Отслабването на китайския юан е признак за проблеми в цялата икономика

В същото време доларът върви нагоре
Обновена: 20 юни 2024 16:22 | 20 юни 2024 11:48, Инна Ангелова
4
Отслабването на китайския юан е признак за проблеми в цялата икономика
Снимка: Pixabay

Китай определи дневния референтен курс на юана на най-ниското ниво от ноември насам, което е знак, че политиците разхлабват контрола върху валутата.

Китайската народна банка  определи т.нар. фиксинг на 7,1192 юана за долар, което представлява увеличение с 33 пункта и е най-голямото от около два месеца. Ходът идва в момент, когато доларът се доближава до тазгодишния си връх, тъй като търговците залагат на по-високи и по-дългосрочни лихвени проценти в САЩ.

Юанът на континенталния пазар остана без съществена промяна около нивото от 7,26, за долар докато офшорната валута се понижи до най-ниската си стойност за тази година. Същевременно китайските банки запазиха основния си лихвен процент по кредитите за десети пореден месец, тъй като натискът върху юана ограничава възможностите за облекчаване на политиката от страна на политиците.

"Повишаването на фиксинга продължава, тъй като той се приближава до следващото важно психологическо ниво от 7,12", каза Кун Гох, ръководител на отдела за проучвания в Азия в ANZ Group Holdings Ltd. По-високото ниво на фиксинга спрямо щатската валута дава възможност за отслабване на юана.

"Горната част на търговския диапазон сега дава зелена светлина на юана на спот пазара да надхвърли 7,26, което е индикация, че властите допускат още малко слабост на юана, за да облекчат натиска за обезценяване", каза Гох. Той добави, че не очаква властите да позволят голямо обезценяване.

Слабостта на китайската валута е симптом за влошаването на настроенията към втората по големина икономика в света, която също преживява рали на пазара на облигации, тъй като инвеститорите търсят активи убежища.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от ЕС
След митата за китайски е-коли: Пхенян атакува шунката на Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Инж+ преди 5 дни
AI и роботиката правят КНР излишни!?
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Китайците станаха нация от старци преди да станат икономика 1
2
1
 
0
 
! Отговори
нисък курс преди 6 дни
вискока степен на търговия. А долара ще заоре веднага ако Китай обяви че се освобождава от американските "ценни" хартийки
1
0
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 6 дни
Как така долара върви на горе ? Нали БРИКС го убиха.

Спонсорирани публикации