Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън

Пилотът Алексей Мос е загинал
30 авг 2024 08:06, Петър Бойчев
500
Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън
Снимка БГНЕС

Една от възможните причини за катастрофата на изтребителя F-16, която в момента се разследва, е "приятелският огън" на украинската противовъздушна отбрана. Това съобщaва украинската редакция на Voice of America, позовавайки се на свои източници в украинските военновъздушни сили.

"Разглеждат се различни версии, включително "приятелски огън" от украинската ПВО, техническа неизправност и пилотска грешка. Но точните причини ще станат известни едва след приключване на разследването", е заявил представител на ВВС на Украйна, говорейки при условие за анонимност.

В същото време източникът e разкритикувал съобщенията в медиите, че вероятните причини вече са известни.

По-рано Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на източници от украинските въоръжени сили, че вероятната причина е пилотска грешка. По-късно CNN съобщи, позовавайки се на свои източници, че украинските въоръжени сили не смятат, че инцидентът е причинен от пилотска грешка. CNN също така добави, че международни експерти ще бъдат поканени да участват в разследването.

По-рано Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че изтребител F-16 се е разбил при отразяване на ракетен удар от Русия, пилотът Алексей Мес е загинал, пише Фокус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още от Политика
Радев от "Аполония" за ДПС: Някои играчи съвсем загубиха благоприличие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
381
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украинското ПВО ще гушне 15 мил. рубли, за първия свален таралясник, не е зле.
380
1
 
10
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Днес е радостен ден за българската демокрация!
379
0
 
10
 
! Отговори
Анонимна преди 2 седмици
Това е международна новина преди малко съобщена по телевизията в обедната емисия новини.
378
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ха ха, важното е да излезе, че не са го свалили руснаците че резил.
377
20
 
6
 
! Отговори
Сът преди 2 седмици
Копейките се пеняват от ранни зори. Порция манджа за деня. Че физически пак на хляб и сол. Украйнските пилоти нямат и една година стаж на Ф16,така че трезвомислещите не би ги учудила подобна новина,а беzzмозъчната копейка ликува,все едно някой го *** за него. Я да видим сега колко Су-та дадоха фира? Да кажете нещо за тях? Та от приятелски огън ли не падаха,та от самосебе си ли не падаха,та бомби над руски градове ли не пускаха,хаххаха и още и още.
376
24
 
4
 
! Отговори
17ти Август преди 2 седмици
Е да, те kAпейките постоянно имат поводи за празници. Оня ден празнуваха 900 дена успешна операция на вожда им путинарко. Нищо, че за това време избиха колхозници колкото не са били избивани от ВСВ, нищо, че НАТО се разшири с още 2 държави, нищо че черноморския им флот стана подводен и ся голема работа, че демилитаризираните урки им завладяха малко територия на самая могучия хаххаха
375
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Боби ти май не си същия Боби. Нещо ми се виждаш точно на обратно от едно врремешния Боби. Твой проблем.
374
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вчера продажниците емитираха нов заем за България на стойност 4,5 млрд Евро. Ще отиде за развитие на Българската икомомика или като васален данък към САЩ под формата на поръчка за чертежи? Вие как мислите. Трябват ли ни чертежи за Ф-16, абрамси и страйкари? Докато жълтопаветната *** с лоботомия кряка по площадите, децата на България умират а нацията изчезва!
373
2
 
12
 
! Отговори
Анонимна преди 2 седмици
Френският президент Макрон на посещение в Сърбия посрещна го лично Вучич. Сърбия купува изтребители Рафал, а ние сме длъжни да купуваме американски самолети.
372
2
 
18
 
! Отговори
:) преди 2 седмици
не знам дали копейките празнуват ама и ние скоро ще празнуваме за изгодната покупка на 40 годишни еднодвигателни фърчоплани :)
371
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шизоидните копейки пак ли празнуват нещо?
370
23
 
3
 
! Отговори
888 преди 2 седмици
Леле копейките как са се възпалили. Пичове това е просто едно тенеке модел от преди 40 години. Дано до довечера не пускат подобни статии че няма да спите.
369
2
 
25
 
! Отговори
Главният виновен преди 2 седмици
Е земното притегляне, измислено от бай Нютон. Но Володемир Зелинский ща го отмени със закон.
368
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
от 33 абрамса дадени на Наркокартела 20 има Русия като трофеи. В момента Русия има повече Абрамси от оССССССрайна, колкото и да не им се вярва на жълтопаветнитеЧехълчета хахаха
367
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ даде 6 самолета ф-16 на Окрайна, които бяха супер ПиАР докато летяха на Окраинско-полската граница..там бяха несваляеми. Зелето без да пита, сложил 2 близо до Киев за да се бори срещу "аналоговите" руснаци и още първият ден "глупавите" руснаци ги свалили (не знам защо прикриват падането и на вторият). Сега очаквам Ф-16 да ги пазят като абрамсите - някуде далеч от фронта, да правят видео клипчета с измислен декор
366
1
 
28
 
! Отговори
Хахс преди 2 седмици
Преди дни излезе материал че украинските F-16 били оборудвани с последно поколение скъпа техника за радиоелектронна борба каквато Пентагона още не бил инсталирал дори в американската армия ...тестът беше неуспешен хаха Хохлите служат само за пушечно месо и експерименти на Запада
365
2
 
26
 
! Отговори
Велес преди 2 седмици
"CNN също така добави, че международни експерти ще бъдат поканени да участват в разследването"- И така трябва... Поканете и експерти от Русия....
364
2
 
22
 
! Отговори
мдя преди 2 седмици
*** , укрите пазеха Ейбръмс в хангарите ...По западни оценки не са 5 а две-трети от доставените Ейбръмс с аизвън строя - една част безвъзвратно унищожени , другите за ремонт в Полша. Това прави 20 танка фира ...и няколко "Challenger" , a куците Леопарди никой вече не ги и брой
363
2
 
38
 
! Отговори
:) преди 2 седмици
мддааа....като свалят руски самолет естествено е морално остаряла руска гимия...а иначе като свалят - НЕВЕРОЯТНИТЕ, ЕДИНСТВЕНИ, БОЖЕСТВЕНИ, НЕСВАЛЯЕМИ, ф-16 ще е всичко - пилотска грешка, приятелски огън, свраки и гарги в двигателя по време на полет, камъчета по полосата на пистата само няма да кажат, че и този самолет е същата купчина *** като старите миг-ове...но ние сме богати и трябваше да купим летящите хвърчила произведени през 70-те години на миналият век!
362
23
 
3
 
! Отговори
cunimi ku... преди 2 седмици
До Хаха---Я кажи нещасник колко Абрамс са ударени.За 7 месеца 5 БРОЯ.Като всички русофили вместо мозък имаш гола поляна.