Ла Ниня носи сурова зима към Европа: Ще стигне ли газът въпреки пълните хранилища?

В края на 2024 г. изтича и ключов договор за транзит от Русия
28 авг 2024 18:48, Анисия Иванова
144
Ла Ниня носи сурова зима към Европа: Ще стигне ли газът въпреки пълните хранилища?
Снимка: Pixabay

Европейските запаси от природен газ са огромни, а регионалното търсене се понижава до ниво, невиждано от началото на 80-те години на миналия век. Въпреки това цените на природния газ остават високи и наскоро достигнаха осеммесечен връх. Причината? Достатъчното количество газ днес може да се окаже недостатъчно, ако се случи нещо неочаквано - например студено време или прекъсване на руските доставки. А малцина са готови да се обзаложат, че всичко ще бъде наред, пише Хавиер Блас в свой анализ за Bloomberg.

Ако погледнем количеството газ, което Европа е нагнетила в подземните си хранилища за зимата на 2024-25 г., всичко изглежда добре. Процентът на запълване достигна внимателно наблюдаваното ниво от 90% от общия капацитет на 19 август, 10 седмици преди официалната цел на 1 ноември. Теоретично това би трябвало да е достатъчно, за да смекчи сезонното увеличение на търсенето. Но ако се вгледаме по-внимателно, ще видим, че има причини за предпазливост.

На първо място, голяма част от количествата бяха натрупани много рано през пролетта, което на практика е остатък от по-високите от средните температури през миналата зима. Оттогава насам излишъкът е намалял, тъй като Европа не е успяла да привлече товари с втечнен природен газ със същите темпове, както през 2022 г. и 2023 г. Хубавото на втечнения природен газ е, че той е супер охладен и обработен за товарене на танкери и превозване по целия свят, подобно на петрола. По този начин Европа може да купува този втечнен природен газ от всяка точка на света, компенсирайки загубата на руски газ, който идва по тръбопроводи.

През 2022 г. и 2023 г. Европа купуваше много втечнен природен газ, като изпреварваше азиатските вносители и се възползваше от намаленото търсене в Китай. Но тази година Европа е изправена пред по-силна конкуренция, не само от Пекин, но и от по-малки купувачи в Азия. В резултат на това вносът на втечнен природен газ в Европа през това лято е с между 15 и 25% по-нисък от същия период на предходните две години.

Второ, през предходните две зими Европа имаше поне няколко десетки кораба за втечнен природен газ в близост до бреговете си, които действаха като допълнителни съоръжения за съхранение. Малко вероятно е тази зима регионът да се радва на тези плаващи резерви, като се има предвид, че балансът между азиатските и европейските цени на втечнения природен газ в момента благоприятства потоците, които отиват на изток, а не на запад.

Ако съберем всички тези фактори, Европа ще има достатъчно газ, ако всичко върви по план. Ако зимата е нормална - или дори по-топла от обичайното - и нищо не се повреди, тогава настоящите запаси ще бъдат достатъчни. При този сценарий цените на природния газ в Европа биха могли да спаднат значително до Коледа или началото на януари, когато една трета от сезона вече е изминал. Понастоящем европейският бенчмарк за природен газ, известен като TTF, се търгува за около 40 евро за мегаватчас. Възможен е спад до някъде между 30 и 25 евро за мегаватчас.

Какво би могло да се обърка и по този начин да задържи цените на високо ниво? Първо, времето. През последните две години явлението Ел Ниньо, което повиши глобалните температури, спомогна за намаляване на въздействието на енергийната криза на континента. Но Ел Ниньо бързо отслабва, а метеоролозите твърдят, че от октомври или ноември вероятно ще преобладава противоположната тенденция, наречена Ла Ниня. В такъв случай Европа може да се сблъска с нормална или дори по-студена зима.

Втората заплаха идва от Русия. Европа все още купува руски природен газ, включително чрез тръбопровод, който минава през Украйна. Дори днес, повече от три години след като Русия нахлу в Украйна, Австрия, Словакия, Унгария и Италия все още разчитат в голяма степен на Москва за газ. Не е ясно дали този приток ще продължи, когато в края на 2024 г. изтече ключов договор за транзит на газопровода. Отнемете ли този газ, настоящите европейски запаси от газ вече не изглеждат достатъчни.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.
 

