Съвет от Брюксел: Почвайте да ограмотявате ромите си!

Висшето образование в България е демоде, се казва в доклад на ЕК
7 ное 2016 19:00,
223
Съвет от Брюксел: Почвайте да ограмотявате ромите си!
Снимка: архив, Reuters

България трябва да положи повече усилия, а управляващите – повече политическа воля, за да образоват ромите. Това се предлага в доклад на Европейската комисия, който прави годишен обзор на образованието и обучението в ЕС.
 
93% от българските роми нямат средно образование, 26% от децата учат в сегрегирани училища, а 61 на сто от тези до 24 г. не работят и не учат, се посочва в доклада, който се основава на различни европейски статистики.
 
"Необходими са повече усилия в посока мерки за премахване на сегрегацията и междукултурното образование в етнически смесена среда", съветват от Европейската комисия.
 
В доклада се посочва, че много от ромските деца не ходят на училище или показват по-слаби резултати, защото не знаят български език. Други пречки са скритите разходи за образование, недостигът на детски градини, лошата инфраструктура и недостатъчната работа сред техните родители и с неправителствените организации.
 
Ето защо се препоръчва ромските деца да се запишат в детски градини, където да се социализират от малки, да получат равен достъп до качествено образование и да се съхранява и развива културната идентичност на децата от етническите малцинства.
 
За разлика от ЕС в България социално-икономическият статус оказва силно въздействие върху достъпа до образование, констатира докладът. Според него в България икономическите възможности са определящи за достъпа до елитните училища в най-голяма степен в ЕС.
 
Брюксел посочва като проблемни освен ромските деца и тези от селата, където няма добри училища. Под средните в Европа са и нивата на децата, записани в детски градини – 89% при 94% за ЕС.
 
13,4% от учениците у нас не завършват училище, което е влошаване на резултатите спрямо 2012 г. (12,5%). Единственият район, където повече младежи излизат с диплома за средно образование, е северозападният, в  който се включва София. В останалите региони резултатите са по-лоши, а в северозападния отпадналите от училище са повече от 23%.
 
"Българската образователна система се характеризира с ниско качество, остарели учебни програми и неравенство между учениците в различните видове училища", пише черно на бяло в годишния доклад на Комисията.
 
Като допълнителни проблеми се изтъкват ниската привлекателност на учителската професия, застаряването на педагогическите кадри и недостатъчното финансиране. В момента България отделя 4,1 на сто от БВП за образование, докато средното за ЕС е 4,9% и планира да ги намали до 3,2 на сто през 2019 г.

Европейската комисия констатира, че това се прави заради промяна на формулата на финансиране на образованието и заради демографския спад на млади хора в страната, но предупреждава, че парите са много недостатъчни и ще продължат да създават проблеми.
 
Не по-утешителни са изводите и за висшето образование. В доклада се казва, че методите на преподаване са остарели, процедурите за акредитация и оценяване на университетите са сложни и неефективни, студентите не са достатъчно мобилни, а научните резултати са слаби. Препоръчва се да се направи по-ясно определение що е това ВУЗ, като се разграничат от други форми на образование над средното.
 
Като основен проблем на висшето образование в България докладът посочва не само недостигът на пари, но и недостатъчната приложимост на образованието на пазара на труда. България е водеща в ЕС по производство на политолози и социолози (14% от студентите) сред последните в обучението по компютърни науки (3%), , където има най-голям глад от специалисти и перспективи за развитие. Всеки трети студент учи икономика и администрация, 1 от 10 за инженер, 8% педагогика и само 7% медицина. В природните специалности са записани 0,8% от бъдещите висшисти, а математика и статистика учат 0,16%.
 
В същото време свободните места на пазара на труда са мениджъри, инженери, медицински професии и в IT сектора, отваря очите докладът на Брюксел.
 
Броят на завършилите висше образование все още е недостатъчен (32%), но България ще успее да се вмести в европейската цел до 2020 г. те да станат 36 на сто, оптимисти са в Брюксел. В Европа 39,4% от населението е с университетска диплома. От наскоро завършилите у нас 55% успяват да си намерят работа, в Европа те са 71 на сто.
 
Евродокладът раздава похвали за новата система за финансиране на университети, която се прилага от тази година и цели намаляване на зависимостта между държавната субсидия и броя на записаните студенти, като се очаква акцентът се премести върху качеството на образованието, развитието на науката и възможността на абсолвентите да си намерят работа по специалността.
 
България продължава катастрофално да изостава и при осъвременяване на квалификацията на вече завършилите. Броят на хората, които минават допълнителни професионални курсове, е 2% при 10,7% за ЕС, което ни отрежда предпоследното място. В Брюксел се надяват до 2020 г. да изпълним поне собствените си цели и да ги увеличим до 5 на сто, като се включат повече хора в неравностойно положение, които най-трудно си намират работа, заради по-голямото търсене на квалифицирани кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
28
 
! Отговори
Хайдуккосто преди 7 години
Планът "Ран-Ът"дава вече добри резултати.Нали господа народоубийци?
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се разберат на български ли да ги учим или на турски?
60
0
 
8
 
! Отговори
ПНХ преди 7 години
До LanLan,друже,тия неща,които пишеш,по принцип са смислени,но тези,които могат/би трябвало да ги осъществят чрез съответно законодателство няма да го направят,защото Министерството на истината им спуска други указания.
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опростачването на нацията е държавна политика.Две трети от тинейджърите са полуграмотни.За така наречените роми е ясно,те трябва да са напълно неграмотни,за да гласуват за вечните политици.
58
3
 
