#ЗаЕврото накратко: Отговорите, които търсим и как ще ни се отрази

ЕК развенчава едни от най-честите митове
Обновена: 4 сеп 2023 11:27 | 4 сеп 2023 11:21, Камелия Цветанова
377
#ЗаЕврото накратко: Отговорите, които търсим и как ще ни се отрази
Снимка: Pixabay

Европейската комисия в България започва кампанията #ЗаЕврото накратко, с която ще предоставя на гражданите практическа информация за процеса на присъединяване на страната към еврозоната и достъпни отговори на най-често задаваните въпроси за еврото.

Кампанията, която е с подкрепата на Министерството на финансите и Българската народна банка, включва поредица от информационни видеоклипове по 10 различни теми, които ще се разпространяват през следващите седмици. Всеки анимиран видеоматериал е посветен на конкретен аспект от прехода към единната европейска валута - процесът на замяна на лева с евро, отражението върху всекидневието на хората, ползите за икономиката и бизнеса. Разглеждат се и някои от често срещаните митове и страхове, свързани с общата европейска валута.
Целта на инициативата на Европейската комисия „#ЗаЕврото накратко: отговорите, които търсим“ е да предостави достъпна информация за процеса на въвеждане на еврото в България и как той ще се отрази на ежедневието на българските граждани. Кампанията, която започва през септември 2023 г., ще представи десет видеоклипове по ключови теми, свързани с новите пари. Сред тях: процесът на замяната на лева с еврото; отражението върху всекидневието на хората; и реалните факти зад най-често срещаните митове за еврото.

Факти и данни за еврозоната

Еврозоната е паричен съюз на държавите членки на Европейския съюз, приели еврото като своя официална валута. Формалният ѝ старт е 1 януари 1999 г., когато е създадено самото евро. В началото то е паралелна и само виртуална валута на 11 държави, а през 2002 г. се превръща в истинска валута с банкноти и монети, които заменят марките, франковете, лирите, гулдените и останалите национални валути. От тогава ЕС премина през няколко разширявания и днес в еврозоната влизат 20 от 27-те държави членки с общо население 347 млн. души. Символичният праг от 350 млн. души ще бъде преминат след като към еврозоната се присъедини България.
Страната ни е в процедура по присъединяване и се стреми да стане част от еврозоната през 2025 г.
Всъщност влиянието на еврото и неговата употреба далеч надскачат границите на еврозоната. Еврото е втората по значимост валута в световната търговия и финансови потоци след американския долар. Ползва се широко и в държавите членки на ЕС, които са извън еврозоната, а също и в други страни, в които значителен дял от сделките с имоти, заемите и др. се котират в евро. Множество валути по света, включително и българският лев, са "вързани за" или "прикрепени към" еврото.

Приемането на единната европейска валута е ангажимент, който всяка държава поема при влизането си в ЕС. Единствено Дания има специално договорено изключение да запази валутата си, като датската крона все пак остава тясно свързана с еврото и е част от валутния механизъм ERM II. Въвеждането на единната европейска валута може да стане едва когато съответната държава е готова и отговаря на определени икономически критерии. Краен срок за приемането на еврото не е предвиден.

Ползи от присъединяването

От самото създаване на еврото българският лев е "вързан", т.е. прикрепен към него чрез валутен борд при курс 1.95583 лева за едно евро. За 25 години курсът никога не е променян и не е бил под съществен натиск, което до голяма степен ще улесни прехода към единната валута. Благодарение на дългите години с фиксиран курс, редица ползи от еврото в България вече са налице - например валутната и финансовата стабилност.

Приемането на еврото ще донесе и други предимства за България. То ще улесни международната търговия, инвестициите и туризма като премахне нуждата от обмяна на валута и съответно разходите за комисиони. С въвеждането на еврото се очаква таксите за банкови преводи също да поевтинеят, а лихвите по заемите за хората, фирмите и правителството да са дългосрочно и устойчиво по-ниски. Прогнозата е в резултат на всичко това чуждестранните инвеститори да започнат да приемат България като по-привлекателна дестинация, което да доведе до приток на капитали. Водещи рейтингови агенции като S&P, Moody’s и Fitch са дали индикация в оценките си за България, че присъединяването към еврозоната ще доведе до покачване на рейтинга на страната.
Дългите години на фискална дисциплина, силното доверие във валутния борд и ангажиментът за поддържането му доведоха до изключително нисък валутен риск за България в момента. Приемането на еврото елиминира напълно валутния риск и дори дава възможност на България да ползва спасителните механизми на еврозоната в случай на нужда. Не на последно място присъединяването към еврозоната би подобрило функционирането на институциите и администрацията, а също и цялостната репутация на държавата.

Присъединяване на България към еврозоната: какво предстои?

