС законопроекта за геноцида над българския народ по време на „турско-османското владичество“.

По изчисления на Волен Сидеров, ако не е имало подобен геноцид, сега българите щели да бъдат 80-100 милиона.   
 

„Сега най-важното е да се даде ясна оценка за състоянието на страната. Ако това не се направи веднага и не се предприемат действия, положението ще е много неприятно", обяви и съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Още по темата
14 юли 2009 10:42
75

Истината е, че оценката на Еврокомисията е всъщност спиране на фондовете, а Световната банка ни оценява като най-неефективното управление в целия ЕС. Това е истинското наследство. 

Бюджетният дефицит е огромен, и до края на годината се очертава да е 2 милиарда лева. 

Ако сега не се предприемат мерки, през септември ГЕРБ, като основна политическа партия, ще излезе виновна за дефицита“, прогнозира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Тракиец преди 15 години
Геноцида срещу българите !Малко хора не знаят а много хора са забравили, че след Освобождението една част от България попада пак под турско кръвнишко робство! Започва геноцида срещу българите:"Според проф. Л. Милетич, който направи обстойна анкета сред тракийските бежанци, през 1913 и 1914 г. е било избито и е загинало около 30% от християнското българско население на Тракия. С основание трагедията на българите в тази област се счита за една от най-страшните в новата история на България."
5
1
 
0
 
! Отговори
Caleb преди 15 години
Здравейте,Аз съм един от 100-те милион българи на Волен. Пиша ви от странния свят на неговото болно въображение. Тук е прекрасно, елате ни на гости!!!
4
1
 
0
 
! Отговори
morz преди 15 години
ahaahahahahaha 80-100 miliona ahahahahahahaa golqm si be, Siderov! ahahahahaha...
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
I sega i predi-BG na balgarite i da jivee sega6niq Levski
2
1
 
0
 
! Отговори
Асанчо преди 15 години
Много тъжни и напрегнати бяха лицата на ДПС.Въпреки огромният изборен успех май наистина ще разпродават имуществото.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
А честит ви нов председател на Народното събрание - другарката Цецка !!!