Погват с глоби бабите по зеленчуковите пазари, искат им сертификат

Санкциите са от 500 до 1500 лева
10 авг 2024 15:10, Петър Бойчев
396
Погват с глоби бабите по зеленчуковите пазари, искат им сертификат
Снимка БГНЕС

Земеделски производители, които не са регистрирани като такива, да не могат да продават продукцията си на фермерските пазари. А ако бъдат хванати, ги чака глоба от 500 до 1500 лв.

Това предвиждат промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, които са пуснати за обществено обсъждане от земеделското министерство.

Асоциацията за защита на потребителите настоява за регламент, с който бабите, които продават собствената си земеделска продукция, да останат на фермерските пазари. В писмо изпратено до медиите от асоциацията алармират, че промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, пуснати за обществено обсъждане от МЗХ, предвиждат тази практика да бъде забранена.

"Бабите трябва да бъдат допускани безплатно на пазарите, а не да бъдат около тях или по тротоарите и улиците. Реално са много дребни производители и продават от собствените си градини, като това има социални функции, заради ниските им пенсии“, обяви председателят на АЗП Пейо Майорски.

Според него бабите излизат в определени дни, а не стоят по цял месец да предлагат продукцията си. Основно продават пресни сезонни зеленчуци, плодове, подправки, билки и цветя.

"Ужасно е ако накараме възрастните хора да просят по улиците, вместо да ги оставим да си реализират продукцията от градините. Техните количества са малки и не застрашават по никакъв начин конкуренцията на големите земеделски производители и търговци“, коментира Пейо Майорски. Освен това потребителите сами избират дали да купуват от бабите.

В момента в по-малки населени места в пазарния ден честа практика е върху малки масички или импровизирани маси от кашони и щайги хора да продават каквото имат от личната си градина, като например домати, краставици, салати, лук, ябълки, круши, сливи и др. Някои предлагат още мед, домашна туршия или лютеница, вино и ракия. Такива продавачи може да бъдат видени дори край пазарите в големите градове. С предлаганите от служебното правителство промени всичко това ще бъде забранено, а хора от общината ще може да налагат глоби на нарушителите, коментират от АЗП.

"Освен това, на пазарите ще може да бъдат продавани само храни, снабдени с документи за съответствие, произход и качество. Бабите, които са набрали няколко домата, краставици или други зеленчуци и плодове, няма как да представят такива документи“, обясни Пейо Майорски.

Той допълни, че подкрепя да има регламент, но трябва да се помисли и за най-дребните стопани как да получават сертификати.

Ако след приемането на новите текстове такива земеделци бъдат хванати, общината ще има право да ги глобява. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, имуществената санкция ще е в размер от 1000 до 3000 лв.

Освен това с промените в закона ще бъде въведено изискване да има организатор на всеки пазар за фермерски или занаятчийски храни. Той ще трябва да следи за спазване на новите правила, предвидени в закона.

Много хора обаче в социалните мрежи вече изразиха недоволство от предложените промени. Хората предпочитали да купуват от малки производители заради предлаганата прясна и качествена стока, пише "24 часа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още по темата: пазариглобибаби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия всички закони за производство от българските селяни са срещу българина .... да не притежава земя. След 1944г Комунитите изкорениха Българските Ковбой - Селяни, иззеха им земите и си направиха ТКЗС. Комунистите след 1989г станаха собственици на ТКЗС и сега някой, инициатор върнал се на село и започнал да произвежда нещо трябва чрез ЗАКОН ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН.... това всичко е за унищожаване на БЪЛГАРИНА и неговите спомени, че е притежавал земи!
266
0
 
39
 
! Отговори
ЦЯЛОТУ СОФЕ преди 1 месец
2 МИЛИОНА ТЪРТЕИ, ДЕТО НИЩО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ, ТЕ БАБИТЕ ЩЕ ГЛОБЯВАТ
265
0
 
38
 
! Отговори
Бай Онзи преди 1 месец
Увеличете пенсиите на бабите и дядовците с 50% и тогава прилагайте подобни мерки. Тези възеастни хора са на ръба на мизерията, а вие се подигравате с тях.
264
0
 
30
 
! Отговори
Скоро преди 1 месец
и бабичките няма да ги има. Ама никой не иска да върши тази работа. Тука има един негодник, който непрекъснато обижда на "бачкери", ама сигурно иска хубава храна. Убиха индустрията, животновъдството, земеделието и нищо истинско и вкусно не остана. Ядем най-големите *** на ЕС
263
1
 
