Ще пуснем руска АЕЦ „Белене“, цепи се Миков

Депутатът от БСП нарече "Южен поток" петролопровод
Обновена: 27 фев 2013 21:31 | 27 фев 2013 21:28, Бойчо Попов
264
Ще пуснем руска АЕЦ „Белене“, цепи се Миков
Снимка: БТА

Последната жертва на смътните тарифи за електрическа енергия в България, изпратили в оставка премиера Бойко Борисов, стана местното духовенство. Пловдивския митрополит Николай се наложи да продаде ръчния си часовник Rolex, за да плати сметките на своята църква, съобщава онлайн изданието на руския вестник „Известия“ в увод към интервю с бившия министър на вътрешните работи и настоящ депутат от Коалиция за България Михаил Миков, който разказва как социалистическата партия ще оправи положението в страната, когато дойде на власт.

Според Миков в момента в страната има не само правителствена, но и парламентарна криза.

„По време на своето управление Бойко Борисов вземаше всички решения еднолично и след това ги спускаше за символично одобрение в парламента. Вследствие на това според последните социологически проучвания днес българският парламент има най-ниското ниво на доверие за последните 20 години – 5-6%. В тези условия социалистическата партия няма да сформира временно правителство и ще дочака предсрочните избори, които президентът трябва да насрочи най-вероятно за месец май“, посочва той.

Депутатът от Коалиция за България определя шансовете на БСП да спечели изборите като добри. „Още преди 2 седмици в проучванията на общественото мнение задминахме управляващата партия ГЕРБ: ние постигнахме доверие от 22%, а те – само от 20%. До голяма степен вината за това е на политиката на Бойко Борисов. Той инсталира по цялата страна фотоволтаични електростанции, чието използване доведе до повишаване на цената на електроенергията с 13-18%. Това се случи на фона на нараснала безработица и бедност в страната“, изтъква той.

Hidden FieldПо думите му уличните протести от последните седмици са започнали срещу високите цени на електроенергията, макар че всъщност в България те са най-ниските в Европейския съюз. „Но доходите на българите са още по-ниски и те не могат да си плащат сметките“, добавя Миков.

На въпрос как социалистическата партия планира да реши енергийния въпрос той е категоричен: най-напред ще пуснем АЕЦ „Белене“, която ще бъде построена от руснаците. „Срокът на експлоатация на работещите реактори в АЕЦ „Козлодуй“ приключва през настоящото десетилетие. Новата АЕЦ „Белене“ е нужна на българската икономика, тъй като ще привлече инвестиции и ще осигури нови работни места. Но най-важното – атомната електростанция е стратегически проект: благодарение на „Белене“ ще понижим цената на електроенергията и ще върнем на България енергийната независимост“, убеден е депутатът от Коалиция за България.

Според него към тази цел са насочени и останалите енергийни проекти, предлагани от БСП – „петролопроводите Бургас-Александруполис, блокиран от правителството на Борисов, и „Южен поток“, който кабинетът в оставка утвърди след 3-годишна наша борба“, демонстрира енергийните си познания Миков.

Запитан дали разчита на разширяване на сътрудничеството с Москва, депутатът констатира, че в последно време по политически причини много позиции на България на руския пазар са били загубени. „Ние искаме да ги върнем – и не само в енергетиката, но и в туризма, и в леката промишленост, чиито стоки преди 20 години бяха много популярни в целия СССР. Русия е наш традиционен партньор“, подчертава депутатът от Коалиция за България.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИВАН КОСТОВ,МАЛТИН ДИМИТРОВ И ИВАН ИВАНОВ И СИЕ "ГЕРБ И САЩ" ДА ГИ СПОЛЕТИ УЧАСТТА НА ЧАУШЕСКУ!
208
2
 
2
 
! Отговори
емо преди 11 години
руснаците вече един път предлагаха белене даром на българския народ.за ужас на американските *** в българия
207
0
 
5
 
! Отговори
? преди 11 години
224. Ти защо претендираш , че си образован и интелегентен .Много хора смятат , че българия може да има евтина енергетика , да строи заводи , да изнася за Русия , Китай , и САЩ даже , ако се договаря за износ , ако има управляващи , които мислят за България , не само за техния подземен бизнес от който печелят само те .Много ли е трудно ?Като слушам тоя Борисов да говори само за пътища , ( което другите дътжави ремонтират всеки ден), си мисля , наистина това ли е човека от който зависи икономик
206
5
 