Понастоящем целта, която българското правителство и БНБ са поставили, е еврото да бъде прието „възможно най-скоро, но не по-късно от 1 януари 2025 г.“ Предишната целева дата – януари 2024 г. – бе отложена. Макар да няма нормативно изискване, досега всички държави са влизали в еврозоната от началото на календарната година поради практически съображения като улесняване на осчетоводяването, данъчното облагане и т.н.
Преди да приеме еврото България трябва да е направила необходимите законови промени за лесен преход към единната валута. Необходим е специален закон за приемането на еврото, в който да са разписани всички правила за превалутиране, изписване на цените в двете валути, срокове, в които левът и еврото паралелно ще са официална валута и т.н. Налагат се също множество промени в други закони, които да утвърдят еврото като национална валута, да регламентират правомощията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка (БНБ), както и да осигурят безпроблемното преминаване на банковата и платежната система към еврото. Работата по всички тези промени е в ход: част от проектите са вече готови и се консултират с ЕЦБ.
Другата важна стъпка е оценката за готовността на България за еврото. Тя се прави чрез т. нар. конвергентни доклади на ЕЦБ и Европейската комисия (ЕК). Такъв доклад се изготвя най-малко веднъж на две години, а според графика следващият ще бъде през юни 2024 г. Чрез конвергентните доклади двете институции преценяват доколко всички страни членки, които не ползват еврото, покриват конкретните икономически изисквания (т.нар. Маастрихтски критерии), както и доколко законодателството им е приведено в съответствие с това на еврозоната. Ако дотогава българският парламент е приел нужните закони, основното предизвикателство за страната се очертава да бъде отговорът на изискването за инфлация. След евентуално положително становище от ЕК и ЕЦБ, пътят към еврото би бил практически открит, като формално се минава и през препоръка от ЕК и решение на правителствата на държавите членки в Съвета на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: евро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че лева е вързан с еврото и имаме Валутен борд са от малкото добри неща за нашата страна. Не ни трябват евра много сме си добре така това е.
237
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо да влязат Чехия Унгария Полша Румъния Швеция Дания и Швейцария и Великобритания и Турция и тогава ние сме последнарчта дупка на кавала сори.
236
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕК защо не започне да агитира Чехия Полша Унгария и Румъния да вземат еврото ами почва с нас и нашите продажници на амбразурата съгласни ?!?
235
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът не иска евро. Точка ! Ако политиците са давали някакви обещания на някого си, да се съберат (само те) и да си ги изпълнят с лични средства или с лични животи. Българите не са давали никому обещания, особено такива, каквито не са в тяхна полза. Нелигитимно избраното и крайно корумпираното правителство да не се произнася от името на народа и нека знае... идва видовден и не е далеч и ако ще на Марс да се криете от видовден няма бягане.
234
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Непрекъснато се опитват да настроят общественото мнение ЗА еврото. Повярвайте, ако беше толкова добре за народа (за някои със сигурност е добре) нямаше да нариват толкова средства за рвкламиране на това пусто евро.
233
6
 
8
 
! Отговори
КТБ преди 1 година
С евтините кредити и занижените гаранции на еврозоната КТБ ще стане ежедневие.
232
8
 
16
 
! Отговори
Расосх преди 1 година
Сектата на пеещите Одата на радостта сън не ги лови, докато не предадат и последните признаци на суверенитет, които са ни останали.
231
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм, в България най-едрата банкнота все още е 100лв. За да има в есср банкноти по 200 и 500, значи спекулата и инфлацията там е още по-зле от тук?
230
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако приемем еврото ще се увеличат ли двойно заплатите? Съмнявам се. Но цените ще се увеличат!
229
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евро - втората в света най използвана резервна валута.
228
5
 
15
 
! Отговори
Военен брокер преди 1 година
В България има много пари ,но комунистическата мафия краде .Само един доктор е откраднал 5 милиона с фалшиви протоколи за помощни средства за инвалиди. заплатата на директора на Хасковската болница е 1,5 милиона лева на година -кражба до последнио без никаква идея какво е род и родина ... Нагоре по стълбицата мизата е милярди -дестки милярди кражби стил екс КГБ обрачи...
227
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го зимата, да слушам хубава музика и да ям хубава храна, и там православни църкви има, и са по-добри, и Русия ще ми пази, и езикът е същия.
226
5
 
6
 
! Отговори
Примерно преди 1 година
До АнонименВ Сърбия обявиха преди 2 месеца ,че шопско е сръбско и шопите са старо сръбско племе само чакат да излезем от ЕС и да вземат всичко до Велико Търново...
225
5
 
12
 
! Отговори
Фибуначи преди 1 година
До АнонименДания са с крони ,но кроната е фиксирана за Еврото ,Швейцария не е в ЕС,Англия са монархия с интереси различни от интересите на ЕС още се имат за империя още.България каква игра ще има без евро и валутен борд? Таджикистан на Балканите ли ще ставаме -средна заплата 30$ в Тадикистан...
224
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа е тука ситуативно и Сащ е тука временно, играчите тук са Русия и Турция, много ясно.
223
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 43, когато хората са нямали обувки и са обвивали найлони на краката си зимата, и когато конете са затъвали в кал в центъра на София, Велико време преди 43 хахахаха
222
10
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Да си вързан за еврото е едно, а да приемеш еврото като влезеш в еврозоната е друго. При първото ръководиш финансите си според нуждите, а при второто ставаш васал на ЕЦ Б и без глас-кукла на конци, или по-точно марионетка.
221
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англия избяга от еврото, Швейцария е без евро, бившия соц, Скандинавия, Румъния евентуално след 2030, Шенген няма. :))
220
18
 
10
 
! Отговори
Роко2 преди 1 година
Тука некви бакшиши фенове на Саръйски и други Ютуб празнодумци с пяна на устичката защитават рубличката и лева с реална стойност 2000 лв за 0,50 Е...
219
9
 
18
 
! Отговори
Гадна Твар преди 1 година
Евро-атлантически "ценности" - унищожаване на БГ продукция /армия, машини, селско стопанство, ядрена енергетика, валута, език, и т.н./. Тотално робство - ще използвате "евро", хартиени самолети, ще ядете буболечки и всичко останало, което ние от ЕС ви кажем - пластмасови домати и краставици, нямате право да произвеждате нищо - ракия, сирене /ще Ви убием животните, защото са с шап или нещо друго заразно/. Изходът е: или под Руско робство, или под Турско. Почвайте да псувате сега евроrейски фенове