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от Русия
Русия не се трогна на ареста на Дуров: Не сътрудничи с ФСБ, значи не е герой!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тОВА ПРИРОДНО ЯВЛЕНИЕ НЯМА НИЩО ОБЩО С КЛИМАТА В БЪЛГАРИЯ.
131
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълни глупости и изсмукана от къде ли не неточна информация
130
1
 
2
 
! Отговори
Делата преди 2 седмици
Каквото си надробил в чинията си такова ще сърбаш.
129
0
 
2
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 седмици
Най- малко ме е грижа за унгария и словакия, путин ще им прати втечнен газ¡!!! ха,ха,хаааааааа......
128
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ла Нина, ла Ниньо, кво решат, това, как решат, така.:)))
127
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 127 "... а не карат на предостатъчно газ от Норвегия" - що, норвежката газ достатъчна ли е за цяла Европа? А евтина ли е?
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Глупости и манипулации! При последата Ла Ниня си имахме топли зими.
125
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо купуват скъпа втечнена газ от САЩ а не карат на предостатъчно газ от Норвегия?
124
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Норвегия притежава само 1% от световните запаси на природен газ. Канада също само 1%. И двете страни нямат никаква икономика и не произвеждат нищо, само точат от тръбата и продават и така живеят. Запасите на Норвегия все повече намаляват.
123
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Норвегия доставя предостатъчно газ за Европа. Газпром остана в историята . Ще си го горят на северния полюс.
122
3
 
2
 
! Отговори
Каскетя преди 2 седмици
Ла Ниня носи мноо сняг, Ла ****я спира газта! Мнооо лошо ве таваришчи, ко шъ пшраим!
121
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е що така, нали зимите ще са меки и топли, глобалното затопляне химера ли е, как така сурова зима, а соларките как ще работят, ток от къде, а АЕЦ и ТЕЦ ако ги нема, кво става. А от ЕС зелените тръбяха глобално затопляне имало и много опасно било, сега от студ ли че се прекапва. Е кое е вярно, зеленото или студеното.
120
3
 
5
 
! Отговори
OwnerWolf преди 2 седмици
Българите не ги мислете за зимата. Ще мятат кючеци и няма проблеми.
119
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво става със санкциите? Русия рухна ли след като ЕС спря да купува руска газ? Или икономиката на ЕС започна да се скапва ха ха ха...
118
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен - не се притеснявай, няма да измръзнете, само ще плащате скъпо за отопление и за всичко и ще продължите да обеднявате.
117
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 117, помня опорките на русофилите. Щеше да има милионни протести заради руския газ. Правителства щели да падат. Европейците на студено щели да стоят ахахаххахахах. Заливам се от смях само като се сетя.
116
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Обаче наистина е подозрително как излизат такива съмнителни статии, които са предназначени сасмо да плашат хората. Да не сме пак август 2022? Помните ли тогава как се предсказваше апокалипсиса?
115
11
 
6
 
! Отговори
Хаххааххахах преди 2 седмици
Само като си спомня опорките на русофилите и ме напушва смях. С години твърдяха как България веднага фалирала ако Русия спре газа. Русия врътна кранчето, а България не само не фалира, а направи най-големия икономически растеж от 35 години насам аххахахахахахахах.
114
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тука явно матряла е много зле. Не разбрахте ли че 80 процента от всичката газ в Европа е от Русия? Дембили. Газпром бил на загуба, загубили сте всякаква идея как се мисли и проверява информация. Къде прочетохте че руснаците плашат със студена зима в тая статия. Първосигнално същества дращят без грам мозък в главите си. Цяла Европа търгува с Русия само умните българи не се възползват. Точната дума е възползват.
113
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак ли започнаха заигравките по темата за газа? Формулата е проста - няма газпром няма газови войни и спекулации. 2 години нищо не бяхме чували по темата, а цените паднаха. Оказа се че без кремъл да участва има повече.