В ерата на AI: Емоционалната интелигентност все по-важна

Това показва проучване сред бизнеса в технологичната индустрия
30 юли 2024 17:22, Александър Попов
16
В ерата на AI: Емоционалната интелигентност все по-важна
Снимка: Pixabay

82% от лидерите в технологичните компаниии смятат, че изкуственият интелект (AI) тотално ще промени бизнеса им. Това е секторът, най-силно припознаващ мощния ефект, който AI ще окаже върху развитието на света. Далеч след тях се нареждат вторите в класацията – мениджърите на компаниите в сферата на отбраната и космонавтиката с 63%.  

С най-малка чувствителност по темата са топ мениджърите в сектори като транспорт, логистика и производство, които където само половината (51%) осъзнават ролята на AI. Това показват данни от глобално проучване на HR лидера Adecco Group, проведено в партньорство с Oxford Economics сред 2000 топ мениджъри. Целта му е да изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите.

Прогнозата на всички за развитието на пазара е, че проблемът с кадрите ще се задълбочи и компаниите трябва да станат още по-конкурентоспособни в привличането на таланти. Дигиталните и технологичните умения ще бъдат най-търсените след 5 години и вероятно да бъдат необходими за всеки вид роля в компаниите.

За лидерите в технологичните компании обаче, емоционалната интелигентност (EQ) става все по-важна в сравнение с технически и аналитични умения. На това мнение са 58% от участвалите в проучването. Значението на емоционалното разбиране и съпричастност са припознати от половината от мениджърите във фарма индустрията и сфератана здравеопазването.

„Изследването на Adecco Grouр показва, че развитието на емоционалната интелигентност на служителите остава все така важно и в ерата на изкуствения интелект. За да запазят кадрите си и да ги адаптират към променената действителност, лидерите трябва да инвестират едновременно в обучения на хората си за работа с новите технологии, за да се възползват от бизнес ползите на внедряването на AI, но и в развитие на тяхната емоционална интелигентност.“, коментира Надежда Василева, изпълнителен директор на Adecco България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
1
 
! Отговори
Просветен илюминат преди 1 месец
Енергията следва вниманието. Това показва и ограмотява начина по който като търсите нещо как в Интернет започва да излиза повече информация за това какво търсите ибви интересува.Живеем в един перфектен виртуален свят,благодарение на подсъзнанието ние следваме Матрицата,модела,характера на нашите предци три поколения назад и точно това е Матрицата. Системата и Матрицата са две различни неща.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Под емоционална интелигентност (ЕИ) се разбира способността или умението да се възприемат, оценяват и управляват собствените емоции, да се разграничават различните емоции и да се назовават и определят правилно, както и да се използва емоционалната информация, за да бъдат ръководени чрез това мисленето и поведението С ДРУГИ думи, следва да виждаме по-малко хилещи се физиономии на политолози /например/, когато ни говорят за политическа криза, нали? Да, ама не!
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То още няма изкуствен интелект вие вече ера му намерихте.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Колкото повече неща в творчески план правите в свободното си време, толкова емоционалната ви интелигентност е по-висока." - Познавам художник, свирещ на 4 инструмента .. Но и доооста краен фашист с милиони. За някой неша е много отворен. Но за други ... Малииии :D ... Сигурно ем полу-еюционално-интелигентен.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 7 - Ооо, якоооо...
8
1
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 1 месец
То може ве, ама ако я хакнат и я направят на азис, какво ще правиш?
7
1
 
1
 
! Отговори
Sexy AI преди 1 месец
Дали ще може да си правим и изкуствена жена така? ИИ жена по твой критерии и тертип. Това ще е велико нещо. Се,кса и разговорите с нея ще са просто топ.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази статия може да важи и за България, но трябва да се промени мисленето.
5
1
 
0
 
! Отговори
сюргюн преди 1 месец
Давайте кинти и ще има емоционална Ентелигентност, веднага по 3000 евро безусловен базов доход
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 2 - Тази статия може да важи, единствено за Франция и Калифорния ...
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да обясня накратко кога емоционалната ви интелигентност е на високо ниво. Например вие работите като обикновен работник някъде, но в същото време пеете в свободното си време, четете книги, рисувате, правите пиески, пишете, съчинявате стихове, композирате, учите езици, гледате съдържание в интернет на чужди езици. Колкото повече неща в творчески план правите в свободното си време, толкова емоционалната ви интелигентност е по-висока. Ако само ядете, пиете и ходите по нужда, това значи че е ниска.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България хората даже не знаят какво значи това "емоционална интелигентност". Работодателите в България няма как да ценят емоционалната интелигентност на хората, защото при самите тях (работодателите) нивото на емоционалната интелигентност е много ниско. В България е пълно с глупост, завист, злоба, бездарие, връзкарство. Каква емоционална интелигентност? Тази статия може да важи единствено за чужбина. Там се гледа сериозно на емоционалната интелигентност. В България въобще никой не се интересув
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тованпонятие го измислиха съшите, които започнаха да ни казват, че трансексуалността ме е извращение, че няма нормлано и че съществуват неща, като "относителна моралност", а чест и достойнство са архаични призумици на "хората от бронзовата ера".