Асен Василев с надежда: Влизаме в Еврозоната до две години

Законопроектът за еврото е готов
14 окт 2023 22:45, Стела Стоянова
107
Асен Василев с надежда: Влизаме в Еврозоната до две години
Снимка БГНЕС, архив

Една голяма част от разговорите, които имахме тук, бяха свързани с приемането на еврото у нас. Това заяви в интервю за БТА министърът на финансите Асен Василев в кулоарите на провеждащата се Годишна среща на Световната банка и Международния валутен фонд в мароканския град Маракеш. Той изрази оптимизъм за това, че България ще стане част от еврозоната на 1 януари 2025 г.

"Законопроектът за еврото е готов, но трябва да имаме потвърждение за влизането ни в еврозоната на 1 януари 2025 г., за да има смисъл да го придвижим", каза Василев.

Финансовият министър посочи още, че за тази и следващата година са планирани дефицити в размер до 3 на сто.

Василев каза, че до края на тази година и във връзка със закона за бюджета се очаква страната ни да излезе на международните пазари с емисия дълг. Относно конкретния размер на бъдещия дълг Асен Василев посочи, че Министерството на финансите "не коментира детайли по емисиите, които са планирани".

"В момента имаме достатъчно средства във фискалния резерв. Той е над 11 млрд. лв. Така че можем спокойно да финансираме дефицита през фискалния резерв. Има доста сериозен падеж догодина, когато трябва да върнем стар дълг. Имайки предвид, че тенденцията да се запазват или увеличават основните лихвени проценти в ЕС и САЩ продължава, тъй като инфлацията остава доста висока и в двата региона, по-добре е да емитираме по-рано, отколкото по-късно. Така че в оставащата част от годината ще си изпълним това, което е по бюджет заложено по отношение на емисиите на дълг", коментира министърът
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: ЕврозонаАсен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Който се е набутал за "партньор" на САЩ, добро не е видял. Краварите си печатат парите като вестници и с тях купуват всички възможни ресурси от целия свят, но главно от "партньорите" си. Така те ни помпат с инфлация. Американската инфлация от печатането на пари със себестойност на тоалетна хартия, вместо да им катастрофира икономиката, те я експортират по 15% до 20% на "съюзниците" си.
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ха ха ... тоя в стила на партията си ПП (продължаваме измамата) отново лъже и маже.. Ще ни приемат в Шенген, ама друг път! Обаче от какъв зор ни е тоя Шенген? До тогава може да няма EU както е тръгнало, а и да влезем в Шенген, ще продължат по старому да ни третират като хора втора ръка и да ни ползват само за стригане, езда и за месо, като домашно ***. Сега посолството чувства намаление на прихода от дрането на ЕU и търси баламурници да ги набута там, та да гепи повече
65
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Асенее,стигна се дотам да си обличам внуците от Англия,да им пращам мокри кърпички и ориз , дрехи, кафе и чай на жената.Абе ти да не живееш в някоя друга България бе?То бива наглост и дебелоочие,ама това не се търпи .Какво евро , какви 5лева? Щяло да има МИНИМАЛНА инфлация, щото сега хич я няма.А защо джанам ни трябва това евро? Щом може и без него.Чехия,Полша са светлини години пред нас и се развиват без инвестиции бол.То трябва да не се краде,а не да се краде още повече.
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещо не разбирам,при такава инфлация, да ни приемат в еврозоната? Бюджет,пълна скръб,в държавата буквално нищо не се прави за да се повиши качеството на живот.Онзи ден ми пишат,че в Шумен е поскъпнала водата на 5лв за кубик, същевременно цените на храните скачат с повишаване цените на енергоизточниците .И да се подържа тезата,че цъфти България? Може,с министерска заплата да не се усеща инфлацията,ама със 700лева?
63
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добри новини. Край със сивия сектор и наглите бачкатори със заплати в плик.
62
1
 
10
 
! Отговори
Гледай България преди 8 месеца
А не Русия или САЩ. Какво общо има българският лев с рублата? Българският лев е минимален суверенитет. А ВБорд гаранция, че предателите политици няма да теглят безобразни заеми, което правят в момента. С влизането в Еврозоната поемаш дълговете на Испания, Португалия, Гърция, купувайки облигации и чрез фондове. Даваш активи на ЕЦБ за над 50 милиарда, трупани с лишения от българския народ. Всяка Поробена държава няма национална валута. Еврото устройва само политици - заеми, банкери, и няколко фир
61
7
 
4
 
! Отговори
ЧЙНДЖ... преди 8 месеца
ОБМЕНЯМ РУБЛИ ЗА ЕВРО....... ЧАКАМ ОПАШКА ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА РУСКАТА СГЛОБКА..... И ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ДА БЪДАТ ИЗПЛАЩАНИ САМО В РУБЛИ И КОПЕЙКИ..
60
1
 
