Да се върне ли прогресивният данък, за да се напълни бюджетът?

Попитахме бизнеса и анализатори уместно ли е
19 мар 2010 21:23,
223
Да се върне ли прогресивният данък, за да се напълни бюджетът?
Снимка: Булфото

Огласеният през последните дни предварителен вариант на антикризисни мерки, който предизвика в голямата си част недоумение и недоволство сред обществото и чието авторство Министерството на финансите официално отрече, накара някои икономисти и синдикати да предложат свои мерки за „напълване“ на държавния бюджет.

Преди два дни повечето от запитаните от Investor.bg икономически анализатори изказаха становище, че вероятно така представеният предварителен вариант на антикризисни мерки в действителност няма да бъде въведен в голямата си част.

Днес в публичното пространство беше огласена от бившия директор на Националния осигурителен институт (НОИ) доц. Йордан Христосков и идеята да се върне прилагането на прогресивния подоходен данък, т.е. доходите над определена сума да се облагат с данък, по-висок от 10% (какъвто сега е „плоският“ данък, с който се облагат всички). Предложението е например да има ставка от 20%, като така постъпленията в бюджета ще се увеличат с около 500 млн. лева. В подкрепа на идеята се обяви и представител на ръководството на КНСБ с уговорката, че са възможни различни варианти за прилагането й, вкл. въвеждането на необлагаем минимум.

„Смятам, че въвеждането на „плоския“ данък е постижение на българската данъчна система и той не трябва да се отменя, тъй като създава стимули за привличане на преки чуждестранни инвестиции и за развитие на бизнеса като цяло.“ Това коментира по темата за Investor.bg ръководителят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски. Практиката сочи, че при по-ниска данъчна ставка има по-висока събираемост на съответния данък, допълни той.

Същевременно от ЦИР смятат, че трябва да се направи всичко възможно страната да приключи годината с бюджетен дефицит по-малък от 3%, каквото е едно от изискванията за присъединяване към еврозоната.

Прохаски изказа мнение, че ако не се сбъднат прогнозите на Министерството на финансите за увеличение на приходите към средата на годината, то държавният бюджет за 2010 г. трябва да се актуализира официално в посока надолу през юни. Според анализатора още отсега трябва да се дебатира по този неблагоприятен вариант, за да може по-успешно да се реагира към средата на годината, ако се наложи.

А междувременно трябва да се ограничат административните разходи на държавата, допълни Прохаски.

Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч“ също обоснова становището си за запазване на „плоския“ данък с неговата висока събираемост. По думите му по-висококвалифицираните хора, които се предполага, че са и с по-високи доходи, ще допринесат основно за излизане на страната ни от кризата и затова не трябва именно на тях да се вдига данъкът.

Освен това хората с високи доходи имат и по-голяма покупателна способност, което ще стимулира потреблението на стоки в страната, допълни Богданов.

Въвеждането на прогресивен подоходен данък не е мярка, която може да допринесе за растеж на икономиката, каза за Investor.bg и председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев. По думите му тази мярка дори може да доведе до нарастване на дела на „сивата“ икономика.

Според Данев голяма част от недостига на средства в НОИ и НЗОК се дължат на факта, че „държавата е некоректен платец към тях“. „БСК одобрява мярката държавните служители да си плащат осигуровките, което всъщност е наше предложение, но е против понижението на осигурителните ставки“, заяви още Данев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
154, хайде стига сте ни плашили със сивия сектор, какво, ще се скриете ли? Вие и сега се криете. Този данък не носи нито инвестиции, нито с нещо допринася за общественото богатство.
137
4
 
6
 
! Отговори
С преди 14 години
Истината е, че тези които не искат плосък данък са слабо конкурентни на пазара на труда. Хора които не могат да вършат високоплатена работа, нямат желание да я вършат и имат комунистическо мислене. Отделно нямат елементарни предположения какво би се случило със сивия сектор.
136
1
 
