Тодор Батков: За 4500 лв. заплата българи не се намират

Внесли сме 25 000 работници от чужбина
29 авг 2024 11:58, Петър Бойчев
128
Тодор Батков: За 4500 лв. заплата българи не се намират
Снимка БГНЕС

През 2023 г. България е издала разрешение за работа на 26 000 работници от чужбина. През 2024 г. до момента са издадени 25 000 разрешителни, вероятно до края на годината бройката ще надхвърли 30 000.

Това каза в студиото на OFFNews Тодор Батков-младши. Той е собственик на една от най-големите агенции за внос на работници от трети страни. Всички тези хора са получили разрешение, след като се докаже, че за поста няма нито един кандидат българин.

"Българин готвач за заплата 3500 лева чисто не може да се намери. Затова ресторантите все по-често търсят готвачи от Турция. 4500 лева е заплатата на кофражист и повечето професии в строителството.

Като се добави това, че работодателят осигурява жилище и храна, често се оказва, че чужденците у нас могат да изкарат повече, отколкото в Германия и Австрия.

Другата причина е ефективността. На българска бригада зидари средно се пада по 6 до 8 квадрата зидария на ден. Дойдоха няколко бригади зидари от Турция и направиха 28-30 квадрата на ден. На 14 метра стена турците имаха 2 милиметра отклонение. На 4 метра стена българите имаха 6 сантиметра отклонение.

Накрая, след три месеца, тези бригади си тръгнаха от България със 9-10 хиляди евро. За съжаление, има и лоши примери - работодатели, които не изплащат заплати, които принуждават работниците да работят по 12-16 часа, които ги настаняват в мизерни условия", казва Батков. Затова той настоява да се въведе лицензионен режим за фирмите, които внасят работници.

Сега всеки зарзаватчия, без никакви специални разрешения, може да започне да внася работници. И защото търсенето е голямо, все повече се изкушават да го направят, а често стават съучастници в мрежа за трафик на хора. Особено от бившите съветски републики има хора, които ползват разрешенията за работа като трамплин за емиграция в Европейския съюз, казва още Тодор Батков.

Най-голям брой работници в България са дошли от Узбекистан, почти същата е бройката и от Турция. Конкретно фирмата на Батков работи с 24 страни, най-вече Турция, Непал, Мексико и Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от Общество
Задават се седми избори за НС за три години, похарчени са половин милиард досега
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
4
 
! Отговори
JJIvanov Douser преди 1 седмица
Пълна ликвидация на всички министерства и ведомства.Милиарди живи кървави лева се ограбват годишно от народа за издръжка на над 500 000 служители .. /Експерти да проверят колко..ДА се ликвидира министерство на труда и социалните.. НАд 1 000 000 Българи десетки години се държат без работа и без помощи за оцеляване. НЕ НИ Се предлага никаква работа независимо от образование и опит. ПОдиграват се на БЪлгарите православни.Министерствата са окупирани от престъпници. Ограбват милиарди годишно ..
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе люлю кого заблуждаваш
103
0
 
11
 
! Отговори
Бисер Великов преди 2 седмици
Алоу А й да не се обиждаме на зарзавадчий .Ако не беше бащати никой нямаше да те знае бе сулйо.............
102
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е шестмесечна заплата, а заплатата я дават след третия месец.
101
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Такива патки като тази трябва да се съдят
100
1
 
9
 
! Отговори
Правец преди 2 седмици
Такива патки като тази трябва да се съдят от обществото и да се бичуватъ публично.
99
0
 
7
 
! Отговори
Като няма преди 2 седмици
Хляб, да ядът пасти.
98
1
 
20
 
! Отговори
Въпреки преди 2 седмици
Този господин мисля говори на изуст. Надали някога е виждал зидария ! Не знам само как ги измери тези 2 милиметра на груба стена. Смях в залата..!
97
1
 
33
 
! Отговори
хора не връзвайте преди 2 седмици
Такива като този, дето имат разни агенции-магенции за това и онова много лъжат, ама мнооого лъжат. И не само като ни се показват по интевюта... Просто не им отразявайте логореите.
96
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Tая статия е подигравка с българския народ! Трябва веднага да се намери тоя младеж и да го попитат публично дали наистина е казал тия думи или някой пуска фалшиви новини използвайки името му. Ако наистина е казал това, то моето лично мнение е, че трябва в продължение на месец всеки ден да се извинява на българите. Има много хора които дори са в пъти по-кадърни от него и нямат дори никакви доходи! Търсят си работа всеки ден, ходят работят всеки ден различно за да оцелеят.
95
5
 
7
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 седмици
До къде я докарахме !!!!!!!!!!!! " в бедна" България гастарбайтерите да печелят повече от богатите Австрия и Германия........ а тук пълно с недоволни некадърници партията да даде!!!!!! както едно време трахички......
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БАТАТКО ПЛАЩАЙ ИМ С БАТАТИ!!...
93
2
 
18
 
! Отговори
Нели преди 2 седмици
Значи аз съм пълен *** дето работя за 1700лв чисти
92
1
 
17
 
! Отговори
Бивш служител преди 2 седмици
И Киро Д. рови по мазета и тавани да търси Химици, Биолози, висшисти и специалисти за 1500лв. Идва време и по силно да ревете.
91
1
 
24
 
! Отговори
Панта преди 2 седмици
Глупости на търкалета. Фрезист пенсионер,.му писна калинката, да го обиждат разни работодатели, дето не знаят фрезата с ток ли работи или с нафта. Подаде си молбата за напускане. Една седмица обява, дойде друг пенсионер. Щом чу за заплата от 1500 чисто, и се извини, че търсил тоалетната. Това за Пловдив. Накрая патрона се домъкна чак от Габрово, та да му даде още100 лева. Най голямата изненада за колегите беше, че патрона можел да казва Здравейте 😂Та, къде ги тъдява тия 4500 лева?
90
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еми това е положението - никой не иска да бачка на дебеловратите бизнесмени демократи!
89
4
 
44
 
! Отговори
дообрее преди 2 седмици
тоя какви ги бръщолеви? искам да се върна от чужбина и като инженер по-голяма заплата от 2000лв чисто никой не ми предлага. само за програмисти и строители има работа и то в големите градове. бля, бля, на тати момченцето. свикнали да живеят на чужд гръб. чорбаджии.
88
1
 
5
 
! Отговори
Атрибути преди 2 седмици
Молив, сгъваем метър, отвес, мистрия, табла, мастар, форми за гипсови фризове по фасадите.
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Майсторът обикновено слага разтвор на таблата, която държи високо с лявата ръка, а от нея взема с мистрията с дясната ръка, за да реди по стената. След това остъргва и заглажда. Едно време имало състезания по майсторство.
86
4
 
24
 
! Отговори
Белогвардеец преди 2 седмици
Ми това е положението - никой не иска да бачка на болшевишката олигархия !