"Leoni" затваря завода си в Плевен, 1300 човека остават без работа

Германците откриха своя фабрика в Ниш
18 юли 2024 12:36, Петър Бойчев
116
"Leoni" затваря завода си в Плевен, 1300 човека остават без работа
Снимка Труд

Германският гигант за кабелни системи за автомобили "Leoni" ще затвори завода си в Плевен до края на годината. Това съобщиха официално от дружеството с писмо до медиите и обществеността.

В предприятието се препитават 1300 човека от Плевен и региона.

Основна причина за прекратяване на дейността е твърде високата инфлация и "липса на дългосрочна стратегически и финансово устойчива перспектива пред завода в Плевен“. От управата на гиганта отбелязаха, че работниците вече са уведомени за решението и за тях са предвидени компенсации - какви обаче на този етап не става ясно, пише Труд.

"Ще се съобразим с всички законови норми и хората ни ще получат дори над тях. Не искам да се ангажирам с конкретни суми на обезщетения, на този етап нека това остане между нас и служителите. Много е лесно да се съобщава за първи копки, но - повярвайте ми, много ни беше трудно да съобщим, че прекратяваме дейност. За тези години изградихме чудесни отношения с хората. Трябваше да го оповестим публично, защото така е честно. Същевременно ни е много мъчно за този развой", заяви Мария Тодорва, говорител на "Leoni" за България.

През 2018 г. екипът на завода стартира с близо 2000 работни места. Впоследствие бройката на служителите бе редуцирана до 1500, а сега 1300.  

Само преди броени дни "Leoni" откри чисто нова производствена линия за 22 милиона евро във фабриката си в Сърбия, град Ниш.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
13
 
2
 
! Отговори
цървул преди 1 месец
Бягат защото искат да плащат по 1200-1300 лева заплати. Сърбите явно са по- гладни, перспективата за ЕС при тях е мъглява съответно могат да плащат колкото си искат и да доят сърбите до дупка.Малко обаче ме съмнява тия да се оставят да се е*ават с тях.
77
0
 
4
 
! Отговори
До Българин преди 1 месец
Ти защо не направиш завод? Или си направил?
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Леони фалира супер........ - Елкабел Бургас да прави кабели по-ефтино :)))
75
4
 
13
 
! Отговори
Про100 Кирчо преди 1 месец
Ние от Промяната ще им изчегъркаме цялата система. Ще ми отварят предприятия. Скоро и магистралите ще затворим, и метрото и на всички санирани блокове ще им свалим санировката. Така работим ние!!!
74
1
 
20
 
! Отговори
Политик да си! преди 1 месец
.. Основна причина за прекратяване на дейността е твърде високата инфлация и "липса на дългосрочна стратегически и финансово устойчива перспектива... *Взимайте си заплатите Д.......и ... народа да му мисли ... нали няма инфлация и всичко е нормално!!!
73
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
еврото се задава на хоризонта, всеки взе да бяга, а и не само тези, ореди 2 месеца вилям хил остави без работа 400 души и отиде в Румъния......
72
2
 
33
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Така се получава когато си зависим. Ако чуждите предприятия затворят, държавата ни ще изчезне.
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Около Плевен има много пасища!
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да дойдат в софия. Инвеститорите ще им дадат жилища под наем
69
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали не искате чужд слугинаж? Ето - тръгват си. Честито на всички освободили се от слугинажа. И сега?
68
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в момента единия ни реактор работи за да задоволява нуждите на Украйна с ток и изнасяме за да не останат на тъмно, като включват и Водно електрическите централи въпреки липсата на вода и скоро и без вода ще останем.
67
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А не бе , той Асен Василев си мисли, че като административно вдигне заплатите на калинките и частните инвеститори няма да си бият камшика. В същото време заради зелените им сделки цената на газ и ток в небето. Вчера гледам, че в най големия пик изнасяме ток за Румъния и от там за Украйна, а в България цената му тройна за бизнеса.
66
12
 
17
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Хората трябва да разберат, че цял живот трябва да се учиш и преквалифицираш. Не може вечно да си бачкотещ бачкер в завода.
65
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продължаваме Промяната 62% спад на чуждите инвестиции по времето на кабинета Денков. Всичко се изнася
64
0
 
32
 
! Отговори
до 23 преди 1 месец
не само това и Нестеле си затвориха заводите в България и отвориха в Сърбия. четете опаковките много от храните ни вече се произвеждат в сръбски заводи.Наскоро ми попадна в една закусвалня Кока колата произведена в Сърбия(капачката не беше закачена за бутилката и затова погледнах)
63
9
 
36
 
! Отговори
Краси Петрофф преди 1 месец
Бяга, защото в Сърбия може да внася всичко от Русия и Китай, а в България - не може, заради санкциите. Е това докара оная *** вра урсула и демократите в ЕС - гледайте и се учете пишман демократчена долни!
62
2
 
15
 
! Отговори
61 преди 1 месец
Дедо ни го е обяснил ясно, кратко и верно както нито политик, нито икономист ще го каже. Евтини части от Китай и евтина енергия от Русия. Въпросчето тук е как тази фирма заобикаля санкциите и митата за внос от държава, която не е член на ЕС. Имаше там една поговорка за боговете и биковете....
61
0
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 1 месец
Има статистика, можеш да погледнеш.
60
0
 
0
 
! Отговори
До пфф преди 1 месец
Не е ли четири пъти по-ниска? Или осем?
59
1
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Корупция и рекет ,само това има в България.Нормалмите хора бягат в нормални държави !

Спонсорирани публикации