Вносът на евтин мед от Украйна удари нашите пчелари

Десетки тонове готова продукция залежава, цената пада
156
Вносът на евтин мед от Украйна удари нашите пчелари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стойността на меда продължава да пада, въпреки че всичко друго поскъпва, алармират пчелари от Добруджа. Няма пазар и десетки тонове готова продукция залежава. Едновременно с това променящите се климатични условия водят до спад на продуктивността на пчелите. Все повече стопани разпродават кошерите си, макар и на загуба, защото субсидиите са крайно недостатъчни.

Цените на едро за килограм мед са паднали с около 2 лв., казва пчелар, който има 140 кошера край Каварна. Ето защо на мъжа за първи път му се налага да продава продукцията си сам по фермерски пазари. Реалната цена на би трябвало да бъде най-малко 5,20 лв. предвид високите тарифи на горивата, суровините и др., категоричен е Хинчо Хинев.

„Някои от колегите просто не можаха да издържат и веднага, щом извадиха продукцията, я продадоха. А в момента фирмите, които изкупуват, просто сядат и се разбират за една цена. И няма интерес към нас. А ние трябва да усвояваме програми, да плащаме осигуровки и още какво ли не. И накрая – имаш мед и той стои! Няма пазар за 15 тона мед”, обясни Стойко Василев, председател на Сдружение „Пчела Балчик 2019“ пред Нова телевизия.

Според Хинев обяснението за случващото се е вносът на евтин мед от Украйна.

Заради сушата пък добивите са три пъти по-ниски от обичайното. Доскоро пчеларите са вадели по 40 кг мед от всеки кошер, споделя Славчо Колев, професионалист в занаята от 55 години. При тази честа и рязка промяна в температурите, пчеларите се молят застудяването да е краткотрайно, за да оцелеят медоносните. Оцеляването на сектора като цяло обаче, е под въпрос.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: медпчелари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Kpaй нямaт gapoвeтe на oтвъgaтлaнтичeckoтo cтpaтerичecko napтньopcтвo...
53
7
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
СТАТИЯТА НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА БЪЛГАРИЯ! КЪДЕ ТОЧНО СЕ ПРОДАВА ТОЯ МЕД ОТ УКРАЙНА ЩОТО АЗ КУПУВАМ МЕН НО НЕ СЪМ ГО ВИДЯЛ! И ВТОРО НАШИ ПЧЕЛАРИ СИ ПРОДАВАТ ПРОДУКЦИЯТА В ЕС КЪДЕТО МЕДА Е ПО-СКЪП МНОГО ОТКОЛКОТО В БЪЛГАРИЯ С ДВЕ ДУМИ ВИНАГИ ЩЕ ИМА ПАЗАР ЗА БЪЛГАРСКИЯ МЕД В ЕС! ЦЕНИТЕ В ИСПАНИЯ НА МЕДА СА 2 ПЪТИ НАЙ-МАЛКО ПО-ВИСОКИ! ВЪЗМОЖНО Е ЕС ДА СЕ ПЪЛНИ С ЕВТИН МЕД ОТ УКРАЙНА НО ПАК ПАЗАР ИМА !
52
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прочетете тро0лските коментари на онези третополови, които се радват на такива новини. Вносът на зърно от Украйна - плюят нашите земеделци. Внос на мед - плюят и злорадстват по адрес на пчелари. Айде после се чудете защо има такива предатели в парламента. Защото са чисто отражение на по-голямата част от стадото. За хорското нещастие и две жълтици ще продадат майкииите си
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чудесата нямат край, внасяме стотици тонове укр светещ в тъмното глюкозо-фруктозен "мед" от пресовани царевични кочани, а по магазините всичкия мед само български от "родни" производители с два кошера на кръсст. Кухненския шкаф става като хладилник - отваряш го нощем, а вътре буркана свети.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ога най-сетне няква комисия ще проверява защо цените в магазините се различават драстично от изкупните или им ги е страшно да барат там ? Все пак няма ли методология за ценообразуване ? И не колкото им каже прекупвача, а колкото каже производителя ?
49
0
 
12
 
! Отговори
w преди 8 месеца
Какъв е зорът? Медът ако е истински не се разваля. Ако е хубав хората сами ще Ви търсят за да си купят. НЕ използвайте посредници!
48
4
 
14
 
! Отговори
Ъ преди 8 месеца
Досега не съм чул пчелари да кажат "много спечелихме тази година, искаме да платим повече данъци." Обаче, когато по някакви причини продажбите им спаднат веднага почват да мрънкат за помощ и съчувствие. Обединете се, намете си професионални мениджъри по продажби и се борете за пазарен дял, например.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пазар има,но няма желание да се начучат как да си го продават онлайн през сайтове и не им се ходи до куриери да пращат. Особено по-старите производители. Свикнали си да дойде прекупвача и да им изкупи всичко,макар и на по-евтина цена,че така е по-лесно. Иначе имам колега от провинцията и винаги разпродава сред колегите месо от прасе като колят,сиренета,суджуци и прочие
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не само от Украйна,и от Китай внасят.Как да разберем кой мед е български и кой е качествен?
45
2
 
16
 
! Отговори
Абсолютно! преди 8 месеца
Знаете ли, за колко неща се изследва меда в БГ, преди да се изкупи???? За хубаво или лошо ЗА МНОГО.Такива са изискванията на ЕС. На укрите им правят компромис (със здравето на хората в ЕС), и затова себестойността му е по малка. Така е с зърното,така е със слънчогледа...Да не споменавам за вредните съставки от бомбандировките.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде са паднали цените да ги намерим ?
43
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така нареченият мед от Украйна е китайска глюкоза, преминала през трансформация в украински мед. Така че си го купувайте и се тровете.
42
1
 
7
 
! Отговори
До 41 преди 8 месеца
И аз ще ти споделя "Отрасловата нормала е одобрена през 1977 г. и включва 14 показателя. Показателите се определят с органолептични, физични, химични и биохимични методики. За разлика от меда и восъка стандартизирането на прополиса,..."
41
1
 
2
 
! Отговори
каброн преди 8 месеца
Да вземат пример от Пчеларят.
40
2
 
19
 
! Отговори
Shark преди 8 месеца
Ами не го купувайте украинския мед бе. Купувайте директно от пчелари, то и без вноса от Укр медът в магазините е със съмнително качество. Винаги взимам мед директно от пчеларите.
39
1
 
4
 
! Отговори
Кое му е евтино преди 8 месеца
Изобщо не е евтин.А какъв е,ако съдим по етикета,никъде не пише друга държава.Купувам често от различни магазини.
38
5
 
11
 
! Отговори
Точно! преди 8 месеца
Знаете ли,за колко неща се изследва меда в Бг, преди да се изкупи???? За хубаво или лошо ЗА МНОГО.Такива са изискванията на ЕС. На укрите им правят компромис (със здравето на хората в ЕС), и затова себестойността му е по малка. Така е с зърното,така е със слънчогледа...Да не споменавам за вредните съставки от бомбандировките.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да ти е.а Украйната и Украинците
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пръскат с отрови земята под фотоволтаиците против храсти и треви! Не е климатът.
35
2
 
6
 
! Отговори
До Тома неверни преди 8 месеца
Може да споделите малко повече информация за това какви точно параметри се мераят на меда при изкупуване и в кои лаборатории. Благодаря