9
 
! Отговори
Закриването на ТЕЦов преди 8 месеца
За 2022 ТЕЦ са продали енергия за 4 милиарда, като 2 милиарда отиват за квоти. Или 70 г. капацитет ТЕЦ по 2 милиарда чисти 140 милиарда лева ще загуби България от продажба на ток, срещу 4 милиарда трохи от ЕС. ТЕЦ2 е изпълнила изисквания за намаляване на въглеродни емисии спрямо 1990 г. с близо 60%. Няма друга държава в ЕС стигнала тези проценти, максимум 32%. ТЕЦ2 не е длъжна да купува квоти, оскъпяващи ток със 70%. Еврото ще ни унищожи окончателно. Инфлация храни сега 60%, услуги 30% за 3 г.
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В ДЕНЯ КОГАТО БГ БЕШЕ ПРИЕТА В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА ЗАЕДНО С ХАРВАТИЯ ЕДИН ЮМРУК ИЗКАРА ХИЛЯДИ НА УЛИЦИТЕ В НЕЗАПОМНЕНА ТЕЖКА КОВИД ЕПИДЕМИЯ ОБЯВЕНА ОЩЕ ОТ АПРИЛ, ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ ПЛАТИХА МИЛИОНИ, ОТ ТОГАВА МИНАХА 5 ИЗБОРА ЗА МИЛИОНИ, ХЪРВАТИЯ Я ПРИЕХА А БЛАТНИ *** НИ ПОДРИТВАТ КЪМ СЕВЕРНА КОРЕЯ КИТАЙ, ИНДИЯ, БРАЗИЛИЯ- Е НЕ РАШКИ- ОСТАВАМЕ В ЕВРОПА А ВИЕ МОЖЕТЕ ВЪВ ВАШАТА РАША- ДЕМОКРАЦИЯ Е ВСЕКИ ИЗБИРА КЪДЕ ДА ЖИВЕЕ- ВИЖТЕ ДЕЦАТА НА КРЕМЪЛ- ПАРИЖ, ЛОНДОН, НЮЙОРК...
58
8
 
3
 
! Отговори
Дон Кикот преди 8 месеца
По добре да влезем в рубла зоната нали копейчици милички?
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НЯКОЙ ПО ДОЛУ ПИШЕ ЧЕ ВЛЕЗЕМ ЛИ В ЕВРОЗОНАТА ЦЕНИТЕ СТАВАЛИ ДВОЙНИ- НЕ Е ВЯРНО- ОПАШАТА ЛЪЖА- ОТВОРЕТЕ KAUFLAND.de und KAUFLAND.hr И ВИЖ ЦЕНИ КАТО ТУК И ДАЖЕ НЯКОИ ЛЕКО НАДОЛУ НО МИН ЗАПЛАТИ В ГЕРМАНИЯ 4000ЛВ ХЪРВАТИЯ 1400ЛВ И ТАМ ЦЕНИТЕ 1 Г СЕ ПИШАТ В ЕВРО И КУНИ.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЗАДАЧКА ЗА АСЕНЧО МИНИСТЪР: КОЛКО СА ПРЕКИТЕ И КОСВЕНИТЕ ЗАГУБИ ЗА БЪЛГАРИЯ,АКО ВНАСЯМЕ 20 МЛРД КВтЧ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ГОДИШНО ЗА 10 МЛРД ЕВРО ПОРАДИ ЗАТВАРЯНЕ НА ТЕЦОВЕТЕ??!!!...
55
4
 
9
 
! Отговори
Държава преди 8 месеца
без национална парична единица е Колония-евро. Държава без граници е територия-Шенген. Държава без независима енергетика, е обречена на икономическо робство.
54
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
55- ... ЕВРОЗОНАТА СЕ РАЗПАДА И ЕВРОТО СЕ Е СРИНАЛО ДО 102.7 РУСКИ РУБЛИ, ПРЕДИ ДНИ БЕШЕ- 115 РУБЛИ- МНОГО НЕСТАБИЛНА ВАЛУТА СЕ ОКАЗА ЕВРОТО ИЛИ КАКТО БАЩИЦАТА ВОВКА Я НАРЕЧЕ - ИЗКУСТВЕНА ВАЛУТА.
53
2
 
10
 
! Отговори
Буревестников преди 8 месеца
Аз пък се надявам да влезеш при бай Ставри до две години.
52
3
 
13
 
! Отговори
Бря преди 8 месеца
Асен Василев с надежда: Влизаме в Еврозоната до две години, и еврсъюза няма да го има.
51
5
 
7
 
! Отговори
?!? преди 8 месеца
Преди две години щяхме да сме влезли, ако тоя го нямаше. И план за възстановяване щяхме да имаме и модерна болница за лечение рак щяхме да имаме, но сега имаме теб и Спецов и много лъжи и неизпълнени обещания.
50
1
 
12
 
! Отговори
ммдаа преди 8 месеца
Както казваше баба: лакуни от селски вечеринки! Малкото мекокитково гномче се опитва да шикалкави. На 90% от българите е ясно, че нито ще ни приемат в Шенген, нито ще ни позволяват да решаваме сами бъдещето си. Окупирана държава, това сме!!!
49
1
 
11
 
! Отговори
Грях преди 8 месеца
Трупай, трупай грехове,Това дет фърчи ни съ яде,Еврото шъ видиш през крив макаронИ ша шъ спука твоя балон.Айшету придуприждава
48
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 57...Вие от ,,Възраждане " най добре е да не се обаждате...И без това имаме си един предател , който за дванадесет години построи на Путин ,,Руски поток".Приспа 23 атентата на военни заводи.Откраде 200 милиона от ,,южен поток" .Окраде една банка , която сега изплащаме на руснаците