Заплата от 18 килограма жълти стотинки

Причината – работничката си позволила да се обърне към НОИ
Обновена: 9 юли 2011 08:03 | 9 юли 2011 07:58,
422
Заплата от 18 килограма жълти стотинки
Снимка: Булфото

Заплата под формата на 18 килограма жълти стотинки получи жена от Шумен заради това, че предизвикала проверки на НОИ и Инспекцията по труда във фирмата, в която работи.

Възнаграждението на Силвия Великова за май е 230 лева, разпределени в 6 найлонови плика с монети по 1, 2 и 5 ст., пише „24 часа”.

Великова подозира, че повод за това „унижение и тормоз” са две проверки, които предизвикала във фирмата, в която работи от шест години, последните четири от тях е в майчинство.

До края на миналата година получавала парите си редовно, но от януари спрели. Проверка на осигурителния институт установила, че фирмата неправомерно е теглила пари за платеното майчинство на Великова и се наложило да ги върне с лихвите – общо 3100 лева.

След изтичане на майчинството й на 1 април Великова излязла в 5-месечен платен годишен отпуск. Фирмата отказала да й го плаща, ако не им възстанови 3100 лв.

Тя потърсила Инспекцията по труда и проверката завършва с предписание заплатата да й бъде платена. Парите за април получила в банкноти. За май обаче е в стотинки.

Получила писмено уведомление с изходящ номер да вземе парите от фирмата, управителят я поканил в офиса.
"Отидох, подписах фиша, че съм получила парите, и изведнъж извадиха пликовете", разказва Великова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
4
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 12 години
Тая е свършила работа за 5 стотинки и е нормално да си получи заплатата в стотинки.
384
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Рано или късно или фирмата ще те прецака или ти ще прецакаш фирмата. Е по добре аз да прецакам фирмата ,отколкото тя мене. Мухахахахахаха
383
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, на това му се вика гавра! И после защо не си търсим правата. Че нали после шефът ще ти го изкара през носа! Сега ако съм на мястото натази жена ще гисъдя до дупка!
382
2
 
7
 
! Отговори
Трайкофф преди 12 години
Преди време мнозина у нас искаха капитализъм като си мислеха, че той ще се случи същият, какъвто е в Западна Европа. Това няма как да стане, най малкото заради хората, които го съставляват. Капитализъмът в Западна Европа е такъв само заради живеещите там люда, а в БГ е онакъв- "див и варварски" пак заради същото. У нас не може да се състои бленуваната демокрация, поради очевадната липса на народ, който да я налага или гражданско общество ако щете. Тази липса е онаследена от соца и няма решение!
381
1
 
9
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
В България работодателите си правят каквото искат.А иначе реват за увеличението на минималната заплата.
380
1
 
17
 
! Отговори
до тина преди 12 години
"работодателчето" е с турско име за това в този "сайт" не го пишат
379
3
 
40
 
! Отговори
Тина преди 12 години
ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕТЕ/ДЕЦА Е РАБОТА!!!!!РАБОТА И ПАК РАБОТА!!!!! КАЖЕТЕ ИМЕТО НА ФИРМАТА.ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ ИМЕТО ТАКЪВ "РАБОТОДАТЕЛ".......
378
3
 
32
 
! Отговори
Емил преди 12 години
Управителя на тази измислена фирма е кръгъл ***.Мисли се за хитър ***.Какво излиза всъщност?Че е накарал някой или той самият да брои 6 часа жълти стотинки.Тия хора не знаят ли,че "потърпевшата" ще отиде в банката и ще обмени стотинките за банкноти точно за 1 минута.Баси тъпите келемета.Мухахаааааааааааааааа
377
12
 
10
 
! Отговори
Biznesmen преди 12 години
Kade pishe che zaplatata tribva da se plashta sas stolevki? Bila na stotinki, ame ne gi vzimai kato se chuvstvash obidena. Firmata v koiato raboti ot 6 godini-4 maichinstvo i vzela 5 meseca otpusk. Eh Bulgario? Kade drugade za 6 gidini mogesh da rbotish samo 1,5 ?
376
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а собственика на фирмичката сигурно ПАК от *** произход
375
4
 
22
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
рабододател (бизнесмен БГ) дето не може да плаща договорена заплата на работниците си да не се захваща въобще с бизнес!!!
374
7
 
34
 
! Отговори
Viola преди 12 години
Как може така да се подиграеш с една майка,която ,евала на нея,си потърси правата..?!Кажете името на фирмата..дано я спукат от проверки и глоби тази фирма ..пуу
373
4
 
23
 
! Отговори
Българин преди 12 години
В България е нито да си работодател, нито работник. Работодателят трябва да осигури работа и заплати, нормални условия на труд. НОИ, НАП, ХЕИ, инспекция по труда и др.го скапват от проверки, налагат санкции и глоби в повечето случаи.Когато някой излезе в отпуск, това е за сметка на останалите, които трябва да покрият и неговите смени.С други думи останалите започват работа на сгъстен график.В строителството пък се печелят търгове на половин цена от предварителните сметки, после ниски заплати...
372
1
 
4
 
! Отговори
питам преди 12 години
знае ли някой колко струва кило стотиники?
371
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е те тва е единствения случай жената да се порадва че заплатата и е 230 лв, ами ако беше 500 на жълти стотинки
370
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Otglejdaneto na dete e 24/7 rabota. Shte povtoria RABOTA. Jena mi spi minimalno, gotvi,chisti,zabavliava malkia i ne i ostava dori edin chas za neia,da ne govorim za men. Vseki koito si misli che tova e pochivka e glupak ili prosto proizvejda porednia bg ***. Kolkoto za parite po vremeto na soca - cenite biaha takiva zaradi koeto pensionni fondove kum 1989 NIAMASHE.
369
3
 
37
 
! Отговори
se преди 12 години
Погазването на достойнството се преследва по закона.Прокуратурата в Шумен да се самосезира и да потърси наказателна отговорност на този ,,бизнесмен".Народе събуди се и се бори за правата си.Стига сме се оставяли да ни тормозаят разни работодатели.Няма да се премахне всичкия фалш но поне това за което можем и трябва то е нужно да го искаме и отстояваме.А то е достойно уважение на наемните работници и спазване на законите от страна на работодателите.
368
3
 
32
 
! Отговори
Somebody преди 12 години
Krom, ами тя не е работила съгласно ЗАКОНОВО-РЕГЛАМЕНТИРАНИ ПРИЧИНИ! И съгласно тези причини и Българското законодателство, работодателят е ДЛЪЖЕН да си изпълнява задълженията! Още повече, при наложени предписания от компетентните органи! Това, че Бай *** - Бинесмена се има за голямата работа е друг въпрос! В чужбина, неиплащането на заплати е криминализирано! Я разберете коя е фирмата и кажете :)
367
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
zaplata - 230 lv - smetka za parno za 1 mesec - 395 lv. !!! 6te se vadqt pavetata i sopite, vreme e!
366
3
 
40
 
! Отговори
Krom преди 12 години
Отново съм разочарован от мисленето на голяма част от хората!Че сме роби, роби сме ... и докато сами не се осъзнаем и помогнем, никой няма да го направи!С жената са се подиграли! За това трябва да има санкция!!!А тези които викат 4 години не е работила ... явно никога не са виждали бебе! Защото да отглеждаш бебе си е работа 24/7 в първата една година след раждането!Аз още нямам деца! Немога да си ги позволя! И ако скоро немога да си го позволя в БГ, ще го направя другаде! Аз си знам цената.