Съдия: Борисов и Цветанов провалят разследвания

С изказванията си манипулират обществото, смята Калин Калпакчиев
4 авг 2010 09:35,
312
Съдия: Борисов и Цветанов провалят разследвания
"Килърите". Снимка: БГНЕС

Проблем има в начина, по който реагират премиерът и вътрешният министър на решението на съда. Всичко това показва, че има проблем с демокрацията, защото съдът е този, който ще реши дали има виновни или не.

Така съдия Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд коментира пред БНТ реакциите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов по повод освобождаване на задържаните при операциите „Всичко коз” и четирима от „Килърите”.

„Крайно недопустимо е висши представители на изпълнителната власт, като министъра на вътрешните работи и министър-председателя, публично да оповестяват резултатите от едно разследване, което предстои или протича, като по този начин грубо нарушават три установени демократични стандарта в цивилизования свят“, категоричен беше магистратът.

Според него по този начин се нарушава презумпцията за невиновност, което е установен стандарт. Второ, министърът на вътрешните работи и министър-председателят манипулират и настройват общественото мнение, смята Калпакчиев.

„На немалко случаи сме ставали свидетели на това как те провалят определени разследвания, като разкриват пред публиката, осветяват, така да се каже, в един твърде ранен момент определени доказателства“, добави той.

Още по темата

Според магистрата в конкретните случаи съдът е извършил това, което Конституцията и законът са му възложили, без да се поддаде на външен натиск.

Калпакчиев подчерта, че мотивите за решението на Софийския апелативен съд са публични и призова всички да прочетат тези мотиви и да си направят анализ защо не са уважени исканията на прокуратурата.

Съдията посочи още, че решението на Апелативния съд е окончателно, а не, както е казал премиерът, че може да се обжалва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
18
 
! Отговори
Тялото преди 14 години
Никой няма да ви чете мотивите г-н Съдия. Раята ще предпочете простичкия пожарникар, който би казал всичко което искат да чуят, вместо да попрочетат това което трябва да знаят.А за демократично и цивилизовано общество, в което има граждански права, въобще не отваряй дума! Това има да минат десетилетия преди да му разберем значението. Преди това, трябва да се намери някой да им го обясни на хората какво е точно.
59
1
 
14
 
! Отговори
ууу преди 14 години
държава не може да се управлявя от мутри ББ циркоджии ЦЦ и от хомосексуалисти СД метлата на ***
58
0
 
5
 
! Отговори
Калин преди 14 години
яя не обиждайте адаша.. каква му е вината, че на някои всичкото им е нескопосано!
57
7
 
5
 
! Отговори
Dan преди 14 години
Цитат "като разкриват пред публиката, осветяват, така да се каже, в един твърде ранен момент определени доказателства...е и доказателствата са си доказателства, това че при един от задържаните е открит автомат"Калашников", променя ли го като доказателство след като е казано на "публиката", ама за Вас е "публика" защото съда не е съд а цирк, а за мен е общество на което му е додянало от несправедливи решения на съда!!!!!
56
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Съдиите са корумпирани, затова няма присъди.
55
7
 
9
 
! Отговори
norm преди 14 години
Не си съвсем прав.Спомни си само,как българският сад отказа да разгледа и признае събраните от немската полиция доказателства срещу приятелчетата на президента.По същите доказателства немски съд осъди техните съучастници в кражбата на еврофондове,нашият още протака.Съдебното ни система не само е прогнила от всякъде,тя вече става съучастник на мафията и докато е така,справедливост няма да има.
54
1
 
2
 
! Отговори
Тя преди 14 години
Наистина вярвам!
53
2
 
10
 
! Отговори
Евалааааа преди 14 години
междудругото... Хора, я се замислете... защо пък тия хора да ги вкарват в затвора... че те са свършили едно полезно дело - ликвидирали са един от най-големите гангстери и опасна личност за обществото Юрий Галев ли Галчев ли... Аз на тях даже бих им стиснал ръцете! Нека ликвидират такива ***. Какво се получава... че ние искаме да ги затворят щото са убили няква мутра... Оказва се, че Бойко защитава мутрите! Нормално тоя беше от Атака, а Волен е пръв другар на Боко, а и Боко също е мутра!
52
1
 
9
 
! Отговори
boyko преди 14 години
Нима ти познаваш колегата Калпакчиев ? Или просто прикрит зад анонимността в Интернет сипеш обидни квалификации, които няма да имаш смелост да повториш в лицето на човека, когото обиждаш ?
51
1
 
9
 
! Отговори
Ханът преди 14 години
ако имахме поглед и до доказателствата щеше да се ориентираме по добре.За жалост няма как да стане.
50
0
 
