Австрия склонна да разхлаби ветото за разширяването на Шенген с България

Границите могат да бъдат премахнати за въздушния трафик
203
Австрия склонна да разхлаби ветото за разширяването на Шенген с България
Снимка: БГНЕС

Австрийските медии съобщават, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. В съобщението, публикувано в неделното издание на вестник "Курир" и в електронното издание в събота вечер на вестник "Клайне цайтунг", цитирани от австрийската осведомителна агенция АПА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген. Говорител на министъра на вътрешните работи е потвърдил това в отговор на запитване на АПА, съобщава също събота вечер електронното издание на ежедневника „Залцбургер нахрихтен“.

Още по темата

Едно от условията за това ще бъде по-строг граничен контрол, се казва още в сведенията. В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на тези държави условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на така наречения "еър Шенген". Консултациите трябва да се проведат във вторник в рамките на "Залцбургския форум" в Бърдо край Кран, малък град, разположен северозападно от словенската столица Любляна.

"Курир" цитира следните условия, предложени от Австрия: трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия; засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.
В събота вечер електронното издание на вестник "Кроне" също съобщи за плана на Карнер. Планът няма да бъде проблематичен от юридическа гледна точка, е  заявил пред вестника експертът по европейско право Валтер Обвексер от университета в Инсбрук. Увеличаването на числеността на Фронтекс вече е свършен факт, поемането на търсещите убежище е съвместимо с правото на ЕС - и: "Кодексът на шенгенските граници позволява постепенното премахване на проверките на лица по вътрешните граници. Например по летищата.“

Румънският премиер Марчел Чолаку реагира във "Фейсбук" на постъпващата от Австрия информация.

"Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенгенското пространство и се съгласи да премахне въздушните граници за Румъния. Това означава, че румънците вече няма да трябва да стоят на дълги опашки, когато летят в рамките на ЕС. През последните месеци работихме усилено, за да стигнем до този момент, и съм благодарен на всички, които се бориха за Румъния. Министър Предою (става дума за вътрешния министър на Румъния Каталин Предою, бел.ред.) има мандат да се срещне с австрийския вътрешен министър и да доведе преговорите до успешен край. След години на очакване ще постигнем тази мечта заедно! Румъния заслужава да бъде в Шенген!", написа Чолаку в социалната платформа. /БТА, Цветана Делибалтова/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: АвстрияШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
2
 
1
 
! Отговори
До всички преди 8 месеца
Повтарям!!!Така или иначе приеха!
132
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 144 - Приели ги всички, достатъчно е само мненията под тая тема да прочетеш, та да видиш колко са приети.
131
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ХОРА, НАПРАВЕТЕ БАЛКАНСКИ СЪЮЗ !!! ТО Е НАЙ- ДОБРОТО ЗА ВСИЧКИ НАРОДИ НА БАЛКАНИТЕ!!! МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ!!
130
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Може би ги избраха някакво малцинство, обаче всички ги приеха (така или иначе).Предлагам да не пишете и не се оплаквате тука, а направо действате! Поне да видим български лъв!!!
129
0
 
23
 
! Отговори
До Гърция преди 8 месеца
Пълни глупости! Никакъв мини Шенген. Ако Австрия е недоволна от нещо, винаги може да наложи граничен контрол на собствените си граници! Но тезата видите ли ние искаме Шенген за нас си на запад, а тези на изток да са буфер е расистка и нациска!
128
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Използват отечеството ни за бърсалка на изкривени европейски ценности. А нашите политици се радват. Какво кощунство над Истината и Морала!
127
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Срам - Избрали сме ги, ама друг път. Избрани са от някакви ню-ню проценти, твърдите им фенове. И подкрепата им е такава, ню-ню.
126
1
 
13
 
! Отговори
Лъв преди 8 месеца
Български лъв спи)))Няма кой да го събуди..... Никой не го е видял... Само сме чули))))
125
0
 
12
 
! Отговори
Бр до 137 преди 8 месеца
Както сме ги " избрали", така и ще ги свалим. Мръсотията Не се понася!
124
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Политика на Господари спрямо Слуги безмозъчни.
123
2
 
3
 
! Отговори
Срам преди 8 месеца
Кой срам на управлявущи?Ако сами ги избрахте.... Логично е да срам на нас, не е ли така?
122
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи да приемаме афганистанци и сирийци в замяна не на вдигане на ветото, а на неговото разхлабване? Представям си за вдигане на ветото какви ще трябва да приемаме. Може би канибали от Соломоновите острови?
121
1
 
11
 
! Отговори
Ха ха ха преди 8 месеца
СРАМЪТ Е ЗА ВСИЧКИ СЕГА УПРАВЛЯВАЩИ - СЪЮЗЪТ Е ГЕРБ - СДС- ПП- ДБ И ДПС.
120
0
 
17
 
! Отговори
aaaa преди 8 месеца
Пък после нашти се хвалят че сме били пълноправни ЧЛЕНОВЕ на ЕС! Смях.Май само когато трябва да си плащаме вноските и да изпълняваме заповедите им сме пълноправни!
119
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Приемем ли това " изгодно" предложение - НИЕ СЕ ЗАКОПАВАМЕ ОКОНЧАТЕЛНО , тъй като ясно ще се превърнем в клоаката на ЕС за мигранти, а никой не ще клоака в дома си. Просто и лесно за разбиране.
118
1
 
18
 
! Отговори
Гърция преди 8 месеца
Гьрция + България + Румъния като минишенген и да затворим всичко австрийско и нека се занимает там с реформите, а после сами ще дойдат и ще поканят, а ние ще помислим:)
117
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей, и по съветско нямаше толкова условия и налагане! После, що имали хората носталгия по миналото, щот има защо! Не знам за нас, надявам се румънците да се опънат, та и ние покрай тях.
116
3
 
7
 
! Отговори
До Ха ха ха преди 8 месеца
РЕЗИЛ И СРАМ ЗА НАС! не за нас, а поклонниците на будата и кирото дето ги преизбраха наново само да взимат решения свързани с нато, шенген, помощи за урк а за народа по зле заради тези преизбиращите ама дано те усетят повече несгодите и съседите им да пришълци щом не мислят с главата си
115
1
 
18
 
! Отговори
Едно преди 8 месеца
От 4 условия на Австрия за прием на България в Шенген е прием на афганци, сирийци и др. бежанци. И то само по въздух. Управляващите си траят. За поред път доказаха, че за тях Родина и национални интереси са на последно място. Просто не се интересуват. Оставка! Колкото по-бърже, толкова по-добре. За родоотстъпниците само съд!
114
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПОДИГРАВАТ НИ СЕ, А НИЕ СЕ КЛАНЯМЕ НА ЕССР. БЕЗУМИЕ Е ТОВА!