Бизнесът разкрива все повече работни места

Ангелов: Младежката безработица - основен проблем
Обновена: 13 мар 2014 14:04 | 13 мар 2014 09:45,
40
Бизнесът разкрива все повече работни места
снимка: Bulgaria On Air

„Бизнесът започва да наема все повече работници. Безработицата през февруари се запазва на нивото от януари - 12.2%, но фирмите от реалната икономика стават все по-активни в търсенето на нови служители“, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air Асен Ангелов, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

По данни на оглавяваното от него ведомство през миналия месец в бюрата по труда са заявени 13 136 свободни работни места, което е с 1500 повече от януари и с 1720 повече от февруари 2013 г.

Според статистиката броят на регистрираните безработни у нас през февруари са 400 943 души. Намалението е само с 290 души спрямо януари, но по думите на Ангелов трендът от 6-месечен непрекъснат ръст на безработицата започва да се обръща.

„Ако се стабилизира пазарът на труда в България, ще се стабилизира и икономиката“, категоричен е шефът на Агенцията по заетостта.

Младежката безработица остава сред един от основните проблеми, уточни още той. Именно по това перо през тази година ще бъдат осигурени допълнително 100 млн. лева. Националният план по заетостта предвижда предоставяне на пари за работодатели, които разкриват работни места за младежи до 29 години.

„Младите хора са сред най-уязвимите групи на пазара на труда и срещат най-много трудности при намиране на работа. В България повечето хора до 24 години, които са регистрирани в бюрата по труда, са без квалификация, но има и много безработни висшисти“, обясни Ангелов. Той уточни, че в агенцията тече и подготовка на служителите, които ще работят с младежите, тъй като хората до 29-годишна възраст не са „стандартна целева група“ и с тях се работи по-специфично.

Относно субсидираната заетост Ангелов беше категоричен, че това не е ефективен метод за справяне с безработицата. „Това е краткосрочна мярка и не води до устойчиви резултати. В момента от всички 2.2 млн. наети на трудови договори българи само 42 000 са със субсидии от бюджета или Брюксел. Броят им е с 30 000 по-малко отпреди година“, посочи шефът на Агенцията по заетостта. Според него причините за намалението са две. От една страна, това се дължи на по-малкото средства, отпуснати от хазната, а от друга – реалната икономика е успяла да осигури повече работни места.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
20
 
! Отговори
аха преди 10 години
Заплатите скачат, безработицата намалява, цените на жилищата се покачват, туристите постоянно се множат... хранителните продукти с намляли цени ... чета, запътили сме се към РАЯ. Ама буквално.
14
0
 
38
 
! Отговори
Пенев преди 10 години
Този е поредния ***, който ръси нагли лъжи, за да си запази топлото и добре платено местенце. Агенцията по заетостта е абсолютно излишна. Не съм чул на някой да е намерена от нея работа.
13
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къв бизнес ве....
12
1
 
26
 
! Отговори
gf преди 10 години
дам, търсят се продавачи, общи работници или такива с ниска квалификация... за високите позиции пък заплатите са смешни ...всичко живо бяга
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
500 хиляди безработни x 1000 лева заплата= 500 милиона лева на месец са нужни за заплати за да се ликвидира безработицата. Няма как да стана ако се запази плоския данък и броят на милионерите расте.
10
1
 
31
 
! Отговори
ass преди 10 години
де ги видя тея работни места бе ? ша откриват еработни места за падари по селата за минимална заплата , и на тва викате намаляване на безработицата . смешници
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А нещо против михлюзлук?
8
0
 
29
 
! Отговори
БеденВишист преди 10 години
Тоя мести папки от едно бюро на друго за да имитира дейност...
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
поредната тъпня
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Относно субсидираната заетост Ангелов беше категоричен, че това не е ефективен метод за справяне с безработицата."С други думи "няма да си мръднем и пръста, но тово не ни пречи да си припишем заслугата от сезонната заетост"
5
1
 
28
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
Лъжи и глупости...........
4
1
 
31
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
От януари ви казвам,че като дойде началото на април,заради морето ще викат,че била намаляла!! :)Смях в залата!!Който ме е чел, знае :)
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Летния сезон наближава и затова се търсят работници, но тези места са за 3 месеца
2
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Работни места" за 300лв.???
1
1
 
27
 
! Отговори
сра а преди 10 години
*** А ????