Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?

Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията
14 сеп 2023 18:00, Петър Бойчев
406
Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?
СНИМКА БГНЕС

За 10 години населението на България намаля с 850 000 души, което е най-резкият спад на населението в модерната ни история. Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията и изграждането на институции, способни да отстояват правовата държава и справедливостта. Това заяви президентът Румен Радев на срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща.

Държавният глава участва във форума на високо равнище „Семейството е ключът към сигурността“ по покана на президента на Унгария Каталин Новак. Радев оцени високо последователната политика на Унгария в подкрепа на младите семейства и насърчаване на раждаемостта, която в дългосрочен план има потенциал да се справи с негативните демографски тенденции, характерни за европейските държави.

Хората са най-ценният капитал на всяка държава и каквито и финансови, зелени и дигитални политики да предлагаме и развиваме, те трябва да са подчинени на осъзнатото разбиране, че именно демографските процеси определят бъдещето на обществата, подчерта Румен Радев. Затова, по думите на президента, всяка демографска политика трябва да подпомага младите хора да създават семейства и да имат деца, едновременно с тяхното професионално и обществено утвърждаване.

Нивата на раждаемост, смъртност и емиграция са основните фактори, които измерват демографските процеси, но те са в пряка зависимост от множество политически, икономически и социални фактори и те също трябва да бъдат отчитани при изготвянето на демографските политики, подчерта Румен Радев. За разлика от България, други страни членки на ЕС не само имат много ниски нива на емиграция, но и привличат много млади хора от България и страните от Източна Европа, което допълнително влошава техните показатели за раждаемост.

„Това  е двойна загуба за България, тъй като страната ни е инвестирала в образованието на тези млади хора и вместо те да вложат своите знания и умения у нас, те допринасят за развитието на други не само по-богати, а и по-ефективно функциониращи държави“, заяви Румен Радев.

Като фактори за противодействие на демографската криза президентът открои адаптиране на финансовите стимули за отглеждане на деца, подпомагането на младите семейства, които имат проблеми с репродукцията, подкрепа за самотните родители, безплатни детски градини, данъчни облекчения за многодетни семейства при отговорно родителство и други.

В изказването си на форума президентът подчерта, че много от младите хора в страната ни определят като причина за своя избор да се развиват професионално и да създават своите семейства в чужбина не само с по-високите финансови възнаграждения, а с функционирането на правовата държава и защитата на справедливостта, добрата работа на социалните и здравни системи и с основаните на ясни правила  и отговорности общества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
7
 
13
 
! Отговори
Ко?! Нье. преди 11 месеца
"Най добрия президент в новата ни история!!!" - най-добрия президент в новата ни история е господин Петър Стоянов.
279
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защото ,така ги възпитават техните родители - никой не мисли как да направим така,че да живеем по- добре на тази прекрасна земя, пропита с кръвта на предците ни! Учат си децата да са чуждопоклонници и повечето не говорят правилен български! Няма родолюбие и всичко ,което се прави в БГ, все е зле...Ама от нас зависи всичко!!! Защо не сте по площадите да ги линчосаме " лошите политици" - какво се чака?
278
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди 1989 година хората от Югославия си ходеха свободно на запад, но не избягаха от Югославия, а и защо да бягат от хубавото?
277
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колко летци загинаха заради твоята некадърност?КОЛКО УМРЯХА ОТ КОВИД ДОКАТО ОБЯСНЯВАШЕ,ЧЕ НЯМА ВИРУС И това е политика на ББ ДА ИЗОЛИРА ХОРАТА!ПРОТИВ МАСКИТЕ ВОДЕШЕ АГИТАЦИЯ, ДОКАТО ББ ОБИКАЛЯШЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДА ТЪРСИ МАСКИ И ОБЛЕКЛА ЗА ЛЕКАРИТЕ, КИСЛОРОДНИ АПАРАТИ,ВАКСИНИ! ТВОЙТЕ НАЗНАЧЕНИ НЕКАДЪРНИЦИ ЗАЩО НЕ ИЗВАДИХА СТАТИСТИКА КОЛКО ЛЕКАРИ УМРЯХА!КОЛКО ОБЩО ХОРА УМРЯХА!НАЛИ ЗАРАЗИ ЦЕЛИЯ ГЕНЕРАЛЕН ЩАБ ПО ВРЕМЕ НА БАНКЕТ И ПОСЛЕ СЕ ТРЪШНА ПОЛОВИНАТА ВОЙСКА
276
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
През 2009 година имаше големи надежди, че ГЕРБ с Бойко Борисов ще пооправят нещата в България, но се оказа, че ГЕРБ са по-алчни и крадливи даже и от СДС.
275
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Милиони българи избягаха от България след 1989 година заради силно влошения живот е сравнение с преди 1989 година. Няма защо да си кривим душата - до 1989 живота си беше хубав, а след 1988 стана ад.
274
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ДОКАТО ТИ ПЛАЩАШЕ НА ЛЮБОВНИЦАТА СИ ВТОРА ЗАПЛАТА С ДЪРЖАВНИ ПАРИ ,МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ НАПУСКАХА БЪЛГАРИЯ ЗА ДА ПОЛУЧАВАТ НОРМАЛНИ ЗАПЛАТИ!
273
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вдигнете още пенсионната възраст, глобите, сложете още зони в градовете, крадете повече от асфалта, връщайте големите фирми итн. Край нямат глупостите!
272
7
 
