Алтернативи заместват какаовото масло в шоколадите

Цената му е близо до 28 000 долара за тон
29 юли 2024 11:40, Анисия Иванова
37
Алтернативи заместват какаовото масло в шоколадите
Снимка: Pixabay

Производителите на храни, които вече свиха обемите на опаковките и повишиха цените на шоколада, за да се справят с тазгодишното поскъпване на какаото, бързо пренаписват рецепти, търсейки алтернативи на суровината, предава Bloomberg. Те бързо пускат нови продуктови линии и увеличават обемите си, тъй като търсенето на техните продукти без какао се покачва заедно с цената на какаовите зърна.

По данни на KnowledgeCharts цената на какаовото масло е близо до 28 000 долара за тон - повече от четири пъти по-висока от миналогодишната и приблизително равна на цената на бюджетен седан.

Алтернативите са с около 40% по-евтини, казва Аарон Бютнер, президент на отдела за хранителни решения в Bunge Global, което означава, че внедряването им може да помогне за запазване на достъпността на сладките лакомства в период на продължителна инфлация на храните, съобщава Investor.bg.

„Шоколадът често е импулсивна покупка“, посочва Найл Сандс, президент по търговско развитие и иновации в шведската компания за производство на алтернативи AAK AB. „В интерес на всички в бранша е това да се запази, а не шоколадът да се превърне в луксозна стока на висока цена“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: ценакакаово масло
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
sega koj lyze преди 1 месец
https://investor.bg/a/538-pazari/398366-tsenata-na-kakaoto-dostigna-4-mesechno-dano
35
0
 
8
 
! Отговори
В шоколада преди 1 месец
няма какао, в колбасите няма месо, в хлява -не се знае какво слагат. Тенденцията да се подменят основни хранителни продукти с някакви измислици и да ни убеждават колко е ОК. Да си ги ядят - те, да не ни ги предлагат на нас, които сме явли истинска храна, а не изкуственяци
34
0
 
1
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 1 месец
Вчера синът ми купил шоколад(Милка).Докато го донесе вкъщи,вече беше станал течен в опаковка.Викам-споко,сега ще го оправя,от топлото време е.Метнах го в хладилника за два часа и след вечеря реших да го ядем.Бъркам аз,хващам го,а той се гъне като жив!? Баф та у ментето му рекох и го зафутих директно в кофата.Добре,че не го отворих,викам си,че кой знае,какво щеше да изскочи отвътре...
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
FT: Нови правила на ЕС може да наложат унищожаване на запасите от кафе и какао. - Статия
32
0
 
2
 
! Отговори
Божее... преди 1 месец
хем по-евтина суровина слагат, хем цената вдигат =)
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е това е по изисквания на зелените от ЕС за кафе и какао.:))
30
1
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 1 месец
Какво е шоколад?
29
2
 
4
 
! Отговори
От известно време преди 1 месец
шоколада в лидъл 74% какао не става за ядене. Не знам какво промениха в него.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Потребителя има голяма сила но просто не го осъзнава.Предлагат ви шоколад без какао с някакви боклучави заместители и съставки. Решението е много просто четете и не копувате такива продукти ,боикотирате ги.След първия фалит на такива "иноватори", на акционерите в конгломератите изведнъж ще им доиде акъла , че не могат да се подиграват с вас. Ясен пример за това е пазара на ЕВ в САЩ. Те ви показаха ясно как се прави.Всичко зависи от самите вас .
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да! Производити на химични продукти търсят реализация на продукцията си. Остава да ви убедят във вредата на шоколада, да пуснат слух за лоша реколта и др. такива спомагателни дейности и ето, те се намърдват на пазара с инвестиции, по евтин продукт, но пък с по-скъпа цена на крайната продукция. Това, че основните страни производителки ще бъдат принудени да намалят производството или да намалят цените, не интересува никого. След "безвредно" или "рециклирано" настъпват инфлация и глад някъде.
26
3
 
4
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 1 месец
Ще папате червеи и бръмбари и ще сте балагодарни
25
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 23 - Защо не?
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"То едно време, като е нямало заместители, така си е било - хората са яли само по празници ако има. Знаели са как да живеят истински, а не като нас - фалшив живот." - Дрън дрън че пляс ... Който си и аше пари со хапваше редовно. Ама дебелите бяха ,. Пардон били са... Един на сто-двеста. А сеха един на сто-двеста над 40 не са дебели
23
1
 
4
 
! Отговори
ПоздравиОтКлаус Шваб преди 1 месец
имаме решение - питателен бургер от бръмбари и гъсеници!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 17 - Колата и шоколада я има от 120 години. Не е това, селски. Пробвай отново.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ууи най-накрая! Ужас е, какво се причинява на околната среда ...
20
1
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 1 месец
Мани го , той не прави разлика от истински шоколад и това дет се продава по магазините за кат Милка и Нутела
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В бъдеще хората няма да познават нито прекрасния вкус, нито ползите за здравето на много великолепни храни, които ще станат ^забравени^, а природата ги е дарила за всички в изобилие. Жалко.
18
1
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 1 месец
Къв си ти че ще ми казваш кво да ям бе. Рупай си тревата и трай.
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе по добре е да си стане по-луксозна стока, че сега всички така се тъпчат и населението по цял свят затова е яко затлъстял. Шокалада и Колата... дайе като цяло захарните напитки трябва да се ограничат яко.