Михов няма да става вицепремиер

Участието на икономиста в кабинета се замразява; Аз се оказах топката в мача между Костов и Борисов - коментира експертът
29 яну 2010 19:29,
115
Михов няма да става вицепремиер
Илиян Михов. Снимка: insead.edu

Икономистът Илиян Михов няма да стане вицепремиер в правителството, съобщи самият той в студиото на bTV.

В петък Михов се е срещнал с премиера Бойко Борисов и се разбрали влизането му в кабинета да бъде замразено до приемането на България в ERM2 – чакалнята за еврозоната.

Причината за решението на Михов са спекулациите, че смята да бутне валутния борд.

По думите му това са политически интриги, но те винаги водят до несигурност в инвеститорите.

За да не вреди на икономическата стабилност, Михов решил засега да не става част от кабинета.

Няколко пъти икономистът подчерта, че никога не е имал намерение да променя борда или курса на лева към еврото.

Същевременно Михов заяви, че ще продължи да помага на българското правителство.

Аз не се оттеглям, всичко е все още на масата. С г-н Борисов ще изготвим програма за дългосрочно развитие, допълни той.

В петък икономистът се е чул по телефона с вицепремиера Дянков, а в събота двамата ще се срещнат, за да уточнят с какво може да бъде полезен Михов на правителството.

Dnes.bg припомня, че Бойко Борисов избра Михов за бъдещ вицепремиер и министър без портфейл при рокадите в кабинета след оставката на Румяна Желева.

Още по темата

При обявяването на името на Михов като евентуален нов член на правителството, Борисов обясни, че икономистът трябва да запълни празнината, която ще остави Кристалина Георгиева.

Искам малко да облекча контрола в ежедневното наблюдение на икономиката, обясни тогава Борисов.

Според експерти, наблюдаващи политическия живот в България, светкавичното лансиране на имената на Михов и Георгиева от страна на премиера беше изпреварващ PR ход, който да намали негативните настроения в обществото след провала с Желева.

По-късно в петък в интервю за БНТ Михов разкри, че двамата с Борисов са започнали разговори  в началото на януари:

"Той каза тогава – тук имаме един баир, трябва да се избутаме нагоре, трябва ни още мощност. И ми каза, че трябва да се ангажирам малко повече със страната. Аз, като негов съветник, погледнах, помислих и казах наистина, ако мога с нещо да помогна, за мен ще бъде чест и удоволствие да видя, че България може да расте по-бързо, да има по-добро развитие. След това направиха съобщението, че ще бъда номиниран за вицепремиер".

Аз се оказах топката в мача, който се играе между Костов и Борисов – коментира още икономистът пред БНТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
охо бохо преди 14 години
сега отивам до ***,но кокалите(костите)извинявам се,че ще повтарям за думата !сухожилията и т.н.т струват нещо диваци!вие сте яки и издържливи и органите вИ се ценят повече,но след като ви пусна една вода нещастници си чакайте реда в моргата!имам ли заявка ,нали се досещате миличките ми!
53
0
 
0
 
! Отговори
прит преди 14 години
Министър-председателят на България през 2010 каза: "тук имаме един баир, трябва да се избутаме нагоре, трябва ни още мощност."
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
победа ***,и тоя отказахме
51
0
 
0
 
! Отговори
охо бохо преди 14 години
ами качи целия списък?нека поне всички знаят кой прилага геноцида над това здраво племе!ще направиш едно добро дело за историята,нека всички знаят прочутите последователи на д-р Менгеле и как се правят експерименти с някакъв си мижав народ от собствените му еничери!
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
виде се че умните хора бягат надалеч от бойкоя да ги видим ся бойкогъзоблизците какво ще съчинят
49
0
 
0
 
! Отговори
juno reactor преди 14 години
до охо бохоСписъка е по-дълъг!!!Дай още !!Става интересно
48
0
 
0
 
! Отговори
охо бохо преди 14 години
ТИКВО,АЗ СЪМ ПО ДОБЪР ОТ ОНЯ *** И ЩЕ МУ ПОМОГНА ЗА БИЗНЕСА С ОРГАНИ ОТ ТЕЗИ ДИВАЦИ,ТАЗИ СМРЪДЛИВА *** ***!ТЕЗИ ПО ДОЛУ ЦИТИРАНИТЕ СЕ ПРОВАЛИХА ТОТАЛНО!1. Професор Иван Ангелов - старши икономически съветник на министър-председателя Венцислав Антонов (ВИИ "Карл Маркс") 2. Румен Аврамов - Икономически институт, БАН 3. Валери Борисов - юридически съветник в Министерството на икономиката и планирането 4. Д-р Венцислав Димитров - Икономически институт, БАН5. Д-р Генчо Димов - старши икономист в Министерство на външноикономическите връзки 6. Стою Дулев - заместник-министър на икономиката и планирането 7. Д-р Никола Гълабов - Икономически институт, БАН 8. Професор Илия Георгиев - Икономически институт, БАН 9. Д-р Румен Георгиев - генерален директор, Минералбанк 10. Димитър Костов - заместник-министър на финансите 11. Д-р Иван Костов - ВМЕИ "Ленин" 12. Емил Хърсев - ВИИ "Карл Маркс" 13. Татяна Хубенова - Икономически институт, БАН 14. Д-р Димитър Иванов - Икономически институт, БАН 15. Професор Лилия Каракашева - главен директор, Министерство на външноикономическите връзки 16. Д-р Найден Найденов - заместник-министър на икономиката и планирането 17. Д-р Невяна Кръстева - научен сътрудник, Министерство на външноикономическите връзки 18. Георги Панков - заместник-министър на икономическата реформа 19. Професор Огнян Панов - директор, Институт по държавно и стопанско управление 20. Атанас Папаризов - генерален директор, Министерство на външноикономическите връзки 21. Д-р Огнян Пишев - старши икономически съветник на президента 22. Д-р Иван Пушкаров - Икономически институт, БАН 23. Професор Димитър Шопов - заместник-председател, Комитет по труда и социалното осигуряване 24. Боян Славенков - Икономически институт, БАН 25. Професор Стефан Стоилов - министър на икономическата реформа 26. Професор Милчо Стоименов - ВИИ "Карл Маркс" 27. Професор Тодор Вълчев - Икономически институт, БАН 28. Христина Вучева - Научно-изследователски институт, Министерство на финансите 29. Венцислав Антонов - ВИИ "Карл Маркс"
47
0
 