12
 
! Отговори
Паню Баирски преди 11 месеца
България се стопи, защото съществуват все още такива дървени нещастни комунисти като Радев!
271
4
 
14
 
! Отговори
Йордан преди 11 месеца
Радев да си спомни от кога е президент и какво направи за българите.
270
10
 
11
 
! Отговори
Хайдеее, преди 11 месеца
...на Щатните пак Борисов им е виновен! Ако всичките бяхте построили малка част от това,което той построи, България щеше да е друга! А Тоя,дето уж нямало да краде, поне веднъж дал ли е обяснение как неговите служебни отчетоха за девет дена...девет милиарда профукани?
269
7
 
14
 
! Отговори
Иванов преди 11 месеца
Радев заради теб и такива партии с комунистическо криминално минало и настояще се топим вместо да бъдете съдени и осъдени вие управлявате и даже ти мая Манолова копейкин БСП левицата итн като съучастници начело с Трифонов сте виновни че явно поддържате един нов фашистки руски режим
268
8
 
16
 
! Отговори
СВОБОДА или СМЪРТ преди 11 месеца
След 89-та година, 2 милиона българи избягаха на Запад. И не избягаха през 89-та, защото преди това е било много хубаво, а през 90-те е станало непоносимо, а защото за пръв път им се отвори възможност през 90-та година, след 45 години комунистически затвор, какъвто НРБ представляваше - пиле ако прехвръкнеше границата го стреляха граничарите.
267
8
 
10
 
! Отговори
Не знам другите преди 11 месеца
Аз мисля да емигрирам заради Радев.
266
7
 
9
 
! Отговори
ББ преди 11 месеца
Бог ни дава животите като Свободни,вземащите копейки като теб,работещ за убийствата на жени и деца в Украина..не си ни фактор...руски р.б си...и службите на радев спрете да работите против Българите!!!Българите ви плащат...ЕдЕнето!!!ще раждат в сигурен и свободен...гАспадаря ти от мАсква ше им го осигури и гарнантира...както гарантира на Украина???Война е!!!Света ни е готов да я спечели!!!р.би като теб ще бъда съдени за съучастие в убийства на жени и деца..."генерале"""на лапачи и крадци
265
7
 
8
 
! Отговори
Териториален преди 11 месеца
Аз съм от тези млади и да ви кажа целенасочено се обработва населението да напускаме.... Чрез медиите най вече ... Доскоро имаше смисъл да напуснем , вече няма.... Заплатите са добри...
264
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Заради такива като Радев.
263
5
 
10
 
! Отговори
Wc преди 11 месеца
ЗАЩОТО НЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ И РАЖДАТ ПРИ ВАРВАРИ .
262
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Проблема не е корупцията а душманствата. Никога не прави зависим млад живот от дърт де.генерат дегенерирал дълго време на безнаказана власт . Видяхте ли как ромовете убиха шофьора на камиона ? Заклаха го заради млад живот . За българчета не се лее кръта душманска и така ченгетата насочват душманите към българчетата . А мене ме лъжат че моя живот ще съсипят щото ромовете трябвало да водят прасетата (проститутките) И тях не ги пипали . А истината е че ченгетата ги насочват към българчета .
261
3
 
16
 
! Отговори
Опалянка преди 11 месеца
Заради комунистите като теб, които след 34 години промени държат юздите на всички обществени сфери в БГ !!!