54
 
! Отговори
Защо? преди 1 месец
Иzроди. До това ли опряхте! Половината българи получават заплата в плик, работодателите ги осигуряват на минималната заплата - защо не погнете тях! Защо не погнете за данъци мафиотите дето са в народното събрание? Територия населена с овце дето ги стрижат ежеминутно и те освен да траят друго не знаят!
262
0
 
41
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Не пипайте бабите, мр.ъсн.ици. Всичката *** пара на престъпниците-спекуланти у БГ-то издирихте и изловихте, та до бабите опряхте.. Това са поръчки на 2-3-*** дупетатина свързани с веригите хипермаркети в страната.
261
0
 
44
 
! Отговори
Магелан преди 1 месец
Има ли нещо в тази държава БГ.където един закон или разпоредба да е направена като хората .Незнам кой дава тези неадекватни идея и чака на края на месеца да вземе заплата за това като искат один цял народ са го направят зависи от големите вериги .То не беше разпоредба за безумния закон за техническите прегледи на колите при който няколко некадърни чиновника сложиха каруцата пред коня.И още много безумни чиновнически искат да ограничат правата на хората.И сега бабите са им като трън в очите???
260
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
краставици по 7лв,домати по 7лв и накроя горчаха,кантарът някаква детска играчка
259
0
 
54
 
! Отговори
Магелан преди 1 месец
Шок и ужас.Чета и не мога да повярвам на очите си ?До бабите ли опряха бирниците че да пълнят хазната на държавата ????Вземете една Турция в която на всеки ъгъл някой продава на количка пресни плодове и зеленчуци.Освен това има веднъж е седмицата има пазар на който може да намериш всичко.Дрехи,зеленчуци риба ядки.Естествено че има регламент от страна на държавата като всеки според количеството стока плаща за деня определена такса.Тези дребни търговци по никакъв начин не могат да станат богати.
258
0
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
прочие, казах ли ви че по шаблон требва да минеме и през опорката "за бога, братя не купувайте"? казах ви. преди нема 10 дена. закво са ви анализатори и директори на водопад на хонорар като може да следите последните останали адеквати по форумите.
257
1
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен270 преди дветри години хита беше да си наемеш човек по селията да "ти гледа", а ти да пъчиш че ядеш "био".
256
0
 
21
 
! Отговори
ММАМИЦАТА ИМ БАБИ преди 1 месец
ДЕТО КОПАТ ЗЕЛЕНЧУКОВИТЕ СИ ГРАДИНКИ > ТРЕБЕ ДА ИМА ПАРИ ЗА ДЕТСКИ И ПОМОЩИ НА МАЛОЛЕТНИТЕ РОМСКИ МАЙКИ С ПО НЯКОЛКО ЧХАВЕТА ВСЯКА
255
1
 
25
 
! Отговори
Геноцид преди 1 месец
Геноцид
254
0
 
6
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 месец
До До Все тая тия баби продават на безценица. само че форумните шпагати тука "не могат да открият", що последните 15 години едва ли са мърдали по далечко от терасата в люлинската/обелянската/ква ще да е панелка. въпроса е с хилядите такси закво ти е да се чепиш да си производител ако не си от добронадеждните, и я има субсидия за тебе я не. натуралната размяна много бърже ше охлади страстите и на майорски, и на жадните за глоби.
253
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същите дето са писали този закон сигурно си имат свои хора по селата и им доставят краставици и домати отглеждани от баби. Ама искат другите да ядем само 3-то качество турски и гръцки бъкани с пестициди.
252
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До От десет шизимба, мляко може и да си заквасиш, виден наш обикалятеле на фермите във "весела ферма". в радиус от 30км знам трима мандраджии и поне 10 човека "независими производители" на истински млечни продукти.
251
0
 
34
 
! Отговори
До Все тая преди 1 месец
Те тия баби не продават на сергии. Я на малко столче седи и пред нея кофа, кошница с продукти, я на някаква импровизирана малка масичка. Тоя тип хора не продават тонове продукция, а излишната от дворовете им. И едва ли са я заливали с отрови, те и отровите пари струват в днешно време не малки.
250
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гламчев прави последна витка терор върху населението преди окончателно да изчезне от полит. небосклона!
249
2
 
25
 
! Отговори
а бе, дебили преди 1 месец
кой ви ги избира политиците?
248
1
 
23
 
! Отговори
Пребиване на преди 1 месец
Политици