12
 
! Отговори
kk преди 14 години
Да публикуват доказателствата!!!Цецо не е учил повече от нас,а едва ли е и по- умен!Да публикуват и мотивите на съда!
49
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
хора, не се поддавайте на милиционерските похвати на ББ ЦЦ! Опитват се да ви внушат безнадежност и да ви накарат сами да се лишите от гражданските си права! Съда ни не е цвете за мирисане, но не може и хора да се обвиняват за виновни само защото цецо така е казал!
48
1
 
2
 
! Отговори
Balgarsko pravosadie преди 14 години
Za ubiizi i moshennizi njamalo dostatachno dokazatelstva i gi puskat na svoboda !!!!????A Rajonen sad vav Varna osadi kradez na karuza da legi 2 godini vav zatvora !!!Anatema !!!!
47
6
 
15
 
! Отговори
Любомирчо преди 14 години
Какво точно реформа може ли да ми кажеш.1.Щом ББ и ЦЦ кажат направо хората се осъждат.2. Нама да има съд3. Ще се съди по косвени доказателства. Щом си бил близо до местопрестъплението знечи си виновен Така ли ?Това ли е реформата която искаш а?
46
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
От съдебна система, назначавана от Красьо Черния - какво друго да очакваме ???
45
3
 
12
 
! Отговори
Ханът преди 14 години
Как съдът "разби" групата?Като "килъри" бяха посочени председателят на българската федерация по сумо Петър Стоянов - Вожда, бизнесменът от Самоков Янко Попов-Туци, Васил Костов-Васко Кеца, Методи Иванов и Георги Петков- Дачи, Според обвинението Туци е поръчителят на убийството на Галев, а Вожда е организатор и лидер на групата, която е трябвало да го извърши. След като Вожда получава поръчката, се свързва с Васко Кеца. Последният е връзката с прекия извършител Дачи, който пък набавил оръжието за убийството от Методи Иванов, твърдят разследващите. Съдът обаче не намери никакви доказателства в подкрепа на тази теза и остави в ареста само Методи Иванов, в чийто дом при ареста му бе открит автомат "Калашников" и рязана пушка, за които няма разрешително. Не с тези оръжия обаче е извършено убийството на Галев. Според апелативната инстанция липсват доказателства, с които може да се направи обосновано предположение, че останалите са съпричастни към убийството на Галев. Липсват мотиви за поръчителството на сочения за подбудител на убийството Янко Попов. Няма и доказателства Георги Петков да е прекият извършител на стрелбата. Органите на реда не са се постарали да установят къде се е намирал Петков по време на убийството, отбелязаха апелативните съдии. Като безспорно установено съдът посочи единствено времето и мястото на покушението, самоличността и маршрутът на пострадалите (в автомобила на Галев пътува още един човек, ранен при покушението бел. ред.), както и фактът, че стрелбата е от автомат "Калашников".Основният "коз" на прокурорите срещу групата са засечени комуникации между предплатени СИМ-карти. Съдът обаче посочи, че са изготвени много справки за регистрирани предплатени СИМ карти, но нито един от тези номера не се води на името на някой от задържаните. Освен това самите картите не са открити.Съдът посочи още, че от нито едно доказателство по делото не се установява между Галев и Попов да е имало напрежение, проблеми или неуредени финансови сметки, които да мотивират покушението.Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
нека публикуват доказателствата на цецо наглецо!
43
9
 
9
 
! Отговори
говедо преди 14 години
Този съдия,Шапкаров,който е типичен представител на мутрандите в бг съда да си взима капата и да ходи да става адвокат на мутрите.Мутрите,като писана рожба на демокрацията са продукт на корупираната и мутирала съдебна власт.Не съм привърженик на герберите,,,,,,,но е необходимо да се приемат незабавно нови закони за ВСС,НПК,НК ЗИН-който е елемент от съд.власт-в затворите също има проблеми но се замазват отП.ВасилеВ и прокурорката -министър.Време е-българският съд се държи като слон в сктъкларски
42
9
 
8
 
! Отговори
Любо, Любооо преди 14 години
Любомирчо, прилага се римско право, прилагат се и законите. Прилагат се и доказателствата. Но да си чувал, че в България може и да не ти признаят ДНК анализ за доказателство? Да си чувал, че съдиите в българия се назначават от Красьо черничкия? Да си чувал, че там където се прилага това римско право, недоволстват от българското право? Да си чувал, че съдии карат луксозни коли и имат вили и апартаменти из държавата, Поморие, че и гръцко? Па големи защитници на закона се пръкнахте.
41
4
 
14
 
! Отговори
hitarpetar преди 14 години
Абе вие наистина ли си мислите че всочки прокурори са *** ?И всички следователи са *** ???Наистина ли вярвате на това ?