Вносът на евтин мед от Украйна удари нашите пчелари

Десетки тонове готова продукция залежава, цената пада
156
Вносът на евтин мед от Украйна удари нашите пчелари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стойността на меда продължава да пада, въпреки че всичко друго поскъпва, алармират пчелари от Добруджа. Няма пазар и десетки тонове готова продукция залежава. Едновременно с това променящите се климатични условия водят до спад на продуктивността на пчелите. Все повече стопани разпродават кошерите си, макар и на загуба, защото субсидиите са крайно недостатъчни.

Цените на едро за килограм мед са паднали с около 2 лв., казва пчелар, който има 140 кошера край Каварна. Ето защо на мъжа за първи път му се налага да продава продукцията си сам по фермерски пазари. Реалната цена на би трябвало да бъде най-малко 5,20 лв. предвид високите тарифи на горивата, суровините и др., категоричен е Хинчо Хинев.

„Някои от колегите просто не можаха да издържат и веднага, щом извадиха продукцията, я продадоха. А в момента фирмите, които изкупуват, просто сядат и се разбират за една цена. И няма интерес към нас. А ние трябва да усвояваме програми, да плащаме осигуровки и още какво ли не. И накрая – имаш мед и той стои! Няма пазар за 15 тона мед”, обясни Стойко Василев, председател на Сдружение „Пчела Балчик 2019“ пред Нова телевизия.

Според Хинев обяснението за случващото се е вносът на евтин мед от Украйна.

Заради сушата пък добивите са три пъти по-ниски от обичайното. Доскоро пчеларите са вадели по 40 кг мед от всеки кошер, споделя Славчо Колев, професионалист в занаята от 55 години. При тази честа и рязка промяна в температурите, пчеларите се молят застудяването да е краткотрайно, за да оцелеят медоносните. Оцеляването на сектора като цяло обаче, е под въпрос.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: медпчелари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До HeinrichHimmler. Те им ги изкупуват мутрагените - тоест колкото им кажат толкова. Няма къде да мърдат. И всички държавници и служби се правят на завеяни.
73
12
 
4
 
! Отговори
Меден преди 8 месеца
Пчеларите ще бъдат най-здравите хора нали медът е много полезен,ще си го изядът с кеф
72
2
 
24
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 8 месеца
Къде сте видели цена 5.20 за кило мед. Дори на едро да е, в магазините медът върви по 10-20 лева буркана. Значи или търговците не знаят как да продават на веригите или самите вериги правят 100-200 процента печалба от меда. Може и двете да са верни, но това трябва да се регулира
71
3
 
20
 
! Отговори
Разбирач преди 8 месеца
В България се вкарва украински и китайски мед и се смесва с българския.Ако това не се прави няма как да видите цена 3,50 лв. В случая вместо да мрънкате за Украйна ,трябва да мрънкате на ЕС защото те вкарват от всякаде и подбиват цената.Немците вкарват и от Виетнам за 1,80$ в тази цена влиза и логистиката.Фабриките в България,ако не изнасят ще фалират защото в България мед се консумира МНОГО МАЛКО!
70
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Истинския мед става твърд в буркана като се захароса. С глюкоза няма как да се захароса
69
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Потребителят трябва да го интересува да купува стока с високо качество на ниска цена, т.е. съотношението цена-качество да е в негова полза. Вносът от Украйна или от където и да е, на мед или слънчоглед или каквото и да е, е само в полза на потребителя и такива статии трябва да престанат да се появяват.
68
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Малцина истински пчелари ще протестират . Първо защото истинските пчелари си продават стоката. На тях украинския мед не им пречи . Други истински пчелари не се показват като регистрирани и пак си продават меда. За добрия пчелар застояла стока няма
67
22
 
3
 
! Отговори
Укр преди 8 месеца
Да живее Украйна! и министър Тагарев!!
66
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Може ли някой да посочи лаборатория, която мери пчелен мед за наличие на антибиотици.
65
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз съм твърдо ЗА максимален внос на мед от Украйна! Колко от нашите пчелари са гласували за ПП-ДБ и за ГЕРБ? За урок да им е!!! Хем от данъците им ще се изпраща оръжие за убийства на хора, хем хляба ще им вземат! ТАКА ТРЯБВА! Млък и толкоз!
64
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Истинските пчелари трябва сами да възстанат срещу нерегламентирания внос и лошото качество.Така медът им няма да застоява и ще унищожат нелоялната конкуренция.Не може да очакват гражданите да направят това.И държавата не може да сложи до всеки пчелар полицай.
63
1
 
17
 
! Отговори
Ъ преди 8 месеца
Скъпи пчелари и не само. Урок номер едно по пазарна икономика. Пазарът не е брашнян чувал, който можеш да удряш безкрайно и все да пада нещо от него. Потребителят купува нещо, не за да ви поддържа печалбите а само, ако има нужда от него.
62
2
 
20
 
! Отговори
До 59 преди 8 месеца
Всеки ден в България влизат тирове с украйнски мед.Тук се пълни в буркани и се етекира,като български.Големите вериги продават само украйнски мед.Купувайте само от познат пчелар
61
7
 
7
 
! Отговори
Ъ преди 8 месеца
На друг пчелар му се дигнали разходите. Ами рационализирай си начина на производство, така че да не ти се вдигат разходите. Много е лесно така - разходите се вдигнаха с 5 на сто и затова си вдигам цените с 10 на сто.
60
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако можете,купувайте директно от човек,който произвежда за себе си,а не за търговия.Тогава бъдете сигурни,че медът е истински.
59
4
 
18
 
! Отговори
Избирател Пп преди 8 месеца
Ако внесат и евтина риба от крайбрежието на - фукушима ще е направо супер да удадят и рибарите
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До АнонимеН. Мого знаеш откъде е меда който купуваш и дали въобще е мед, освен ако не купуваш директно от производителя, но и там не е съвсем сигурно дали не го е купил евтино отнякъде да го препродаде пребоядисан и осветен от попа.
57
9
 
6
 
! Отговори
Ъ преди 8 месеца
На някой пчелар му спаднала печалбата. Ами тогава да почнем да му купуваме 500 г. буркана мед по 50 лева за да му се оправят печалбите.
56
3
 
15
 
! Отговори
eee преди 8 месеца
украйна воюва, а произвежда всичко по-евтино. не вервам и там да не се краде, ама тука явно някой са намазали филията и от страни, не само отгоре и отдолу
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Познавам пчелар,който яко блъска захар,за да изкара повече мед.Как да си купиш дори директно от български производител,като жаждата за печалба съсипва качеството?