0
 
! Отговори
охо бохо преди 14 години
........и появи се михов,световния трепач по макро-микро-милиционерска икономика и рече:тези 29-те черни икономически ангели избиваха само по 400 000 годишно,но аз ще го довърша това гадно племе!ще докажа теорията си за изтребване на индианците(българската ***)от тези земи,че е възможна и се надявам другаря боко тиквов да ми връчи ордена АДОЛФ ХИТРЕР С ЛЕНТИ през следващата година!ТИКВО,АЗ СЪМ ПО ДОБЪР ОТ ОНЯ *** И ЩЕ МУ ПОМОГНА ЗА БИЗНЕСА С ОРГАНИ ОТ ТЕЗИ ДИВАЦИ,ТАЗИ СМРЪДЛИВА *** ПОЛУЧОВ
46
0
 
0
 
! Отговори
juno reactor преди 14 години
гледах го по Панорама до преди малко.И го казвам , защото не разбирам от икономика, но видях контраста в говоренето спрямо такива като Дянков, Велчев Ники ВАСИЛЕВ
45
0
 
0
 
! Отговори
juno reactor преди 14 години
Тоя Михов е опасен!Опасен е за олигархията тук!Опасен е защото е умен, гъвкав и пресметлив!А и на първо впечатление не би се поддал на манипулация и натиск.Според мен за това се дърпа,Ще видим дали е така, може и да греша
44
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 14 години
Това му решение за в момента, както и изтъкнатите от него причини заслужават само адмирации ! Ето, този човек трябваше да бъде министър !
43
0
 
0
 
! Отговори
Стария преди 14 години
Не четете коментарите по-надолу, само загуба на време! Няма нито едно свястно мнение. Диалозите са на ниво взаимни обиди и псувни. Участвуват преди всичко хора, възпитани от телевизионните шоу-програми на Слави, Азис, Иван и Андрей и т.н. и вдъхновявани от чалга певиците Ивана, Камелия, Десислава и т.н. По въпроса!Г-н Илиян Михов е умен човек и е взел точното за момента решение. Най - важното е, че е взел решение да си развали рахатлъка, за да работи за РБ! Осъзнайте само този факт!
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бойко си е добре и без еврозона,ами ние ша го духаме,така че се молете да успее ,а не типично по комунистически да се радвате на неупехите на другите
41
0
 
0
 
! Отговори
Браво, Бойко ! преди 14 години
Мисля, че това е правилното решение. След като се стреми да влезе в чакалнята на Еврозоната, България в никакъв случай не трябва да излъчва противоречиви сигнали !!!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Голямото лапане се отлага... временно
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Aбе шматки,някой от вас знае ли въобще какво е макроикономика,че сте тръгнали да го обсъждате,човекът е в световните класации за икономисти,а някакви мишоци дето освен да висят тук нищо друго не става,са седнали да му дъвчат топките...че на какво,на мутра ли да прилича...
38
0
 
0
 
! Отговори
Веселба преди 14 години
К'ва еврозона бе, не си ли виждат посраните ***, къде са тръгнали? Пуснали го ББ под одъра ....Иначе еврозоната в момента се тресе поради банкрута на Гърция, при това има и други закъсали 'членки' като Ирландия, Испания, Португалия и Италия дори. Та БГ начело с ББ още дълго време ще гледа еврозоната през крив макарон. Ами я ББ-то да си заптетва ръкавите и да почва не само да лови ами и да осъжда мутрите, вместо да ги пуска под домашен арест поради болест. Ей, тая Б-я от 1945 все болни я ...
37
0
 
0
 
! Отговори
зъл преди 14 години
Всъщност позицията му е правилна. Този човек ще ми стане симпатичен. Явно в БГ е много удобно да се изсипва помия върху някой само от партийни интереси. Истината е, че той никога не е казал и една дума за премахване на валутния борд или за промяна на курса лев/евро. Беше предложил единствено идея за модифициран борд, която в чисто теоритичен план може би има някакви позитиви. А какво излезе после?! Пропаганда и истерия.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всичко е пълен *** и прах в очите на хората...
35
0
 
0
 
! Отговори
Наясно преди 14 години
Тия разиграват някакво театро ! Масони са и слуги на масоните ! Няма начин масон да махне валутния борд ! Валутният борд е инструмент, чрез който те държат бедни държави като нашата в икономически и политическа зависимост ! Това е някакъв театър ! Ще видим крайната цел ....