Да се върне ли прогресивният данък, за да се напълни бюджетът?

Попитахме бизнеса и анализатори уместно ли е
19 мар 2010 21:23,
223
Да се върне ли прогресивният данък, за да се напълни бюджетът?
Снимка: Булфото

Огласеният през последните дни предварителен вариант на антикризисни мерки, който предизвика в голямата си част недоумение и недоволство сред обществото и чието авторство Министерството на финансите официално отрече, накара някои икономисти и синдикати да предложат свои мерки за „напълване“ на държавния бюджет.

Преди два дни повечето от запитаните от Investor.bg икономически анализатори изказаха становище, че вероятно така представеният предварителен вариант на антикризисни мерки в действителност няма да бъде въведен в голямата си част.

Днес в публичното пространство беше огласена от бившия директор на Националния осигурителен институт (НОИ) доц. Йордан Христосков и идеята да се върне прилагането на прогресивния подоходен данък, т.е. доходите над определена сума да се облагат с данък, по-висок от 10% (какъвто сега е „плоският“ данък, с който се облагат всички). Предложението е например да има ставка от 20%, като така постъпленията в бюджета ще се увеличат с около 500 млн. лева. В подкрепа на идеята се обяви и представител на ръководството на КНСБ с уговорката, че са възможни различни варианти за прилагането й, вкл. въвеждането на необлагаем минимум.

„Смятам, че въвеждането на „плоския“ данък е постижение на българската данъчна система и той не трябва да се отменя, тъй като създава стимули за привличане на преки чуждестранни инвестиции и за развитие на бизнеса като цяло.“ Това коментира по темата за Investor.bg ръководителят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски. Практиката сочи, че при по-ниска данъчна ставка има по-висока събираемост на съответния данък, допълни той.

Същевременно от ЦИР смятат, че трябва да се направи всичко възможно страната да приключи годината с бюджетен дефицит по-малък от 3%, каквото е едно от изискванията за присъединяване към еврозоната.

Прохаски изказа мнение, че ако не се сбъднат прогнозите на Министерството на финансите за увеличение на приходите към средата на годината, то държавният бюджет за 2010 г. трябва да се актуализира официално в посока надолу през юни. Според анализатора още отсега трябва да се дебатира по този неблагоприятен вариант, за да може по-успешно да се реагира към средата на годината, ако се наложи.

А междувременно трябва да се ограничат административните разходи на държавата, допълни Прохаски.

Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч“ също обоснова становището си за запазване на „плоския“ данък с неговата висока събираемост. По думите му по-висококвалифицираните хора, които се предполага, че са и с по-високи доходи, ще допринесат основно за излизане на страната ни от кризата и затова не трябва именно на тях да се вдига данъкът.

Освен това хората с високи доходи имат и по-голяма покупателна способност, което ще стимулира потреблението на стоки в страната, допълни Богданов.

Въвеждането на прогресивен подоходен данък не е мярка, която може да допринесе за растеж на икономиката, каза за Investor.bg и председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев. По думите му тази мярка дори може да доведе до нарастване на дела на „сивата“ икономика.

Според Данев голяма част от недостига на средства в НОИ и НЗОК се дължат на факта, че „държавата е некоректен платец към тях“. „БСК одобрява мярката държавните служители да си плащат осигуровките, което всъщност е наше предложение, но е против понижението на осигурителните ставки“, заяви още Данев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
3
 
3
 
! Отговори
гагагагагагагагага преди 14 години
те богатите са богати на гърба на обикновенният човек. Като купят една кола на жената и после ги избиват от работниците - намаляват заплати,уволняват хора и увеличават работнот време тея неща вървят в пакет. точно т.н богати хора са наи некоректните работодатели МОЗЪК
157
0
 
3
 
! Отговори
гаггаааггага преди 14 години
"Абе мозък, от къде идват парите на бедните? От държавата ли> друг път! Идват от богатите, които си плащат за това което бедните вършат?"Ляото уволниха един колега , увеличиха ни работното време и ни намалиха заплатата - еи така плащатЯвно не си работил в СлънчевБряг лятото и незнаеш как богатите уж плащат на бедните, даже има случаи не им дават заплати и те обикновенните хора на мутри нищо немогат да кажат и им бачкат за без пари 1/2 лято.
156
2
 
4
 
! Отговори
пешо преди 14 години
Ботев, С вашето предложение, ограничавате стимула за работа, а от там развитие на икономиката, да не говорим, че точно такива заплати ни трябват, нали искаме да сме с по-висок стандарт на живот, именно високите заплати осигуряват това.
155
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тези, които най- силно реват за плоския данък няма опастност да останат на хляб и вода.Ето , някои искат държавата да им храни децата и ако може да не внасят никакви данъци, че и сметки си правят на чужд гръб.Долу плоският данък! Той е неморален.
154
1
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 14 години
Да! Да се върне и въведе, също така и необлагаем минимум! Да се махнат всякакви превилегии и необлагаеми бонуси и представителни, равни на повече от средната заплата в страната! Всички заплати в държавата трябва да се обосноват! Лекари, зъболекари, учители, професори, полицаи, пожарникари, общинари и всякакви други, трябва да получават съразмерни заплати, съобразно качеството и трудноста натруда им! Съществува голяма диспропорция, която влияе лошо, отрицателно!
153
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе мозък, от къде идват парите на бедните? От държавата ли> друг път! Идват от богатите, които си плащат за това което бедните вършат, когато държавата прибере от богатия ще даде на чиновника, на ченгето, на военния, а богатия ще намали заплатата на бедния за си запази дохода -> ПАК БЕДНИЯ ДУХА СУПАТА!
152
0
 
