Десетки хиляди унгарци на протест с искания в образованието

Обявиха се за учебни програми, свободни от идеология
24 окт 2022 10:08, Елка Василева
54
Десетки хиляди унгарци на протест с искания в образованието
Снимка: архив, БГНЕС

Десетки хиляди излязоха в неделя по улиците на унгарската столица Будапеща в протест срещу политиката на правителството на премиера Виктор Орбан в образованието, съобщи ДПА.

Още по темата
Демонстрантите издигнаха искания за по-добро заплащане на учителите, за учебни програми, свободни от идеология и за право на преподавателите на стачка.

Според синдиката на учителите преподавателите са провели 147 протеста в 61 града в страната през последните седмици.

Орбан се представя като защитник на християнството, както в Унгария, така и в Европа, и се стреми да наложи националистическо съдържание в училищната система.

Протестът в неделя беше насочен също срещу правителствения контрол върху държавните и голяма част от частните медии, както и срещу добрите отношения на Орбан с руския президент Владимир Путин.

Виктор Орбан е определял Унгария като "нелиберална демокрация", което постави страната му в конфликт с институциите на ЕС и с други държави-членки.

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Понятието "нацизъм" буквално произлиза от националсоциализъм. Баси гл упаците драскате по форумите.
47
0
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Твърдението ти е много далеч от истината. Няма значение какъв смисъл влагаш в "нацизъм". Нацизма няма нищо общо нито с твоите болни фантазии, нито с глобалистките глу пости на болшевиките и капиталистите. По твоята глупава логика и конкистадорите са били нацисти, защото са се считали за висши спрямо местното население. И фараоните са били нацисти, защото са се считали за божествени създания. ...
46
0
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
От който ги е пратил на протеста - той им плаща, от него да си искат повечко за присъствието си там, поне.
45
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
Искат по добро заплащане от кой от *** ли? Или от урсулата?
44
0
 
0
 
! Отговори
реформата е нужна преди 1 година
Добавете инженерство и технологии - механика, хидравлика, пневматика, електромеханика, индустриални системи, роботика, превозни средства, земеделие, строителство, енергетика.
43
1
 
2
 
! Отговори
До До 42 преди 1 година
Езикът е жива материя и терминът "нацизъм" отдавна не е еквивалент на "националсоциализъм", тъй както "т Рол" не е създание от поредицата за Фродо и набол скандинавски легенди. Нацизъм отдавна е понятие за диеология, при която деленето на хората на низши и висши не се основава на етнос, народност и т.н., а на социална принадлежност. И се разпространява в световен мащаб. А това, че за теб и всеки неизповядващ евро Гейските ценности има нещо общо с Русия си е израз на типично тр олско писание.
42
3
 
3
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
Нацизъм и националсоциализъм е едно и също, прос ттак. Всички кремълски *** ли сте такива смо тани парчета??
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то така се започва , с образованието, докато свалят Орбан.
40
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 32 преди 1 година
"на плаката в средата пише - руснаците вън." - - вероятно обсъждаш снимка над тази статия. А тук си говорехме за протестите в Италия, конкр. в Милано и какво скандират хората там. Защото за тези протести няма нищо в пресата ни, поради наличието на тотално едностранчиво информационно затъмнение. А на ТЕЗИ снимки, които са представени в нашите "медии", е ясно какво ще пише - иначе нямаше да ги публикуват.
39
2
 
2
 
! Отговори
До До 34 и 35 преди 1 година
Дано спреш да смесваш "нацизъм" с "национал социализъм" накрая и разбереш, че днешният нацизъм е световен, наднационален и глобалистичен. Затова се нарича, и то съвсем правилно , "глобален нацизъм". Защото "нацизъм" означава идеология, според която хората се делят на низши и висши. А това се прави преспокойно и вече съвсем явно именно с световен мащаб. Виж, ако беше "национал глобализъм" нямаше да е приемливо. Но не е това.
38
1
 
3
 
! Отговори
До До 35 преди 1 година
Така е то - тролажът като теб като няма аргументи, почва да обижда. Помня добре соца и да - тогава имахме повече свобода на словото от сега. Сега няма наша медия, която да представи наличните многобройни протести против ЕС и НАТ в цяла Европа. Навремето имаше информация за такива неща, макар и да се пускаше по едно задължително пропагандно тълкувание. Сегашното е мор на всяка демокрация и свобода.
37
1
 
4
 
! Отговори
По време накомунизма преди 1 година
имаше свобода на словото! Каквото си искаш говориш! Не е като сега! Всички свободи са ни отнети! Буркички в машината сме!
36
0
 
1
 
! Отговори
Според преди 1 година
"Deutsche Presse-Agentur" или "DPA е най-голямата прес агенция в Германия със седалище в Хамбург и централна редакция в Берлин. Тя е представена в чужбина с около 100 локации и поддържа 12 държавни служби в Германия със съответните офиси. DPA има 660 служители, оборотът е 101 милиона евро през 2021 г... бърза справка показва доколко може да се вярва на пропагандата! Но пък нали живеем в Оруелско време,сигурно е възможно да се предположи,че може би е вероятно,евентуално DPA да казва истината...
35
7
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
По време на комунизма имало по-голяма свобода на словото... Ти си ид иот. По време на комунизма, ако кажеш нещо срещу партията и правешкия ромин, отиваш да даваш обяснения пред властите.
34
2
 
2
 
! Отговори
До 34 и 35 преди 1 година
Нацизъм означава НАЦИОНАЛ-социализъм. НАЦИОНАЛ т.е. национализъм, националните интереси са на първо място. Нацизъм и глобализъм са несъвместими идеологии, те са като водата и олиото. Нацизма няма как да е глобален, защото в такъв случай престава да бъде нацизъм. Капитализма и болшевизма са идеологиите на глобализма.
33
0
 
9
 
! Отговори
Дьорд Шорош преди 1 година
Задействах спящите клетки от платени шорошпии глобалисти!
32
1
 
6
 
! Отговори
33, преди 1 година
Май ти не си наясно със значението. Нацизмът спокойно може да е на световно ниво. Както е в момента. То бива разделение и омраза към инакомислещите, бива налагане на еднополюсен модел и идеи, но такова нещо, като сега, никога не е било в България. Дори повреме на соца имаше повече свобода на словото и идеите от сега. За Европа важи същото. Затова и никой не смее да шукне за протестите, които заливат в момента европейските държавите. И те не са за заплати. А против правителствата и самия ЕС.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много добра представа имам - новият вид нацизъм е с глобалистична насоченост. Или ти не си наясно със значението и на двете думи? Нищо взаимноизключващо се няма в тях. Но това на тр ол няма нужда да се обяснява.
30
4
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
"Глобалистки нацистки"... Изобщо имаш ли някаква идея какво представлява глобализма и какво нацизма или просто хвърляш в пространството разни думички, които си прочел някъде?? ...
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на плаката в средата пише - руснаците вън.