Солена разходка: От Витоша се лови и таксува роуминг със Сърбия

Засечено е на връх Камен дел, предупреждава КРС
30 авг 2024 17:30, Петър Бойчев
26
Солена разходка: От Витоша се лови и таксува роуминг със Сърбия
Снимка БГНЕС

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) предупреди, че на връх Камен дел на планината Витоша е възможно да се активира роуминг на сръбски мобилен оператор.

От КРС информират след постъпили сигнали, че върхът е с надморска височина 1862 м и има пряка видимост към сръбската граница и съответно към сръбските базови станции. Разстоянието по въздух до границата е около 50 км. В тази връзка, при определени метеорологични условия, на тази височина може да се приеме слаб сигнал на сръбски оператор, който е с ниско ниво. Тогава на телефона на потребителя се получава съобщение за роуминг, което не се тарифира, уточняват от КРС в съобщение, публикувано на интернет страницата на Комисията.

При получаване на такова съобщение следва да се мине на "ръчен режим" за избор на оператор, за да се избегне несъзнателният роуминг. Желателно е потребителят да изключи автоматичния режим за "избор на мрежа" на ползваното мобилно устройство и да се активира и премине на "ръчен режим" на избор на мрежа (manual), като се избере мрежата на оператора, на който е абонат. По този начин ще се избегне възможността от генериране на сметка в роуминг в определени райони на страната, се посочва в съобщението.

За предпазване от несъзнателен роуминг КРС е разработила и безплатно мобилно приложение за смартфон устройства - "ROAMING PROTECT BG", на следния адрес: https://crc.bg/bg/rubriki/706/mehanizam-za-ogranichavane-na-sluchaite-na-nesaznatelen-rouming-registrirani-na-teritoriqta-na-republika-balgariq-chrez-razrabotvane-na-mobilno-prilojenie.

То е достъпно в мобилните магазини GooglePlay (за устройства, ползващи Android) или AppStore (за устройствау ползващи iOS).

Ако въпреки това потребителят е натрупал сметка, може да се обърне към доставчика си за доброволно решаване на проблема и за постигане на съгласие за сторниране на сметката, съветват от КРС.

Във всички случаи, при постъпил такъв сигнал, КРС изисква становище от оператора с цел доброволно разрешаване на спора между потребителя и предприятието и удовлетворяване исканията на потребителя чрез методите на медиация, посочват от комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от ЕС
Няма кой да работи: Германия не може да се откаже от мигрантите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На А1 съм от година в Пловдив и нямам проблем. В ЕС имам 5G роуминг с 24 гига за месец. Между другото в Англия в Dover и Folkestone съм хващаш френските мрежи но както казват коментиращите по долу сигналът трябва да е по силен и да не позволя на чужди да се свързват в чужда държава. Иначе съобщение на електронната пощата в Сърбия ме изгармяха 12лв още едно съобщение на две три други приложения общо платих 48лв.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 5 голям си и.ди.от Не пиши по теми които не разбираш
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На мрънкащите лузъри в коментарите пак държавата им виновна за нещо. От какво са недоволни и те не знаят. Дай им само са мрънкат
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чудят се от операторите как да ограбят клиентите.
21
3
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 2 седмици
На границата е едно, на 50км от границата е пладнешки обир. От край време в западната част на Витоша няма добър обхват. Как така се получи че четвъртия оператор фалира, държавата не пуска нов търг за лиценз, а трите оператора вдигнаха таксите на 30лв и няма само телефония без данни макар че баба ти не е чувала за Вайбер и лицева книга,а в ЕС таксите са на половина и няма индексация,която последната година е два пъти над инфлацията!
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От личен опит мога да кажа, че до всички граници на псевдо държавата ни е възможно да се закачиш на чужд оператор. Обратното не е възможно. Сами си правете изводите.
19
2
 
5
 
! Отговори
Възможно е преди 2 седмици
Да има и по-овчарска държава от България, ама поне на мен не ми е известна. Таковат ни навсякъде и отвсякъде, а най-обидното е, че ни таковат леваци!
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И трите мошеника,са толкова жалки,че ако бяха доставчици на услуги в нормална държава, отдавна щяха да са фалирали. Например от година,един нормален разговор не може да се проведе , това е вероятно заради добре развитата им мрежа. Най-си ги бива в лъжите, измамите и скритите таксички. Абсолютно няма да се учудя,ако на подобни места като това на Витоша, умишлено няма сигнал,или се поддържа слаб. Който се оплаче,оплаче, другите кинти в джобчето.
17
3
 
8
 
! Отговори
Мдаа, преди 2 седмици
Виваком ми натресоха такси за роуминг когато бях над океана. Два пъти. Първата ми работа като се върнах беше да им покажа червен картон за всичко. Платих си и неустойките и от тогава нямам такива проблеми. Да .....м.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ментел редовно си лъжат клиентите, добре че скъсах окончателно по брутален начин отношенията си с тях :)) Пардон, сега се казвали А 1, дори името им пак си е менте :))
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако ташиге оператори поддържат нормално ниво на сигнала и достатъчно покритие, такова преминаване в роуминг няма да има.Да не говорим , че трябва да има и зоглушаване,
14
4
 
7
 
! Отговори
вгз преди 2 седмици
Нстойката принципно трябва да бъде на ръчно, а не автоматично избиране на мрежата. Винаги.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А телефонът пуска ли и съобщение "Добре дошли в Сърбия"?
12
2
 
17
 
! Отговори
Всеки път когато преди 2 седмици
депутат от ППДБ се разходи близо до посолствоТО, Българските данъкоплатци биват таксувани с няколко милиарда долара. Я за чертежи на самолети я за нещо друго. Това ще да е заради роуминг сигурно и то.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен "На Седемте езера също се губи сигнал" ..... И на много други места се губи сигнал. Това с 99% покритие май за планините не важи. Дори и на Витоша в някои части няма сигна - например, над Бистрица.
10
13
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 2 седмици
Това към кой оператор се е свързал телефона на даден абонат си е изцяло отговорност на абоната. Във всички държави близо до границата може да се хване чужд оператор. Това че ще натрупа голяма сметка е вина на потребителя, а не на оператора. Аз по всяко време знам към кой оператор ми е свързан телефона, и си изключвам мобилните данни, когато не ползвам телефона.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
kakvi sa tarifite v sarbia
8
6
 
22
 
! Отговори
Киро Пералнята преди 2 седмици
хахахаха значи е отговорност на булгарина да си счупи телефона иначе няма проблем да бъде таксуван с 15 лв на мегабайт (една страница средно е около 3 МБ, значи 50 лв на страница!!!!) на българска територия????Просто няма такава държава..
7
1
 
27
 
! Отговори
? преди 2 седмици
Тоест, Държавата няма да вземе отношение и всички съседки могаъ да ни заглушават, а потребителя да си свали апликацията и да изключва роуминг настройката на апарата. Ако има нещо след това да се разбере с телекомите. Тоест, дет се вика, проблемът си е ваш, винаги е бил и винаги ще бъде. Добре, ясно, мерси, чао, довиждане, лека нощ.
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз съм го виждал това. Точно на Камен дел. Перник е в ниското, не е същото. От Витоша при хубаво време има пряка видимост до Руй планина която е на границата, но най високата й част е в Сърбия. Само не мога да разбера защо българския сигнал е толкова слаб че сръбски от 50-60 километра го превъзхожда. Тръгнали да ми обясняват ръчен режим, крачен режим. На Седемте езера също се губи сигнал. Добре че те са по-далече от сърбите и северните македонци.