Пчеларите недоволстват от изкупните цени

Добивът им реално е паднал с 50 на сто
1 сеп 2024 13:55, Петър Бойчев
47
Пчеларите недоволстват от изкупните цени
Снимка БГНЕС

Пчеларският сектор е поставен на колене. Добивите от мед са все по-малки, а изкупните цени – все така ниски. Настоящата стопанска година, белязана от продължителна суша, принуждава се повече хора да се откажат от пчеларството.

"В последните 5 години добивът реално в Добричка област е паднал с 50%. Освен добивът, падат и цените изкупните. Преди 5 г. продавахме мед на едро на 5,50 – 6 лв, в момента е 4 лева изкупната цена. Тази цялата картина показва, че реално покупателната способност на пчеларите пада последните 5 г. с над 50 – 60%.", обяснява Галин Георгиев, председател на Сдружение "Пчела 1946" – Добрич.

Сушата тази година остави пчелите без паша, особено в полските райони. Добиви от мед има само в гористите местности и долините.

"Около 30 килограма е в моя регион, но наистина имам колеги, които се оплакват, че стигат на нула тази година – остават храна, колкото за пчелите", обяснява Красимир Костадинов пред NOVA.

Към климатичните промени се добавят и други проблеми. "Липсата на контрол върху пестицидите, които се използват. Препаратите за растителна защита много влияят на пчелните семейства – намалят популацията. Оттам също намаля и добивът", обясни Галин Георгиев.

"Подадохме сигнали в Растителна защита, писахме до Министерството на земеделието, но те не взеха отношение. Целият пчелин, който виждате, беше натровен. Изтървах лавандуловата паша, която се явява главна паша. Може би съм изтървал около 3 тона мед. Аз продавам меда си на дребно. Това са загуби над 30 хил.лв. За арендаторите това не са пари, но ние с тях изхранваме семействата си", заяви Десислав Янакиев.

Повечето пчелари, които професионално се занимават с производство на мед, предпочитат търговията на дребно заради ниските изкупни цени на едро, които въпреки инфлацията се запазват в порядъка от 3,80 – 4 лв. за килограм.

"Изкупната цена в България е много ниска. Бъдете сигурни, че след около 6-7 г. пчеларството просто ще клони вече към 20% от това, което сме имали. Ако преди сме изнасяли 10 хил. тона мед за година в държавата, може би след време ще стигнем 2 000 тона производство", заяви Красимир Костадинов.

"Нашият мед се купуваше да облагородяват индустриалните видове мед на Мексико, на Китай, на Аржентина и т.н. Тук цъфтят 360 медоноса. Тук в България е един прекрасен букет медът. И в края на краищата, ние не фигурираме никъде с никакъв внос в ЕС. А китайците имат 39%", обясни Недялка Михова, пчелар.

"Преди имаше мито, имаше и квоти, не можеше да се вкарва безконтролно. От войната насам, митото се свали, свалиха се и квотите и сега вече всеки вкарва колкото си иска. И това рефлектира върху цената", обясни Десислав Янакиев.

Отливът от този занаят е все по-осезаем. В сдружение "Пчела" от 300 души са останали не повече от 140.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Бизнес
Важни промени в стандарта на минералната вода
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
МОЗЪЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - Сутрин на гладно да се пие по 250 мл козе мляко. Бяла или черна ряпа се издълбава и се пълни с Мед. Престоява 5-6 часа. Сутрин и вечер на гладно се пие по 2 с. лъж. сок.
23
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПЕРДЕ НА ОЧИТЕ - 1 с. лъж. Мед се разбърква с 5 с. лъж. дестилирана вода. Капват се по 2 капки от сместта 3 пъти на ден във всяко око продължение на 1 месец.
22
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поредната порция ненужен селян вредител, дето е пред колапс и дето щял да фалира. Държавата да го спасявала. А'е у уево примитив, дивак, се-ля-нин!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пчелна отрова се използува само за лечение. Тя има подчертано невротично и противовъзпалително действие. С нея се постигат благоприятни терапевтични резултати при редица заболявания: възпалителни и дегенеративни ставни увреждания (артрити и артрози), нарушения в периферната нервна система (радикулити, ишияс и пр.) За приложението на пчелните продукти, които са не само храна със силна биологична активност, но и мощни лекарства, е създадена отделна наука - апитерапия.
20
3
 
2
 
! Отговори
Пчелар преди 2 седмици
Под секрет ще Ви кажа, че цветен прашец след 6 (шест) благодарение на биохимичните процеси в пчелните продукти, няма никакви качества! Хапвате цветен прашец, ами той при тези условия нищо не Ви дава! Направете обстойна справка в научните издания в областта на апитерапията! Не си давайте парите ей така даром на измамници ..!
19
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако си купя мед от пчелар в група във Фейсбук ми искат 10 лв. Ама на прекупвачите го давали по 4 лв. Еми какво реват тогава. Щом при мен цената е 10 лв в магазина и 10 лв от пчелар ще избера от там дето ми е по-удобно да го взема.
18
1
 
