Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?

Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията
14 сеп 2023 18:00, Петър Бойчев
406
Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?
СНИМКА БГНЕС

За 10 години населението на България намаля с 850 000 души, което е най-резкият спад на населението в модерната ни история. Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията и изграждането на институции, способни да отстояват правовата държава и справедливостта. Това заяви президентът Румен Радев на срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща.

Държавният глава участва във форума на високо равнище „Семейството е ключът към сигурността“ по покана на президента на Унгария Каталин Новак. Радев оцени високо последователната политика на Унгария в подкрепа на младите семейства и насърчаване на раждаемостта, която в дългосрочен план има потенциал да се справи с негативните демографски тенденции, характерни за европейските държави.

Хората са най-ценният капитал на всяка държава и каквито и финансови, зелени и дигитални политики да предлагаме и развиваме, те трябва да са подчинени на осъзнатото разбиране, че именно демографските процеси определят бъдещето на обществата, подчерта Румен Радев. Затова, по думите на президента, всяка демографска политика трябва да подпомага младите хора да създават семейства и да имат деца, едновременно с тяхното професионално и обществено утвърждаване.

Нивата на раждаемост, смъртност и емиграция са основните фактори, които измерват демографските процеси, но те са в пряка зависимост от множество политически, икономически и социални фактори и те също трябва да бъдат отчитани при изготвянето на демографските политики, подчерта Румен Радев. За разлика от България, други страни членки на ЕС не само имат много ниски нива на емиграция, но и привличат много млади хора от България и страните от Източна Европа, което допълнително влошава техните показатели за раждаемост.

„Това  е двойна загуба за България, тъй като страната ни е инвестирала в образованието на тези млади хора и вместо те да вложат своите знания и умения у нас, те допринасят за развитието на други не само по-богати, а и по-ефективно функциониращи държави“, заяви Румен Радев.

Като фактори за противодействие на демографската криза президентът открои адаптиране на финансовите стимули за отглеждане на деца, подпомагането на младите семейства, които имат проблеми с репродукцията, подкрепа за самотните родители, безплатни детски градини, данъчни облекчения за многодетни семейства при отговорно родителство и други.

В изказването си на форума президентът подчерта, че много от младите хора в страната ни определят като причина за своя избор да се развиват професионално и да създават своите семейства в чужбина не само с по-високите финансови възнаграждения, а с функционирането на правовата държава и защитата на справедливостта, добрата работа на социалните и здравни системи и с основаните на ясни правила  и отговорности общества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отговорни сме всички, държавата се държи и се дължи на всеки един от нас, почва от самия човек (от себе си). Ние решаваме съдбата си, никой друг не може да ни реши проблемите нито пък да ни ,,спаси, трябва да приемем истината че ни чака много работа и не можем да съжителствуваме с корумпирани, извършвайки насилие. Всеки знае кой какъв е, няма място за изверги в нашето общество, всеки иска безопасност, сигурност, здраве, щастие. И повече любезност и добро отношение. Възпитание. Усилия.
259
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Наглостта на политиците е безгранична. Политици, които са на висши държавна постове от години ни обясняват как всичко се разпада, но виновен е някой друг. Фигуранта е президент от 7-8 години, значи или си е чесал т.пките или тая длъжност е излишна и трябва да се закрие. И в двата случая той не е направил нищо по въпроса. Това се отнася и за БСП, Герб и всички останаи.
258
5
 
13
 
! Отговори
Следствие преди 11 месеца
79 год кремълска процедура с любезното съдействие на КГБ и ДС
257
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Днес нито една статия за големия християнски празник Кръстовден
256
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бягат от демократите и демокрацията в България.
255
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Заради многото комунисти, ако бяхте направили лустрация, нямаше да е тази картинка.
254
6
 
13
 
! Отговори
... преди 11 месеца
Аз лично ,нямам нищо против тъй наречените "русофили", да емигрират, но те са пара' зити и предпочитат да пият народна кръв! На Запад емигрират всичко що е умно и способно,и е факт, че успяват да се интегрират в чужбина!
253
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Емигрираме защото все повече стават краварофилите.
252
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бягат от кравароробската държава България.
251
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бягат от управлението на мутрите.
250
5
 
16
 
! Отговори
Истината е преди 11 месеца
Емигрират на Запад, заради теб и такива ато теб бе, зeлен чopaп
249
4
 
14
 
! Отговори
Въпрос към Радев преди 11 месеца
Бягат от България,но само на запад. Защо никой Радев не бяга към любимия ти Путин...или към Крим ... окупирана територия или руска ?
248
5
 
18
 
! Отговори
Зависим преди 11 месеца
Разконсперираният вече руски агент Радев,ако има съвест ще престане да се страхува от зависимостта си от руснаците. Но...ако имаше съвест не би станал зависим и национален предател. Колко е жалък..
247
5
 
22
 
! Отговори
От вас бягаме преди 11 месеца
Емигрираме защото е пълно с русофили и копейки . 89та мина, но всички в България отказват да живеят в 1990, начело с тоя *** президента. Дори руснаците по света продължиха с живота си и не мечтатя за СССР, само в България съжеляват, че вече не вземат 20 долара на месец и портокали по креда. Всеки народ си заслужава съдбата.
246
2
 
12
 
! Отговори
ишо преди 11 месеца
До 3ти Март Май ти се иска да върнат телените огради по границата и да стрелят на месо по напускащите. Всеки човек сам избира кое е най добро за него. Това не разбирате копейките, че хората са свободни и сами избират пътя си. Вие искате партията да ви води и да сте стадо. Кви колонии ви се привиждат, като от години ни управляват руски шпиони. Прецедента, Борисов, Станишев, Доган. Логика на копейките - ЕС е колония на САЩ и някак си ЕС е най доброто място за живеене. Шизофрения
245
2
 
14
 
! Отговори
Радев обос'ралс преди 11 месеца
Молил Австрийският Президент да ходатайства в Европа, че да ни дадат пари за ограда? Точно тия, които ни спират за Шенген? Ами що сам не отиде до Брюксел, Бе? Защото всички там те разбраха че си безполезен! Мечтата му е , да го назначат за българският Лукашенко,и да бъде Троянския кон /и кобила/ на Путин в Европа! Всички го разбраха!
244
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако дойдат на власт пропуските партии които ти подкрепяш и искаш ще се стопи с 850000 за ден и около 2 млн за първите 6 месеца.
243
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гнус ме е от това нищожество!
242
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до 234 В САЩ да живееш като бял човек и да гледаш семейство трябват много пари това за семките са булшит приказки.
241
1
 
14
 
! Отговори
Роза преди 11 месеца
Най-краткия отговор-ами защото в БГ не виждат никаква перспектива,за какво друго?!Търсят си късмета в по-богати и по-уредени страни,защото живота е само един и не искат да го пропиляват тук!