Австрия склонна да разхлаби ветото за разширяването на Шенген с България

Границите могат да бъдат премахнати за въздушния трафик
203
Австрия склонна да разхлаби ветото за разширяването на Шенген с България
Снимка: БГНЕС

Австрийските медии съобщават, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. В съобщението, публикувано в неделното издание на вестник "Курир" и в електронното издание в събота вечер на вестник "Клайне цайтунг", цитирани от австрийската осведомителна агенция АПА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген. Говорител на министъра на вътрешните работи е потвърдил това в отговор на запитване на АПА, съобщава също събота вечер електронното издание на ежедневника „Залцбургер нахрихтен“.

Още по темата

Едно от условията за това ще бъде по-строг граничен контрол, се казва още в сведенията. В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на тези държави условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на така наречения "еър Шенген". Консултациите трябва да се проведат във вторник в рамките на "Залцбургския форум" в Бърдо край Кран, малък град, разположен северозападно от словенската столица Любляна.

"Курир" цитира следните условия, предложени от Австрия: трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия; засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.
В събота вечер електронното издание на вестник "Кроне" също съобщи за плана на Карнер. Планът няма да бъде проблематичен от юридическа гледна точка, е  заявил пред вестника експертът по европейско право Валтер Обвексер от университета в Инсбрук. Увеличаването на числеността на Фронтекс вече е свършен факт, поемането на търсещите убежище е съвместимо с правото на ЕС - и: "Кодексът на шенгенските граници позволява постепенното премахване на проверките на лица по вътрешните граници. Например по летищата.“

Румънският премиер Марчел Чолаку реагира във "Фейсбук" на постъпващата от Австрия информация.

"Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си по отношение на Шенгенското пространство и се съгласи да премахне въздушните граници за Румъния. Това означава, че румънците вече няма да трябва да стоят на дълги опашки, когато летят в рамките на ЕС. През последните месеци работихме усилено, за да стигнем до този момент, и съм благодарен на всички, които се бориха за Румъния. Министър Предою (става дума за вътрешния министър на Румъния Каталин Предою, бел.ред.) има мандат да се срещне с австрийския вътрешен министър и да доведе преговорите до успешен край. След години на очакване ще постигнем тази мечта заедно! Румъния заслужава да бъде в Шенген!", написа Чолаку в социалната платформа. /БТА, Цветана Делибалтова/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: АвстрияШенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Такъв Шенген е ЧИСТА ПОДИГРАВКА ЗА НАС И РУМЪНИЯ. ПО- ДОБРЕ Е ДВЕТЕ СТРАНИ ДА СИ НАПРАВИМ МИНИ ШЕНГЕН. ТО Е НАЙ- ДОБРОТО ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ.
112
0
 
16
 
! Отговори
Ха ха ха преди 8 месеца
1 ТРОШИЧКА СРЕЩУ ПРИЕМ НА АФГАНЦИ И СИРИЙЦИ!!!! НАИСТИНА ТРЯБВА ДА СМЕ ЛУДИ, АКО ПРИЕМЕМ!!!! РЕЗИЛ И СРАМ ЗА НАС!
111
0
 
1
 
! Отговори
Булките преди 8 месеца
Булките ще бъдат много доволен от толкова пичове, докато си пишете тука😊😊
110
0
 
7
 
! Отговори
до126 нар. политици преди 8 месеца
естествено ще клекнат преизбрани от кирови и будистки миряни които после ще се възмущават що са посегнали пришълците на булките им и щерки
109
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Вие нормални ли сте? Тук основната новина въобще не е това, че ще ни пуснат "по въздух", а това че ще могат легално да ни пратят десетки хиляди афганистански и други терористи. Тези хора няма да си стоят мирно и кротко. Ще има набези по селата. Ще стане страшно. Мерси съм ти на Шенген-а, ако това ще е края на третата българска държава...
108
1
 
5
 
! Отговори
Баба Ванга преди 8 месеца
Шенген ке видите през на Макрон кривия. Тъй да знаете!
107
9
 
0
 
! Отговори
Русия преди 8 месеца
Май искате да се легнете под русия?Заповядайте! Ще плащате повече за всичко а получавате по-малко))))) и никакъв проблем
106
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Голямо пускане, ще ни пуснат, ама трябва да приемем мигранти. Намериха къде да ги набутат, на гето ли ще ни правят? И нашите т.нар. политици, естествено, ще се съгласят, както винаги, без да питат никого.
105
7
 
