Гърция се въоръжва за 4 млрд. евро, като ще сключи сделка с Германия

Олаф Шолц посещава Атина на 27 октомври
19 окт 2022 12:05, Петя Славова
21
Гърция се въоръжва за 4 млрд. евро, като ще сключи сделка с Германия
Олаф Шолц посещава Гърция на 27 октомври. Снимка: БГНЕС

В рамките на процеса на въоръжаване на гръцкото правителство, започнал в Източното Средиземноморие след кризата с Турция през 2020 г., новият адрес на Гърция е Германия, след Франция и САЩ, пише "Хюриет".

По време на посещението на германския канцлер Олаф Шолц в гръцката столица Атина на 27 октомври се очаква да бъде обявена програма за въоръжаване на стойност около 4 млрд. евро или част от тази програма.

Според гръцките медии програмата за въоръжаване включва закупуването на 205 нови бойни бронирани машини тип Lynx KF-41, които ще бъдат произведени в завод, създаден в Северна Гърция. Сделката ще включва и модернизацията на 190 танка Leopard тип 1, 183 танка Leopard тип 2 и четири фрегати тип MEKO. Модернизацията на общо 337 танка Leopard ще струва 2 млрд. евро, а покупката на 205 бронирани бойни машини ще бъде на стойност 1,4 млрд. евро. Модернизацията на четири фрегати е на стойност 600 млн. евро.

След кризата от 2020 г. Атина, която изпълняваше програмата си за въоръжаване, поръча от Франция 24 изтребителя Rafale на стойност 3,3 млрд. долара и три фрегати тип Belharra на стойност 3 млрд. долара.

Контактите на Гърция със САЩ за закупуване на 20 изтребителя F-35 продължават. След като САЩ дадоха зелена светлина по време на посещението на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис във Вашингтон през май, гръцките ВВС изпратиха писмо през юни и започнаха процеса за закупуване на 20 изтребителя F-35. Ако сделката между Гърция и САЩ бъде завършена, се очаква изтребителите F-35 да струват около 3 млрд. долара, а доставката им да започне през 2028 г., предава БГНЕС.

През юни Мицотакис заяви, че въпреки силната реторика от страна на Турция, отношенията не са на дъното от 2020 г., когато военните кораби на съседите се засичаха един друг в Източното Средиземноморие. Гръцкият министър-председател заяви, че винаги е отворен за среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след като през септември напрежението между двамата исторически съперници нарасна.

Двете неспокойни съседки от години враждуват за морските граници и правата за проучване на енергийни източници в спорните части на Егейско море и в източното Средиземноморие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедната България нищо няма!
13
1
 
18
 
! Отговори
F69 преди 1 година
Аз едно нещо не разбирам!? Как е възможно България да поръча общо 16 F16 за 3 милиарда долара, а за същите пари Гърците купуват 20 F35? Логиката ми убягва нещо тук.
12
2
 
11
 
! Отговори
мда преди 1 година
Леле 24 изтребителя рафал за 3.3млд. долара. Къде сме ние;)?
11
2
 
5
 
! Отговори
бай Тодор преди 1 година
тези милярди ги нямат за нищо.
10
12
 
5
 
! Отговори
Майк Помпео преди 1 година
ГЪРЦИЯ ЩЕ ПРЕМАЖЕ МНОГО ТУРЦИ, ПО ПЪТЯ КЪМ АНКАРА...ГЪРЦИЯ Е ГИГАНТ ,КОЙТО ЩЕ ВИДИ СМЕТКАТА НА ТУРЦИТЕ..А ПОСЛЕ КОЙТО ОЦЕЛЕЕ ОТ ТУРЦИТЕ, ЩЕ СЕ МОЛИ ДА СТАНЕ ЕЛЛИН / РОМИОС .....ЕГЕО ПЕЛЛАГОС = ВЪТРЕШНО ДЪРЖАВНО ГРЪЦКО ЕЗЕРО .
9
1
 
5
 
! Отговори
Все ми е тая преди 1 година
Имам една панелка и два кредита. Да си ги взема който си иска. Турци, Гърци, Марсианци, все ми е тая. Да воюват тия с палатите. Мен не ме бройте.
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано или късно гърците ще ни нападнат заради водата и храната и трябва да се отбраняваме.
7
0
 
13
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Тия Гърци още малко и почти ще се изравнят в техническо въоръжение със голяма Турция. Да не дава Господ, да стане конфликт между тези държави, жертвите ще са хиляди. А развоят идентичен със това което се случва в Украйна.
6
3
 
5
 
! Отговори
Петю преди 1 година
Ако беше толкова лесно според турците- идват през нощта и ги превземат-ами да почват тогава какво още чакат-да съмне ли.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да има война между Турция и Гърция. И в двете държави догодина има избори. Всичко е ПР кампания. Миналата седмица откриха фериботна връзка между Солун и Измир.
4
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Сега остава да се почнат Турция и Гърция и цъфнахме.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно, че Гърция има пари. Гърция е една фалирала държава, която се издържа от помощи от ЕС.
2
4
 
12
 
! Отговори
итсектор преди 1 година
То в Украйна се видя кои първи избягаха от държавата, а ит сектора е с пренебрежително малък дял от БВП на България. България се крепи предимно на работещите в чужбина, които по една или друга причина пращат пари и/или си подготвят завръщането.
1
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на гърците! Ама там има пари, не е като тука, дето всеки укрива данъци и е със заплатата в плик, ама се прави на големия патриот иначе. Че, ако не е ИТ секторът тука и едната шепа хора там да плащат пенсии и заплати на лекари и учители, не знам какво ще правим.