Укзит: Може ли Унгария да излезе от ЕС?

Страната държи на хилядолетните си традиции
21 авг 2021 10:20, Петя Славова
486
Укзит: Може ли Унгария да излезе от ЕС?
Снимка: БГНЕС

"Докато Западът съвсем съзнателно се разделя с християнските ценности и морал, ние все още държим на нашите хилядолетни традиции." Това е безпрецедентно: в Унгария заговориха за излизане от ЕС. Кой стои зад подобни тези?

Европейският и унгарският флаг

Унгарският проправителствен вестник "Модяр Немзет" често се използва като един вид лакмус - там се лансират теми, по които премиерът Виктор Орбан и неговото правителство искат да сондират общественото мнение, без сами да взимат отношение. Точно това се случи и тези дни: вестникът поде дебат по една тема, която досега се смяташе за табу - излизането на Унгария от ЕС, предава "Дойче Веле".

"Западът подменя християнските ценности с едно безлично общество"

"Крайно време е да поговорим за Укзит" (Унгария+екзит): това беше заглавието на версията на коментара на немски. Текстът предизвика истински шок: почти всички по-големи медии подеха темата, опозиционни политици изказаха възмущението си, коментатори дадоха глас на тревогата си. Нищо чудно, като се има предвид, че независимо от дълбокото политическо разединение в страната, винаги досега е съществувал консенсус относно членството на Унгария в ЕС.

Ето, че сега за пръв път от 2010-а - годината, в която Орбан пое властта, се говори за излизането на Унгария от ЕС, и то съвсем неприкрито и сериозно. Нещо безпрецедентно. В унгарската версия на статията пишеше следното: "Крайно време е сериозно да помислим за евентуално излизане от един съюз на държави, който кърви от всички страни, демонстрира империални симптоми и се отнася пренебрежително и арогантно към източноевропейските страни-членки".

Обяснението, което изданието дава в тази връзка, гласи: "Нашите пътища се разделиха. Докато Западът съвсем съзнателно се разделя с християнските ценности и морал, подменяйки ги с едно космополитно и безлично глобално общество, което се базира на ексцесивното самоопиянение и самоунищожение на индивида, ние - унгарците, поляците, централноевропейците - продължаваме да държим на нашите хилядолетни културни и религиозни традиции".

Автор на статията е политологът Тамаш Фрич, прочул се с радикалните си и често пъти крайнодесни позиции. Той обаче не е случаен човек - фигурира в ръководството на някои близки до Орбан организации, сред които "Форум на гражданското обединение", който периодично организира "походи за мир". Тези походи са всъщност демонстрации на сила от страна на Орбановото правителство, на които обикновено се произнасят остри речи срещу ЕС. Тъкмо поради това може да се предположи, че правителството е било запознато с позицията на Тамаш Фрич за излизане на Унгария от ЕС. Възможно е дори тази позиция да е била съгласувана.

"ЕС е духовна морга"

В края на юли пък министърката на правосъдието Юдит Варга парафразира думи на германския политик Петер Гаувайлер, обявявайки във Facebook, че ЕС "вече не е спасително лоно, а духовна морга". И Виктор Орбан неведнъж е споменавал, че "разбира се, има живот и извън ЕС". В сегашния дебат обаче той не се е изказал. Независимо от това в последните години Орбан все по-открито и агресивно застъпваше курс на конфронтация с ЕС, като последният повод беше остро критикуваният от Брюксел закон, забраняващ т.нар. пропаганда на хомо- и транссексуалността пред малолетни. По този повод унгарският премиер отново подчерта, че отхвърля ЕС в сегашния му вид.

Засега обаче не е в интерес на Орбан да напусне ЕС, твърди унгарският политолог Петер Креко. "Но е в негов интерес да насъсква общественото мнение срещу ЕС и така да повишава потенциала за изнудване на Брюксел. В този смисъл може да се каже, че неговата цел е да подклажда враждебността към ЕС."

