Оръжейните заводи в Европа трупат огромни печалби

Rheinmetall, BAE Systems, Thales и Saab съобщават за рязък ръст на поръчките
27 авг 2024 20:25, Петър Бойчев
19
Оръжейните заводи в Европа трупат огромни печалби
Снимка БГНЕС

Европейски отбранителни компании като Thales и Rheinmetall съобщават за рязък ръст на поръчките с нарастването на военните бюджети на страните в Европа. Ето поглед върху някои от фирмите, които ще спечелят от геополитическата несигурност.

Най-големите европейски отбранителни и аерокосмически компании отбелязват рекордни нива на поръчки и парични потоци, тъй като поръчките на нови оръжия от правителствата нарастват.

Сред тях са германската фирма Rheinmetall, британската BAE Systems, френската Thales и шведската Saab.

Увеличението на поръчките може да се обясни предимно с ескалиращата геополитическа несигурност, като се има предвид продължаващата руско-украинска война и конфликта Израел-Хамас.

В резултат на това държавните военни бюджети се увеличават, което означава повече поръчки за отбранителните изпълнители.

За 2024 г. Европейската агенция по отбрана е заделила общ бюджет от над 48 000 милиона евро.

С тези допълнителни пари компаниите насочват повече средства към обратно изкупуване на акции и дивиденти, а прогнозите очакват повече сливания и придобивания на хоризонта.

Френската компания за електрически системи и отбрана Thales наскоро отчете 26% скок в нивата на приема на поръчки за първата половина на годината, възлизащи на 10,8 млрд. евро. Това изведе книгата с поръчки на компанията до нов рекорд от 47 млрд. евро.

Печалбата преди лихви и данъци (EBIT) се повиши с 10,4% до 1096 милиона евро за първата половина на 2024 г., докато продажбите също скочиха с 8,9%, достигайки 9,5 милиарда евро.

По-рано през май тази година германският производител на оръжия Rheinmetall също обяви, че клиент от НАТО е направил голяма поръчка за няколко десетки хиляди артилерийски снаряда.

Поръчката, която трябва да бъде доставена между тази година и 2028 г., също включва няколкостотин хиляди модули за пропелентни заряди - използвани в редица оръжия.

През второто тримесечие на годината резервираните поръчки на компанията достигнаха близо 300 милиона евро.

Компанията регистрира главно по-високи поръчки поради това, че няколко въоръжени сили подменят своите запаси от боеприпаси, докато руско-украинската война продължава.

Британската космическа и отбранителна компания BAE Systems е още една фирма, която печели от увеличените поръчки, като компанията наскоро повиши насоките си за продажби, като същевременно отчете печалби за полугодието.

Поръчките са нараснали с €1,89 млрд. през първата половина на годината, достигайки общо €70,34 млрд. към 30 юни.

BAE Systems сега оценява ръста на продажбите да бъде между 12% до 14% за цялата 2024 г. спрямо предишните прогнози от 10% до 12%. Това следва продължаващото стабилно представяне във всички негови подразделения.

BAE Systems също повиши основните си насоки за печалба преди лихви и данъци (EBIT) до диапазон между 12% до 14%, от 11% на 13%. Компанията отбеляза ръст на продажбите от 13% за първата половина на годината, достигайки до около €15,82 милиарда.

Чарлз Уудбърн, главен изпълнителен директор на BAE Systems, каза в отчета за приходите на компанията за полугодието: „Нашият прием на поръчки показва, че търсенето на нашите продукти и услуги остава високо и ние сме в добра позиция за устойчив растеж през следващите години.

„Ще продължим да инвестираме в нови технологии, съоръжения и нашите хора, за да можем да изпълним рекордните си натрупани поръчки и да помогнем на нашите държавни клиенти да останат начело в един несигурен свят.“

Шведската отбранителна компания Saab също наскоро обяви, че е получила поръчка за военноморски подводници за 10 лодки от Шведската администрация за отбранителни материали. Доставките ще се извършват непрекъснато през следващите години.

Покупката символизира засилените усилия на Швеция да укрепи военноморската си отбрана, особено предвид несигурния геополитически климат в Европа.

„През тримесечието Saab записа силен прием на поръчки от 40 милиарда шведски крони (3,51 милиарда евро), второто най-високо тримесечие в историята на компанията. Нашето портфолио е уникално позициониран и ние укрепваме пазарното си присъствие", каза Микаел Йохансон, президент и главен изпълнителен директор на Saab, цитиран от Euronews. „Ние също така продължаваме да увеличаваме инвестициите си за допълнителен капацитет и сме изцяло фокусирани върху осигуряването на компетенции и увеличаването на нашата работна сила.“

Компанията също отбеляза скок на продажбите с 22% през второто тримесечие на годината, стимулиран от продължаващия растеж във всички подразделения. Печалбите преди лихви и данъци също се повишиха с 25%.

Други големи американски отбранителни компании като Lockheed Martin, Northrop Grumman, General Dynamics и RTX също се очаква да спечелят от това увеличение на държавните поръчки, пише Труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Спонсорирани публикации
Mastercard от EasyPay с 0 лв. месечна такса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Нямат интерес преди 2 седмици
За преговори с Путин.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това на снимката е много добра система за отбрана срещу дрони.
15
3
 
3
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 2 седмици
Нашата ЕВРОПА се събуди. Това е най-доброто за нашият съюз.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Т.е. имат солиден интерес да има война и братските народи да се избиват.
13
1
 
7
 
! Отговори
Кирчо преди 2 седмици
Да а през това време Европа фалира !!!!!!!
12
0
 
8
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 2 седмици
И нашите военни заводи работят на три смени.
11
1
 
1
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 седмици
Па адин от наше селу прай ножове и брадви от ресьори и винаги има клиенти.Вуоружава съ народа бря!
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Борел: ЕС да е по-активен в Украйна, определя се геополитическото ни бъдеще!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЕС няма ресурси и потенциал да преустрои икономиката си на военни релси с пазарен принцип. Това може да стане само с въвеждане на фашистка диктатура и държавно контролирана икономика.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Войната е еврейска жътва.
7
1
 
11
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 2 седмици
Кво ще правим с милионите мигранти дето се очертават при конфликта в Близкия изток е въпроса. Милиони ще дойдат и от Украйна и Русия , но те поне с бутилка водка се кротват, другите са опасни много са лесни за манипулация от чужди социални инжинери в мрежата. Има цели отдели в службите за радикализиране на лабилни мигратни . Младо девойче завършило спец обучение към съответната държавна служба се представя забрадат водач на ИДИЛ (проект на агентура) и им обещава рая и оня тръгва да *** с ножа
6
3
 
7
 
! Отговори
Екоцид преди 2 седмици
Да направят и танковете електрички, че да не отделят С02 докто изтрелват снаряди с обеднен уран- ядрени отпадъци. Майтапа на страна ,но работата върви към ядрена развръзка като слушам Зеленски; " Видяхте ли не използваха атом като прекосихме червената им линия" . Вс мисъл това е доста плашешто президент да "подканва" за ядрени удъри....
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А, така, яко запасяване и бой бой по мордора.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трупат, а европейските данъкоплатци трупат дългове и плащат луди пари за храна, жилище и енергия!
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Германия е на ръба на фалита, след това - навсякъде другаде.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Икономически Русия осигури воденето на военни действия за дълго време.
1
4
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 2 седмици
От къде идват парите с които държавите от ЕС плащат на военните заводи за оръжията които изпращат в Украйна? От чии джоб се плащат тези оръжия?