11
 
! Отговори
от района на Дунава преди 2 седмици
Биологичен пчелар съм, като от 2009 г. стопанисвам над 100-тина кошера; преди година пчелните семейства бяха почти 380 ..; уви, положението в пчеларството е трагично! преди дни продадох своят биологичен мед на цена 7.80 лв/kg; няма влага, няма цветен прашец, пилото е намаляло, следователно не се знае какво ще остане като бройка на есен! Една пчеларка от Балкана сподели с мен, че от 400 пчелни семейства не е могла да добие тази година 300 пчелен мед мед! Положението е крайно трагично ..!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пчелният прашец отделно или в комбинация с мед, е целебен при заболявания на стомашно чревния тракт (гастрит и язвена болест). Има способността да нормализира състоянието на стомашната флора и да регулира чревната перисталтика (движението на червата). Нормализира също обмяната на веществата и дейността на кръвоносните органи.
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Kво ви дреме за меда... "Слава украина" нали това е най-важното...
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прополис(пчелният клей) се отличава с широк антимикробен ефект. Ако имаш бяла теч на венците от кандидозната бактерия, която се е развила в костта на челюстта ви, та прави инфламация и докторите казват, че имаш Рак на костта... то вземи и си сложи на мястото къде се появява тази течност - Прополис и с него Спи.... Освен това в устата си сложи и хвощ и билката Пирински чай... След някъде два три месеца течността изчезва, възстановява се функцията на ушите и започвате да чувате като малки деца!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пчелно млечице представлява секрет от горночелюстните жлези на "пчелните кърмачки" В този продукт присъстват всички вещества, необходими за изграждането на живия организъм. Препоръчва се при изтоюение от различен характер (нервно, сексуално, след тежка болст и пр. ) Забавя образуването на атеросклерозни плаки в кръвоносните съдове и нормализира кръвното налягане. Разумно е да се приема в мрачни и студени дни, защото повлиява благоприятно за възстановяване на МЕТАБОЛИЗМА на човека!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Взахареният Мед удължава живота. ХАПВАЙТЕ ПЧЕЛНИЯ ЕЛЕКСИР ЗАЕДНО С ПЧЕЛНАТА ПИТА. "Ако изпитвате глад за сладко, по-добре хапнете лъжичка мед вместо бомбони, вафли, близалки и други захарни примамки". Неслучайно напоследък ги наричат "джънк фут" (най-общо - лоша храна) Продуктите от рафинирана захар са източник на безплодни калории, а медът представлява букет от необходими за организма вещества. Праисторическия човек боготворял меда като "дар от небето" и "елексир на младостта"!
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Митове за Меда: Мит (3) - Медът в магазина е изкуствен! Това не е истина. Ако бурканчето е написано, че той е естествен, то той е такъя. Съвсем е друго когато производителите правят така, че медът дълго време се съхранява в течно състояние и не се "взахарява" понеже добавят към него консерванти. Понеже медът е гъст е трудно да се разпределя автоматически по бурканчетата в консервните заводи, те го подлагат на термична обработка с филтри и ползата от него за нашето здраве е минимална!
11
5
 
7
 
! Отговори
Ей преди 2 седмици
Зада не губите пари пуснете меда на по ниски цени,на пазара от пройзводител колкото в магазина.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Митове за Меда: Мит (2) "Здраво Питие - горещ чай със мед" За съжаление медът в горещ чай не само, че е безполезен но е и опасен! Става дума за това, че при нагряване до 60 градуса целзий у над него в него се образува опасно токсично вещество - хидроксиметил - фуфурол. Тази отрова е способна да се натрупва в черния дроб, а любителите на чайове регулярно пият горещ чай с мед и рескуват да получат ракови образувания в стомаха и червата. Затова мед може да се добавя само в топъл чай, а не в горещ!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Купувам си от производителя, който иска да ходи в магазина
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
800гр. за 15лв.....хм.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При това, за меда от магазините казват, че е смесен по-евтиния украински мед.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Митове за Меда: Мит (1) - Медът губи ценните си качества след като се взахари. Но истината е друга! Медът практически не е способен да се разваля и съответно да губи своите изцерителни свойства. Но и затова срокът за съхранение е неограничен. Всякакъв вид мед кристализира, но в зависимост от сорта "захаросването" продължава от 3 седмици до 3 месеца. Даже ако видиш на пазара или в магазина след 1-ви октомври не кристализиран "взахарен" мед, значи е фалшив. Ако не се е взахарил значи е фалшив!
5
0
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 2 седмици
нямаш шанс . ще ти го продадат на магазинска цена ( може с 1-2 лв по - ниско ) . все пак затова ги гледат .... нормално

Спонсорирани публикации