2
 
! Отговори
ЕВН и А1 преди 8 месеца
Ако изгоните ЕВН тока веднага ще скочи двойно. А1 и виваком - няма да имате мобилна връзкаИ какво ще правите?
104
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Искат да ни изпратят афганистанци и сирийци , а в замяна само "въздушен Шенген". Страхотна сделка, но неизгодна за България.... Разбирам, че Австрия е Юзалята" от този тип мигранти, като само 2% са дошли от България, но да ни ги натресат и то без да ни пуснат в Шенген е предателство.
103
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПОВЕЧЕ АВСТРИЙСКИ ИНВЕСТИТОРИ ТРЯБВА ДА ИМА В БЪЛГАРИЯ
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН НЯМА ДА ВЛЕЗЕ ПО НИЩО. ПОНЕ ДО 2030 ГОДИНА.
101
2
 
6
 
! Отговори
Марсел Попов преди 8 месеца
Хвърлиха ви кокалче ! Радвайте се защото с това ще си останете !
100
4
 
4
 
! Отговори
идвайте мигранти преди 8 месеца
Българите не са способни да създадат нормална държава. Вие ще я направите.
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
само по въздух и ако приемем афганистанци исирийци от австрия
98
0
 
6
 
! Отговори
Кой ви пита ?! преди 8 месеца
Ще ни докарат мигранти. Ще има търговия с молитвени килимчета.
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА БЪЛГАРИЯ ИЗПОЛЗВАШЕ ДИПЛОМАЦИЯ НА ЦЕЛУВКАТА-СИРЕЧ ТОДОР ЖИВКОВ КАНИ ДРУГАРЯ БРЕЖНЕВ В СОФИЯ ЦЕЛУВА ГО СТРАСТНО ПО БУЗАТА И КЪМ БЪЛГАРИЯ ПОТИЧАТ РЕКИ ОТ БЕЗПЛАТЕН ПЕТРОЛ И ГАЗ В ЗАМЯНА СССР ВНАСЯШЕ ОТ БЪЛГАРИЯ КОМПОТИ ОТ ПРОГНИЛИ КРУШИ И СЛИВИ!!!СЕГА НЕ Е ПО-РАЗЛИЧНО РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ИЗПОЛЗВА ВИЦ-ДИПЛОМАЦИЯТА В ОТНОШЕНИЯТА СИ С АНКАРА КАТО ПРАЩА КЛОУНИ КАТО БОЙКО ДА РАЗМИВАТ СУЛТАНА В ТУРЦИЯ!!!
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СПОКОЙНО И С ЕРДОГАН ЩЕ РЕШИМЕ ПРОБЛЕМА-ЩЕ ПРАТИМЕ БАТ' БОЙКО В АНКАРА ДА МУ РАЗКАЖЕ ДВА ВИЦА И ВСИЧКО ЩЕ Е ТИП-ТОП!!!ЩЕ ВКЛЮЧИМ В БЪЛГАРСКАТА СТРАТЕГИЯ ТАКАНАРЕЧЕНАТА ВИЦ-ДИПЛОМАЦИЯ РАЗСМИВАЙКИ НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ!
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До АнонименТОЧНО ТАКА...СЕГА ЩЕ ПРИЕМАМЕ НЕ САМО ПОВЕЧЕ МИГРАНТИ ОТ АЗИЯ И АФРИКА,НО И ТАКИВА,КОИТО ВЕЧЕ СА В ГЕРМАНИЯ И АВСТРИЯ И НЕ СА СЕ ИНТЕГРИРАЛИ ТАМ...А СЪЩО ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ И НАШЕНСКИТЕ РОМСКИ ПЪРГАВЕЛКИ ДЖЕБЧИЙКИ ДЕТО ТОРМОЗЯТ ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА ВИЕНСКИТЕ КОЛЕДНИ БАЗАРИ-И ТЯХ ЩЕ НИ ГИ ВЪРНАТ В НАСИПНО СЪСТОЯНИЕ И ПАК ОТНОВО ЗАПОЧВАМЕ ОТ НУЛАТА С ИНТЕГРАЦИЯ НА РОМИТЕ И ОТНОВО ХВЪРЛЯНЕ НА ЕДНИ МИЛИОНИ,ЧЕ И МИЛИАРДИ ЗА РОМСКО ВКЛЮЧВАНЕ!!!
94
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До 101 "но Гърците и те си играят винаги свой игри ,...." - когато търговията и туризмът с България станат по- важни за гърция от с другите европейски държави - ще го направят. Не виждам какви "игри" играели гърците.