3
 
! Отговори
P.djuf преди 14 години
А ако е за ниски данъци-най-добре трябвада е в Сомалия-там данъци няма.По логиката на "пазарните фундаменталисти"трябваше сомалийците да са цъфнали и вързали...
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А ти ,147 ,си се оказал подходящ, както разбирам, хиено :)
134
2
 
9
 
! Отговори
P.djuf преди 14 години
"Пазарните фундаменталисти", като ги прогониха с камъни от САЩ и от целия свят, дойдоха в България да си правят експерименти.Май е време и ние да вземаме камъните... или сопите.не може същите хора, които докараха целия свят до безпрецедентна кириза, да дават акълсега и как трябвало да се излезе от кризата!
133
0
 
9
 
! Отговори
P.djuf преди 14 години
А за незокнните доходи нещата са много простички-проверяваме 20 години назад кой колко данъци е платил, и сравняваме с имуществото, което е платил.Ако имаразлика-заповядай да си платиш данъка с лихвите.Ако не платиш-отнема се в ползана държавата.не че не може, никое правителство не иска да гонаправи.И това няма да го направи-сигурен съм.
132
0
 
5
 
! Отговори
ИЗУТИ ГАЩИ преди 14 години
ДО ПАТРИОТА:С ТОЧНАТА СУМА НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ,НО С 90% ОТ КАЗАНОТО ОСОБЕНО ЗА НЯКОИ ОТ ДЮЛГЕРИТЕ КОИТО СА БЕЗ ВСЯКАКВО ОБРАЗОВАНИЕ-ДА НО НЕ ВСИЧКИ РАБОТНИЦИ СА С ТЯХНИЯ ЦЕНЗ-САМ РАЗБИРАШ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ-ПО ДОБРЕ ЗА РАЗГОВОРА Е ДА СЕ ИЗБЯГВА ОТ КОНКРЕТИКАТА И ДА ГЛЕДАМЕ В ПО-ОБЩТ ПЛА-ИНАЧЕ ВСИЧКО СТАВА ЛИЧО....
131
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
145, пропуснал си да завършиш с "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!". Що не вземеш да се поогледаш наоколо, че да разбереш, че динозаврите отдавна ги няма. Виж за неподходящите хора има частична истина, но фактът, че ти и такива като тебе не са се оказали подходящи си е твой проблем.
130
3
 
13
 
! Отговори
P.djuf преди 14 години
Прогресивно подоходен данък има в Германия и въобще в цяла западна европа, в САЩ също,в Швейцария. И гледам не са фалирали.Плосък данък-в България, Грузия, Румъния.въпроса е към коя група искаме да сме, и ще имаме ли цивилизовано общество и държава, или ще продължаваме да експериментираме "пазарен фундаментализъм".
129
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Разбира се , че ТРЯБВА да се въведе прогресивен подоходен данък.Защо отново тези, които си присвоиха народното богатство ще стимулират икономиката с потребление, а ограбените и беззащитните ще изнасят тежестта на кризата.Живееме в джунгла, диваци - човекоядци.От това държава не става. Никаква солидарност, алчността и злобата ще ни ликвидират, защото превърнаха в елит най - неподходящите хора.
128
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Патриоте, добре е да се научиш да пишеш на български език и по възможност с грамотност за поне 4-ти клас (с до 20% неизвинени отсъствия), че с твоя патриотичен правопис ... голям срам, ама дано го разбереш, че имам сериозни съмнения.
127
1
 
1
 
! Отговори
patriot преди 14 години
ne e tirovo vaprosniqt deto mi vika6e 6efe 2500 ne stigat va e s 8 klas i lo6 balgarsi no togava 2007 godina davaha po 100 lv nadnicsi v stroitelstvoto poneje kvadratniqt metar 6te6e da stava 2000 eu o6te edno bezumstvo i nie ot drugite biznesi za da zapazime rabotnicsite si davahme takiva pari edin ot tiqh niqma zadelen nito lev daje sa s zaemi rabirate li parite se upravliqvat ot edenicsi i se radvaite kato rabotite za takav 4ovek na6te rabotnicsi nito edin den ne sa zabaveni s pari
126
1
 