4
 
! Отговори
гагагагга преди 14 години
въведете Регресивен Данък които да е удобен за чуждестранните инвеститори и богатите българи и които да ограби обикновенните хора
151
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дори да плаща социална помощ на 50 000 - 100 000 чиновника, държавата ще е в пъти повече на сметка от това да им плаща заплати. Не е ли по-добре да съкратят администрацията и чудовищно големия и 4 000 000 000 (4 милиарда) бюджет да се свие до по-разумните 1 000 000 000 лева, вместо да се качват данъците за и без това малкото хора които все още работят в държавата? Вижте колко е социалната помощ за безработен и колко е средната заплата в администрацията! Разликата е в пъти, а пари за тия техни заплати вече няма. Те са толкова много като брой, че изяждат целия БВП и няма как да дръпнем икономически ако ги има. И след като над 366 887 души могат да карат на социална помощ, а поне още толкова карат по една или друга причина дори без нея въпреки, че нямат работа - то на социална помощ могат да карат и 100 000 съкратени чиновника, вместо да унищожават по 4 000 000 000 лева годишно, без да са донесли положителен ефект и пари в икономиката ни. Сметнете 100 000 чиновника X 600, 1000, 2500, 14 000 лева заплата (някой чиновници вземат и толкова) + разходите им за офиси, отопление, автомобили, мобилни и стационрани телефони, облекла, храни, бензин и какво ли още не. Сметнете издръжката на 100 000 безработни чиновника Х 110 или 220 лева (колкото са помощите за безработни). Икономията е ще е чудовищно голяма, а парите могат да идат за нещо полезно. Спряха закуските на децата в училище по липса на пари, а техните заплати и бонуси продължават да си текат. Все пак децата и учениците на България ли са по-важни или привилегиите на чивновниците?
150
1
 
1
 
! Отговори
до 165 преди 14 години
Ами по твоита логика - само на хляб и вода да останем, а?
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За храна можеш да получиш до 60 лв. на месец без данък, и нито лев повече!
148
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това се отнася и за други работници, работнички, служители и служителки, които вече са изгърмели и никак не са малко. Щом няма да им се купуват стоките, значи са от сферата на луксаи не са необходими по време на жестока криза.
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
за 200 лв необлагаеми съм съгласен, само че ако след това се изчислява така: 1000 заплата - 200 лв необлагаем = начисляват ти се данъци върху 800 лв!
146
0
 
3
 
! Отговори
ала -бала преди 14 години
хей кой сега тук ще каже колко от парите които получава ги взема под форма на транспорт храна или ей така -без данъци ?А собствениците на фирми докога ще имат и черно счетоводство?Няма ли да се разбутат малко данъчните а не да чакат само най-лоялните граждани да им занесат прарите си
145
3
 
2
 
! Отговори
Ботев преди 14 години
Аз предлагам да се въведе прогресивно облагане.до 200лв = необлагаеми, 200-2000 - 10%2000+ 20%. Причината е една единствена = да се изравни данъчната тежест на всички. В момента тези с доходи над 2000лв плащат само 10% ДОД, не и за пенсия и за здравеопазване.Може да се помисли и данък от 50% примерно за доходи над 10к месечно. Такива заплати не ни трябват - който си докарва толкова да си прави фирма и регистрация по ДДС
144
1
 
1
 
! Отговори
turkinq преди 14 години
vdigayte ne na da 20 na 50 % no ne s echudete za6to mladite bqgat ne s echudete gokato sled 10 tina godini vi ostabat samo pensioneri 6te vi vidim kakvo 6e vdigate togava
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Говорим за обществото, иначе тея с 2000+ заплата че ще паднат на 1500 не е болка за умиране, но държавата като се разплати както ти казваш - дали ще и останат пари да плати помощите за безработица на работниците които ще са жертва на тоя милион по малко? А тея работници също са внасяли данък и осигуровки, но вече няма го правят щото са без работа, а работодателя им няма да внася ДДС и данък печалба... за да изгоним бълхите май ще горим юргана!
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Този един милион държавата ще използва за належащите си разходи, ще се разплати с бизнеса, ще осигури лекарства на болните и т.н.А и много зависи за какво си харчиш парите.Ами ще си посвиеш малко разходите, едва ли си се замислил за работниците.
141
1
 
5
 
! Отговори
до 157 преди 14 години
Ами там е проблема - че скапаната държава не се бори със сивата икономика, ами първо го "слага" на светлата икономика.... ако държавата си събере вземанията на 70% (щото в момента са под 50) няма нужда от вдигане на данъците! Щото данъците ни са най-ниски, осигуровките уж най ниски в ЕС, но в крайна сметка държавата ни прибира почти 23% от доходите - което е едно от най високите не само в ЕС!
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
То нема бела, тоя ще ме плаши със сива икономика. Ами тук е ролята на държавата, да си събира данъците и да се бори със сивата икономика.
139
1
 
3
 
! Отговори
до 155 преди 14 години
Един пример: Имаш около 3000 човека в страната които получават заплати 2000+ лева - това са 6 милиона на месец, държавата като вдига данъка ги оставя вместо със 6 със 5милиона.... Тези хора ще изхарчат 1 млн. по-малко, и ще оставят работници произвеждали стоки и предлагали услуги за 1 милион без работа. Я сега кажи общество в което са се увеличили безработните забогатяло ли е?