3
 
! Отговори
бик преди 11 години
Въпрос ??Можеше ли ББ да спре строежа на АЕЦ Белене ако е строяха американците.
205
5
 
3
 
! Отговори
До Будист-герббер преди 11 години
Икономика се прави с образовани и интелигентни хора, а не с неграмотници като теб! Не можеш да съставиш едно правилно изречение, но иначе макроикономиката и геополиката са ти ясни..., ***!
204
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Духът може да бъде изпуснат от бутилката и после трудно да бъде прибран в нея."
203
11
 
8
 
! Отговори
Будист-герббер преди 11 години
До тьпаците писали против аец- я духайте супата и си светете сьс свещи щото САЩ и ЕС ще ви затворят целия козлодуй и аиде на село с мотиката ратай щото ще ви изкупят и земята! Икономика се прави с ефтин ток и заводи не с молове и огромен пазар като Русия другото са ТИКВЕНИ льжи Сащ и Ес виждат вьв вас само роби както Буда-материал' овчаари и компиро вадачи-ратай!
202
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХАХА
201
1
 
7
 
! Отговори
Бацо Гацов преди 11 години
Абе момче, тебе кой те брои за жив човек бе? Ще спечелиш изборите, смяташ ли, че българите са наистина късопаметни и ще ви върнат на власт за да продължите досущ като Будойко и компания. Като виждам кои са функционерите на всички партии в моя град смятам следното : политик=престъпник, крадец, лъжец и всички други негативни епитети. Не искам да виждам нито едно лице от досегашните дупетати и манафстри. Казах.
200
3
 
6
 
! Отговори
не преди 11 години
До 168смехория - инженер физик и икономист - манджа с грозде и едно голямо нищо. крупен спец по крадене
199
2
 
5
 
! Отговори
алооо преди 11 години
До Севернякя не си помпайте самочувствието. нямате хора въобще за работа в аец. то с крадене на бетон аец не се строи. освен да перете чаршафите на чуждите спецеалисти , нищо друго няма да ви дадат да правите, че иначе чернобил ще ни се види кат детска пиратка
198
1
 
5
 
! Отговори
Vini преди 11 години
Хайде след лидера си оставка.Научи се да говориш не да пелтечиш .Много лъжеш.
197
1
 
5
 
! Отговори
марко преди 11 години
Извадил големия език и ближе ли ближе......
196
0
 
2
 
! Отговори
да бе преди 11 години
До Анонименне е това проблемът, а изкупуването на енергията,вместо производителите да работят на регулиран пазар, както е сега и да е гарантирано изкупуването на произведената енергия. То това е проблемът. Зелената енергия се произвежда от фирми, които без 100% държавна подкрепа не могат да виреят. Ако трябва сами да си предлагат енергията ще фалират за половин ден. Пак назначени капиталисти със соц мислене.
195
1
 
19
 
! Отговори
Политолог преди 11 години
До всички червени форумци:" Отговорете ми на въпроса-" Защо националните предатели от БСП обичат Русия, но децата им учат на Запад?"
194
4
 
2
 
! Отговори
Представителка преди 11 години
на ГЕРБ от незнам кой си институт по проблемите на енергетиката заяви по БНТ1 в "Референдум" потресаваща глупост, че загубите на системата са големи, защото електропроводите били изградени със северно-корейски жици и тока течал в една посока и не можело обикновенния потребител, ако сложи генератор от консуматор да се превърне в продавач.
193
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЯ ПЕЛТЕК Е МНОГО СМЕШЕН
192
12
 
3
 
! Отговори
ISTINA преди 11 години
BES Russia,BG.bavno,bavno potava:
191
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този пак обра номинациите в категория "по по най" на Карлуковският научен институт.
190
1
 
10
 
! Отговори
Герберска простотия преди 11 години
вие знаете ли накъде се движи тока:наляво-надясно или нагоре-надолу. Пък седнали в разни комисии да ръководят енергетиката. Шефа на АЕЦ Козлодуй знае само къде е тоалетната на централата. И безплатния стол