1
 
! Отговори
patriot преди 14 години
za 20 godini v balgariq vseki e imal periodi v koito e bil s pari i ot 100 % s pari malak procsent uspiqvat da gi sahraniqt i upravliqvat a tova e nai tankata 4ast ne samite pari a da ima6 vijdane tova 4e niqkoi e izbuhnal za 1-2 godini i sega sa mu krivi drugite 4e imat nikoi ne mu e vinoven nau4ete se parvo da tarsite vinata v sebe si ili da ste samokriti4ni tova e mnogo vajno ka4estvo da moje6 da si vijda6 gre6kite
125
2
 
1
 
! Отговори
patriot преди 14 години
do ИЗУТИ ГАЩИima6 mnogo gre6na predstava za sveta ima biznesmeni koito mogat da rabotiqt na vsiqko miqsto ot proizvodstvoto koeto zna4i 4e 4oveka jive s nego to4no krizata trriqbva da razberete 4e sa6testvuvate blagodarenie na horata koito vi davat rabota a otnosno iqhtite skapi koli za po 100 00 evro sam saglasen ot tezi koito ne sa nazna4eni niqma edin s takiva izgazicsi za6toto za tiqh tova sa pari izkarani s trud a ne padnali ot nebeto i sa jiznenovajni za biznesa mu
124
2
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
и какво, да не излязоха от кризата, а? великобритания е точно пример какво не бива да се прави. великобритания преди 100 години е владеела половината свят, а днес не могат да се оправят дори със малкия си остров, ако това не е очевиден упадък, не знам кое трябва да е. впрочем да споменем че когато са владеели света, данъка им е бил едва 3%
123
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Може да обвинявате бедния, че е беден, само ако е здрав и го мързи да работи. А хората с малките доходи изнесоха на гърба си целия преход, сега и кризата се стоварва пак върху тях. Всичко се прави за да се защитят богатите. А как са натрупали богатствата си никой не ги пита. Трябва да стане както в Италия. Доказани незаконни доходи-отнемане на всичко в полза на държавата! Това искаме най-после да чуем от управляващите.
122
0
 
3
 
! Отговори
Андрешко преди 14 години
До една българка.Не бъркай компютрите с компотите, демек BG с GB ... ако се сещаш какво ти се казва.
121
1
 
6
 
! Отговори
ИЗУТИ ГАЩИ преди 14 години
БОГАТИЯ -БОГАТ,КАК СЕ СТАВА БОГАТ ,КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ СИ БОГАТ .КОЛКО МАИКИ РАЗПЛАКА ,ЧЕ ДА СТАНЕШ БОГАТ Е ДРУГ ВЪПРОС--РАБОТНИЦИТЕ СЪЩО СА ХОРА И ТРЯБВА МАЛКО ДА ИМ СЕ ДАДЕ ВЪЗДУХ ,А НЕ ДА ГИ НАТИСКАШ ДОКЪТ ИМ ИЗКАРАШ ЧИРВАТА...
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами те гърците го казаха - повишен данък в/у собствениците на яхти, коли над 30 000 евро, луксозни къщи, бижута и пр. Че сега ще им дадат и 25 млрд.евро помощ. Ами ние що не искаме бе, господа управляващи. Гърция в цялата си история е смукала. То се видя и земеделците им - уж стачкуват, а цял ден в казиното. А нас ни плашат с Гърция?!~
119
0
 
7
 
! Отговори
Една българка преди 14 години
Като мярка за излизане от кризата Великобритания постави данък за облагане на доходите на най-високия етаж от подоходната скала 40 %. И като си представимо, че там поне 6 % от БВП се произвежда от финансовия сектор да не се питаме кой ще плати това увеличение!!!А нашите "смешни" 10 % бизнеса дори има право да поиска или да не поиска да заплати!!!!!