Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика

Водещите индустриални държави се обединяват срещу предизвикателството
29 май 2024 22:00, Анисия Иванова
306
Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика
Снимка: БГНЕС/EPA

Цялата световна икономика е застрашена от пренасищането с евтин китайски износ, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер в унисон със съвместните критики от страна на Г-7.   

„Имаме проблем с икономическия модел, при който Китай произвежда все повече и по-евтини промишлени устройства, защото това може да бъде заплаха не само за ЕС, не само за САЩ, но и за глобалната световна икономика“, заяви Льо Мер в интервю за телевизия Bloomberg. „Трябва да се заемем с този въпрос.“

Водещите индустриални държави се обединяват за по-строго и по-обединено предизвикателство към свръхкапацитета в Китай, който според тях застрашава местните им производители.

Финансовите ръководители на страните от Г-7, които се срещнаха в Стреза, Италия, споменаха страната поименно, като се съгласиха да „реагират на вредните практики“ и „да обмислят предприемането на стъпки за осигуряване на равни условия“. С тези думи се изостря практиката на оскъдните и по-неутрални формулировки по отношение на търговията, които те обикновено използват в комюникетата си.

Изявлението им последва съобщението на Вашингтон от петък, че президентът Джо Байдън ще наложи отново мита върху стотици стоки, внасяни от Китай. Междувременно ЕС е към края на разследването на субсидиите за електрически превозни средства, което вероятно ще доведе до защитни мерки срещу износа на автомобили от Китай.

Очаква се потенциалните налози на ЕС да бъдат значително по-ниски от тези на САЩ и да се основават на различен подход в рамките на правилата и процедурите на Световната търговска организация.

На срещата на Г-7 Льо Мер заяви, че страните членки трябва да засилят обмена на информация и да създадат обща оценка на промишлените практики на Китай. Въпреки това той настоя, че ЕС разполага с всички необходими инструменти, за да възстанови равнопоставеността .

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
1
 
9
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 3 месеца
в ширпотребата това което не е по западна технология е еднодневка общо взето.
173
5
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Не си смучете измислици от пръстите, ами четете повече и гледайте научно-популярни филми. Има места в Китай, където хората живеят в пещери. Не говоря за Пекин или за другите им големи градове. Говоря за провинцията. Отделно в Китай има робска експлоатация на детски труд. Даваха някакъв цех за дрехи, където малки деца работеха за 5 долара на ден. Как няма да им е евтино всичко. Вие влизали ли сте дрогаре в АлиЕкспрес да видите за какви цени става дума?
172
7
 
13
 
! Отговори
Клоаката ФАЩ оттича преди 3 месеца
Клоаката ФАЩ скоро ще оттече. Започна вече разложението по всички нива. Пълна деморализация. Содом и Гомор! по 45,000 на година умират от огнестрелни оръжия. 200,000 умират от свръхдоза наркотици. 40 милиона живеят без здравна осигуровка а 20 милиона са под прага на бедността, без дом дори. Нещата са страшни. Гражданската война ще се повтори.
171
2
 
5
 
! Отговори
Лошо е преди 3 месеца
Хамерика не може да си продава скъпия джънк Сега ще спасяваме Бойнг, както спасихме форд и Джи Ем
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наивници са тези които си мислят, че Си държи едноличната власт и контролира всяко едно зъбно колелце в системата. Ролята му е по-скоро на обединяващ образ и на човек който задава големите стратегически задачи. Единствената причина да го преизберат и да му дадат неограничен мандат е точно САЩ. САЩ постоянно дрънкат оръжия и заплащват Китай и нажежават Азиатския регион до краен предел. В тази ситуация опитът на Си е решаващ. Затова и единодушно му гласуваха доверие.
169
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И от кога да купуваш повече и по-евтино е лошо?ЕСССР-овците хептен почнаха да бутат масло. Като искат да не са застрашени да дерегулират пазара да има конкуренция
168
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еднопартийна система е формално на хартия! В действителност така наречената партия е една огромна структура от около 90 милиона души, сред които най-способните се изкачват до върха и им се дават управленски лостове на държавно ниво. Вътре в партията има идейни течения и сериозно противопоставяне и дискурс. Това е причината да са толкова добре икономически.
167
1
 
10
 
! Отговори
Боли ги и пищят преди 3 месеца
Уникална инфраструктура има в Китай. Явно много ги боли Краварите щом пищят така напоследък и всячески се мъчат да стартират конфликт в Азия. А междувременно Канадските пенсионери емигрират в Китай. Ето един! Живее си страхотен живот човека. https://youtu.be/lHsxnTfxRSQ
166
1
 
11
 
! Отговори
На Г 20 в Индонезия преди 3 месеца
Сунак се надяваше като малко момченце да се срещне със Си. И той нареден до всички там, с леко влажни очи и стаено желание. Си се срещна с всички, но със Сунак Китай канселира срещата в последния момент. Медиите на острова се чудиха как да извъртят нещата. Било заради ракетата в Полша. Хахаха А може би е заради това че на тоя му беше голяма устатата до онзи ден. Китай бил враг номер едно, не знам си кво си. Като е така, стой си на острова мойто момче. И си гний.
165
1
 
3
 
! Отговори
Айде преди 3 месеца
Цените надолу якооо....яжте си апартаментите....Кеф майна
164
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Напротив, спасява световната икономика.
163
17
 
2
 
! Отговори
ЕРМШЕ преди 3 месеца
Ходете да живеете в Китай и Русия! ВЪН ОТ СВОБОДНА ЕВРОПА!!! ВЪН!!!
162
1
 
2
 
! Отговори
пидал преди 3 месеца
До Анонимен кажи и че за мерцедес не се чака
161
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българите сме с подарена свобода. Но акъл на сила се не налива. 2 милиона бежанци от демократична България. Явно им е все тая под чий ботуш ще легнат, стига да се чувстват задоволени.
160
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Магазините са препълнени с банани, повечето от Еквадор. Ама няма кой да ги яде. И китайците нямат пръст в тази работа!
159
0
 
5
 
! Отговори
пидал преди 3 месеца
след п-астите на антоанета е въведена социалната система иначе при сегашната демокрация щеше да има гилотина при всяка финасова криза, демек всеки 10 години. незнам кое е по хуманно , гилотината или чичко ленин
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Истината е другаде. Китай още преди ковид започна да въвежда роботи в фабриките. Казваха че производителността се е качила в пъти а качеството е скочило с 80%. Тогава още нямаше llm модели. С тях производителността кой знае къде се е изстреляла, както и качеството.
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали се сещаш, че "Да ти го обясня" не означава точно това.
156
2
 
7
 
! Отговори
Да ти го обясня преди 3 месеца
Китай поне доставя пластмасата. САЩ дори и чертежите не ни изпртиха.
155
6
 
2
 
! Отговори
ОБЯСНЕНО КАТО ЗА ВАС преди 3 месеца
Обсебиха пощенските услуги. Всички пощи работят без пари, за да им изпращат боклуцитe през океана. Другия път да не се чудите как една пластмаска за 30 стотинки идва с безплатна доставка от няколко хиляди километра. И то е "без пари" само на хартия, като теглиш чертата, целия свят плаща доставките на Китай и това ако не го знаете, вземете да се поинтересувате за какво става въпрос, защото е брутална измама. Точно както китайския Ковид, с който Китай затвори планетата.