33
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 7 години
Когато чуете от Кремъл да дава такива "съвети" на България, тогава ще казвате, че Русия е виновна за днешното положение в България !
57
1
 
20
 
! Отговори
ПНХ преди 7 години
Преди някоя и друга година някаква френска комисарка се изказа,че ромите трябва да се интегрират по местоживеене,демек в България.Това беше дискриминационно изказване.Та нали ромите като европейски граждани имат право на свободно придвижване из Европата.И забележете,написах Роми,а не ***.(звездичките са от мен)
56
0
 
23
 
! Отговори
Жожоба преди 7 години
На мястото на автомобилна катастрофа идва евреин, вижда ранените хора и пита:- Застрахователите дойдоха ли?- Не.- Тогава се свийте малко, ще легна с вас.
55
1
 
10
 
! Отговори
ПНХ преди 7 години
Редактора е дребно чиновниче в Министерство на "истината".Очаквам да го докаже,като изтрие коментара ми.Я да видим...дали ще се престори,че не е.
54
0
 
21
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Трябва и бързо и ефективно правосъдие! Не може да бъде мотивиран човек да учи и да работи, ако може цял живот да си "бере" почти безнаказано...Общественият труд да е основна форма на наказанията при кражби! Щото често в затвора е по-добре отколкото в гетото...има хора, които са яли месо само там! Задължителни лекции по морал в затвора!
53
0
 
33
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Как - няма да е лесно! При всяка родила жена под 16 години - прокурор и дело за изнасилване. Малолетната майка и бебето - в специална институция, където да продължава образованието си сред български персонал, до навършване на 16г. и ако желае и след това! При такова раждане автоматично да се спират всякакви помощи на родителите й! Никакви помощи ако дете от семейството не посещава училище. Задължително посещение на всички 5-годишни на логопед и работа с тези деца, които имат проблем с езика!
52
2
 
11
 
! Отговори
До 36 преди 7 години
Как точно ги поограмотихме?След като Тошо внесе тези стотици хиляди, последва решение - до осми клас да не се повтаря, а всеки да минава в по-горен клас, независимо от оценките си. Така маса народ взе дипломи за завършено основно образование, макар че и преди 1989 г. имаше контингент, който влизаше в клас от време на време. И тогава се женеха и раждаха преди да са навършили 14 г.А имаше и неграмотни, напр. Цеца Компирицата, която е започнала да ражда през 70-те год. на 20-и век нейните 22 деца
51
0
 
8
 
! Отговори
ПНХ преди 7 години
Познах.Сверете си календара,вече е 1984.За постоянно.
50
0
 
19
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Много се демонизира етноса, но истината е, че те са хора. НЯМА човек, който ще учи и ще работи, ако може да взема пари като стои и нищо не прави. Лесното е в кръвта на всички...Поколенията труд и морал са това, което ни променя...но ако растеш сред лентяи и крадци, и това по никакъв начин не се наказва, нормално е и ти да станеш такъв - крадец и лентяй! Ако помощите ти ще са в повече от това, което можеш да изкараш като среднист...ами нямаш нужда от средно!
49
0
 
3
 
! Отговори
ANONIMEN преди 7 години
До АнонименTESA V CUJBINA NE VZEMAT POMOSTI A UPRAVNIZITE KRADAT TEHNITE PARI KOITO IZPRASTAT
48
2
 
16
 
! Отговори
BashtaVi! преди 7 години
Мангалята наши, бежанците общи. Как става тоя номер?
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До еми помогнете де....не можем бе другари...***********************Скъсаха си ластиците на гащите докато ви помагат. Още какво да направят ?
46
1
 
16
 
! Отговори
??? преди 7 години
Насила никой не може да ограмоти никого.Човек сам се ограмотява, като за целта търси подходящи учебни заведения. Ако този човек е още дете, родителите му са тези, които търсят най-подходящия начин за ограмотяване.Така че, Брюксел да си интегрира пълчищата от пришълци, които са го налазили и да не ни се бърка, когато се опитваме със свои сили да се справим с потомците на онези пълчища от 350 000 - 400 000, които Т.Ж. внесе в България, без да ни пита!
45
2
 
26
 
! Отговори
Lan преди 7 години
България беше много напред, но години анархия, под красивото име "преход" доведе до това, че баба Султана на 86г. завършила вечерно гимназия я е срам от внуците ѝ, които не могат да четат и да пишат. НО ги разбира! Разбира ги, защото нейната пенсийка (с 35г. стаж, тежък физически труд) е в пъти по малко от помощите на "безработната, нещастна и многдетна" внучка. Това - УМИШЛЕНО се произвеждат умствени инвалиди....
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да им изпратим няколко роми. Да видим дали не достигат воля и усилия. Защо ли ще заприлича на вицът за баса между цар Фердинанд и английски лорд (бас за един "Форд" дали лорда ще успее да научи шопа на светски маниери).ПС: лорда изпраща бележка на цар Фердинанд: Фердо, ела си вземи шопо, не ти сакам "Фордо".
43
1
 
17
 
! Отговори
БЪРЗО преди 7 години
Много бързо ще се реши този Проблем с Ромите - всички ромчета и българчета на социални помощи да се свържат с НАП . В Училищата да има пропусквателна система с вход и изход .Нямаш ли вход и изход - спиране на помощите . Вярвайте ми че дъртите роми ще ги пазят и бият на влизане и излизане .