"Leoni" затваря завода си в Плевен, 1300 човека остават без работа

Германците откриха своя фабрика в Ниш
18 юли 2024 12:36, Петър Бойчев
116
"Leoni" затваря завода си в Плевен, 1300 човека остават без работа
Снимка Труд

Германският гигант за кабелни системи за автомобили "Leoni" ще затвори завода си в Плевен до края на годината. Това съобщиха официално от дружеството с писмо до медиите и обществеността.

В предприятието се препитават 1300 човека от Плевен и региона.

Основна причина за прекратяване на дейността е твърде високата инфлация и "липса на дългосрочна стратегически и финансово устойчива перспектива пред завода в Плевен“. От управата на гиганта отбелязаха, че работниците вече са уведомени за решението и за тях са предвидени компенсации - какви обаче на този етап не става ясно, пише Труд.

"Ще се съобразим с всички законови норми и хората ни ще получат дори над тях. Не искам да се ангажирам с конкретни суми на обезщетения, на този етап нека това остане между нас и служителите. Много е лесно да се съобщава за първи копки, но - повярвайте ми, много ни беше трудно да съобщим, че прекратяваме дейност. За тези години изградихме чудесни отношения с хората. Трябваше да го оповестим публично, защото така е честно. Същевременно ни е много мъчно за този развой", заяви Мария Тодорва, говорител на "Leoni" за България.

През 2018 г. екипът на завода стартира с близо 2000 работни места. Впоследствие бройката на служителите бе редуцирана до 1500, а сега 1300.  

Само преди броени дни "Leoni" откри чисто нова производствена линия за 22 милиона евро във фабриката си в Сърбия, град Ниш.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
6
 
! Отговори
Деградиралия преди 1 месец
Запад ФАЛИРА!!!БЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ НАТО И ЕСЕС!!!
97
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При 6 лв на квч, и аз ще бягам не в Сърбия, ами в Либерия.
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички бизнеси ще избягат. Ако не сега то след година две като видят как самата държава спъва бизнеса, как всичко е несигурно и как работната рака е проблем. Сега се запитайте тези 1300 семейства как ще се изхранват.
95
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1300 лева заплати ... може и да са малко, но липсата на доходи е още по-страшна, в страна като нашата.
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 98 - Точно. А сега - имахме инцидненто 6000 лева на мвч. Къде са 240 лева, къде са 6000!!! Това ще фалира всеки, дето не е някоя "арт студио" или "консултантска агенция" за няколо месеца ...
93
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-рано идваха заради ниските и предвидими разходи за енергия, способстващи за ниска инфлация и предвидими разходи за труд. Безплатната земя не е вече фактор, а липсата на работна ръка е утежняващ такъв.
92
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 97. Свестен сърбин с професия в Сърбия не стой.б
91
2
 
10
 
! Отговори
До 83 цървул преди 1 месец
В Сърбия вземат повече пари от колкото в бегето. Бях преди 6 години в Горни Миланова по работа и общи работници на строеж вземаха около 60 евро надница
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубава работа, щото е българска! Само ние може да отлагаме обещани строежи и идеи за хората, които ще бъдат облагдетелствани
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 93 - Никой не казва, че е идеално, но какво алтернатива имат хората?
88
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно нещо да имаше хубаво и ... Не забравяйте - Заводът дойде по "Бойково" време, ама се съсипа по кирово.
87
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Oсновната работа за която търсят е да връзваш кабели. Стоиш прав цял ден и заплатата беше навремето 200лв над минималната. Пълно е с роми и никой не иска да работи там. Нещо като галера в древния Рим.
86
4
 
10
 
! Отговори
Странно преди 1 месец
Язък ни за плюенето по русия и слугинажа към запада, инвеститорите се насочват към държави извън ЕС, при това дружелюбни към Русия и Китай.
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Нали не искате чужд слугинаж? Ето - тръгват си. Честито на всички освободили се от слугинажа. И сега?" - И сега, ще правим родни заоводи!!
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Няма Хемус аре чао - Не съм запознат със случая, но ако това е истина ... срам и позор!
83
1
 
7
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Трета ръка хора. Бананажиити даже не могат да продадат оставеното от НРБ.
82
0
 
19
 
! Отговори
Няма Хемус аре чао преди 1 месец
Ами Хемус скоро няма да я има , а завода беше изграден с обещание Хемус да е готова преди 2 години. Тесни и разбити пътища, опашки на Дунава (където трябваше да има още мостове), няма сухопътен Шенген и еврозона. Уж са в ЕС в Бг, а реално са по-зле от Сърбия кто логистика и време на износ. Сърбия е по-близо до заводите в ЕС и пътищата са по-добре от в Бг. няма опащки и да има са много по-малко от в Бг. един Тир чака 3 дена вече за да мине в Румъния по пробития мост на 70 години...
81
2
 
17
 
! Отговори
Бегам бързо преди 1 месец
Бягат от най корумпираната държавата в ЕС.От държавата на бибитко и шиши.
80
1
 
12
 
! Отговори
Не е газта проблема преди 1 месец
До Да Те кабелите идват готови само се окоплектоват , специално на тоя чех газ не му трябва, че да бяга на евтина газ. По-скоро в Плевен са се организирали местните мениджъри и са точили завода -яко липси и надценки на вътрешните доставки. Примерно взема палети втора употреба за 6 лв. фактурира ги нови 25 лв. ит.нт.
79
0
 
11
 
! Отговори
ggg преди 1 месец
Ниш на колко километра е....интересно! Някой е поискал много парички за да бягат така! Извън ЕС да им е по-хубаво.