Австрия склонна да разхлаби ветото за разширяването на Шенген с България

Границите могат да бъдат премахнати за въздушния трафик
203
Австрия склонна да разхлаби ветото за разширяването на Шенген с България
Снимка: БГНЕС

Австрийските медии съобщават, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. В съобщението, публикувано в неделното издание на вестник "Курир" и в електронното издание в събота вечер на вестник "Клайне цайтунг", цитирани от австрийската осведомителна агенция АПА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген. Говорител на министъра на вътрешните работи е потвърдил това в отговор на запитване на АПА, съобщава също събота вечер електронното издание на ежедневника „Залцбургер нахрихтен“.

Още по темата

Едно от условията за това ще бъде по-строг граничен контрол, се казва още в сведенията. В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на тези държави условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на така наречения "еър Шенген". Консултациите трябва да се проведат във вторник в рамките на "Залцбургския форум" в Бърдо край Кран, малък град, разположен северозападно от словенската столица Любляна.

"Курир" цитира следните условия, предложени от Австрия: трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия; засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.
В събота вечер електронното издание на вестник "Кроне" също съобщи за плана на Карнер. Планът няма да бъде проблематичен от юридическа гледна точка, е  заявил пред вестника експертът по европейско право Валтер Обвексер от университета в Инсбрук. Увеличаването на числеността на Фронтекс вече е свършен факт, поемането на търсещите убежище е съвместимо с правото на ЕС - и: "Кодексът на шенгенските граници позволява постепенното премахване на проверките на лица по вътрешните граници. Например по летищата.“

Румънският премиер Марчел Чолаку реагира във "Фейсбук" на постъпващата от Австрия информация.

"Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенгенското пространство и се съгласи да премахне въздушните граници за Румъния. Това означава, че румънците вече няма да трябва да стоят на дълги опашки, когато летят в рамките на ЕС. През последните месеци работихме усилено, за да стигнем до този момент, и съм благодарен на всички, които се бориха за Румъния. Министър Предою (става дума за вътрешния министър на Румъния Каталин Предою, бел.ред.) има мандат да се срещне с австрийския вътрешен министър и да доведе преговорите до успешен край. След години на очакване ще постигнем тази мечта заедно! Румъния заслужава да бъде в Шенген!", написа Чолаку в социалната платформа. /БТА, Цветана Делибалтова/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: АвстрияШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой знае ли ОМВ и А1 дали са австрийски компании и там ли си плащат данъците.
152
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имах някакво необяснимо уважение към австрийците. Сега виждам, че са *** и може би затова не са приети в Германския федерация. Явно целта им е България и Румъния да са разделени и да приемат де що има емигранти по света.
151
1
 
10
 
! Отговори
Горд Българин преди 8 месеца
Предпочитам да напуснем ЕС и НАТО отколкото да ни напълнят с разни ислямски екстремисти тук. НЕ БЛАГОДАРИМ. ДРЪЖТЕ СИ ГИ ТАМ ПРИ ВАС В ГЕРМАНИЯ, АВСТРИЯ, ХОЛАНДИЯ, БЕЛГИЯ, ДАНИЯ. ВИЕ СИ ГИ ПОКАНИХТЕ НЕ НИЕ.
150
1
 
29
 
! Отговори
Алекса преди 8 месеца
Въздушен Шенген срещу гости от Авганистан и Сирия ? А мерси нема нужда !
149
1
 
18
 
! Отговори
Съдбата българска преди 8 месеца
В края на годината българите сме често поливани със студен душ и вместо нещо да ни влезе в главите на следващата година пак.Унизително е това очакване за Шенген.Няма да има за нас нито сега нито догодина или следващата. Просто това западно високомерие не може да допусне бедна България да влезе в клуба на богатите и проспериращите.Страната хвърлила в света в първата касапница родила чудовището заявявал че славяните са Тор за немската нива и потопил отново света в кръв няма как да ни допусне .
148
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чиста гавра. Значи висенето си остава. Да се махаме от този корумпиран сьюз, щом ни се подиграват
147
3
 
6
 
! Отговори
Вяра преди 8 месеца
Ооооо, скъпа Австрия , недей !!!Не ни обричай на гибел . Милост !!!
146
0
 
28
 
! Отговори
ПРЕДПОЧИТАМ ОПАШКИ! преди 8 месеца
Нямам никакъв проблем с опашите по летищата. Но имам проблем с изнасилваанията. Българските турци са българи и искат да бъдат българи. Тези сирийци и афганистанци НЕ ИСКАТ да са българи. Тогава, НЕ в България. Да си стоят в Австрия, Германия и Белгия.
145
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Западна Европа се превърна в клоака заради мигранти, искат и нас да превърнат в същото - Не благодаря!
144
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако цената е да ставаме отходна яма за кафява органична маса от мигранти, по-добре извън шенген !
143
2
 
4
 
! Отговори
ДОГАН Е СКЛОНЕН преди 8 месеца
И РАЗЛАБИ НА БОЙКО (обратното на умното)
142
1
 
21
 
! Отговори
IYI преди 8 месеца
а няма нужда .да си седят в шенген
141
5
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 8 месеца
Това са само хипотези.
140
2
 
21
 
! Отговори
Токмаков преди 8 месеца
Защо журналята спекулират с тази тема. Австрия го каза ясно и точно. Забравете за Шенген и Еврото. Следващата крачка е да отхлаби и подводното пространство. Смешно е да се говори . Подиграват се с нас. Някой е окрал едни милиони от рекламите за шенген и еврото предварително и иска да ги осребри.
139
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Те и през средновиковието така са отклонявали, онези със сините венци към Османската империя и сега викат интегрирайте ги ,че още ще ви дадем.
138
3
 
10
 
! Отговори
Долу ЕС преди 8 месеца
колко снаряда и бтр дадае австрия? колко царевица и внесе???
137
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бг ще трябва да приеме около 10 милиона исляма от Австрия както когато накара бг да затвори АЕЦ Козлодуй.
136
2
 
11
 
! Отговори
българина преди 8 месеца
фак ю, и на ЕС също, веднага рефрендум за ЕС и нато!
135
2
 
8
 
! Отговори
До всички допълнявам преди 8 месеца
Какъв е народ такъв е управител.Всеки народ заслужава управителя си :)
134
1
 
21
 
! Отговори
Горд европеец преди 8 месеца
Поредната подигравка с нас,но видиш ли "правилна стъпка напред"за дупе*е*д*своите от ппдб.господа ш*ваби,ние великодушие и подаяние не щем.искаме онова,което ни се полага-да сме пълноправни членове на Шенген БЕЗ УСЛОВИЯ.или ставаме пълноправни членове сега-веднага,или е*бем ти и Шенгена.Няма обаче кой от нашите изтривалки-политици да тропне по масата и да каже "стига толкова", както съм сигурен че румънците ще направят...жалко.така ще имат да ни мотаят години хитрите австрийци..