В същото време обаче, добавя политологът, голямото мнозинство от унгарците си остава със стабилни проевропейски настроения. Затова би било тактически грешно, ако в навечерието на парламентарните избори идната пролет Орбан прекали с антиевропейската пропаганда. Според Креко това би могло да накара колебаещите се проевропейски настроени избиратели да се ориентират към опозицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


486
Още по темата: УнгарияВиктор ОрбанЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще е гей, имал е деца от Мария Магдалена, ама апостолите са изтрили забраненото евангелие на Мария М.
305
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Де Гол"всеки съюз в който влезе България се разпада" - проф. Н.Генчев, - "Византийската империя, Османската империя, Съветският съюз...."
304
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЕС..................Кои сте ВИЕ? И кой ви пита?
303
23
 
5
 
! Отговори
Де Гол преди 2 години
ЕС е най-великия проект в човешката история. ЕС да не е Съветския Съюз, че да се разпада? ЕС е сложен организъм, който постоянно търпи промени според предизвикателствата на съвремието. Франция е създала ЕС и Франция е най-великата страна - люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят. Могъщата фpенска армия разполагa с третия най-голям ядрен арсенал в света и ни пази от агресори.
302
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натрапващата се *** идеология е срам за човечеството изповядващо християнските ценности.
301
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то сега като напънат афганистанците към ЕС ще видите кон боб яде ли.Браво на маджарите!
300
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100 афганци срещу 200 руски танкове. Изберете сами. Демократично! :) И гледайте примера на Радевата България. Цъфнала и вързала.
299
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще излязат от ЕС. Така няма да допуснат афганци-поганци в странната си. Много добре помнят ислямо-турското робство, макар, че при тях е продължило само 2 века.
298
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще влезат руските танкове в БГ.да ни освободат от чорбаджии и изедници.
297
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съветвам унгарските тайни служби, Европол и ЦРУ да се разтърсят за досие към КГБ. Ако не е унищожено, ще го намерят. Така унгарците ще видят черно на бяло кой са си избрали за президент. С гласовете на маргиналите и националистите. Иначе - бон воаяж!:) HAVE A WONDERFUL ADVENTURE! :) Но после да не ривете.:)
296
7
 
27
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Това е Човек . Благословен от БОГА. Смелост и здраве. Не е предател . Нямам думи . Достоен да води хората . Унгария има късмет . България не само *** и мракобесие в НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ПРЕЗИДЕНСТВОТО НА БГ
295
20
 
7
 
! Отговори
Ами да излизат ... преди 2 години
Така руските танкове пак ще влязат в Унгария....ВСЕКИ СИ ПАТИ ОТ ГЛАВАТА!ВСЪЩНОСТ - И ПРЕДИ ...И СЕГА --УНГАРЦИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ МУЖДУ АДА И РАЯ ---НА ПАЛАТКА...НИЩО НОВО В ЕВРОПА!
294
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво става с "живеещия в САЩ" от 1997ма? :)))) Като го питах за мнението му за Путин се изпари? :))))))
293
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тогава защо изобщо влязоха в ЕС? Да си бяха гладували гордо заедно с Украйна и Беларус.
292
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгария да излезе от ЕС и да се самоподари на Москва. Това ще е достойно за избитите през 1956 година унгарци. Браво!
291
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на унгарския президент! И той като нашия Резидент се е обучавал в проруската школа в унгарското Симеоново. :)
290
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до опетков 302. Този съюз ЕС ни затвори колко енерго блока на АЕЦ Козлодуй? Този съюз още колко печеливши заводи ни затвори. Този съюз преди лапаше българско саламурено сирене, зеленчуци и плодове , сега ни внася второкачествени стоки. На този съюз гориме *** , но плащаме ние ековинетките. На този съюз си плащаме и членството около един милиярд от бюджета.
289
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на унгарският президент. Да последват примерът му и останалите . Подкрепа!
288
7
 
24
 
! Отговори
OFF преди 2 години
Този искам да ми е президент!
287
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до анонимен 321 "Ти да не би да си служител на някои от нашите НПО в Бг??? -))))))" Даже и приказките ти са като на червените ***. Не знаех, че тая проказа така бързо и ефективно е достигнала до САЩ. Я кажи, какво ти е мнението за Путин? :)))))