Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика

Водещите индустриални държави се обединяват срещу предизвикателството
29 май 2024 22:00, Анисия Иванова
306
Пренасищане с евтин износ: Китай застрашава световната икономика
Снимка: БГНЕС/EPA

Цялата световна икономика е застрашена от пренасищането с евтин китайски износ, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер в унисон със съвместните критики от страна на Г-7.   

„Имаме проблем с икономическия модел, при който Китай произвежда все повече и по-евтини промишлени устройства, защото това може да бъде заплаха не само за ЕС, не само за САЩ, но и за глобалната световна икономика“, заяви Льо Мер в интервю за телевизия Bloomberg. „Трябва да се заемем с този въпрос.“

Водещите индустриални държави се обединяват за по-строго и по-обединено предизвикателство към свръхкапацитета в Китай, който според тях застрашава местните им производители.

Финансовите ръководители на страните от Г-7, които се срещнаха в Стреза, Италия, споменаха страната поименно, като се съгласиха да „реагират на вредните практики“ и „да обмислят предприемането на стъпки за осигуряване на равни условия“. С тези думи се изостря практиката на оскъдните и по-неутрални формулировки по отношение на търговията, които те обикновено използват в комюникетата си.

Изявлението им последва съобщението на Вашингтон от петък, че президентът Джо Байдън ще наложи отново мита върху стотици стоки, внасяни от Китай. Междувременно ЕС е към края на разследването на субсидиите за електрически превозни средства, което вероятно ще доведе до защитни мерки срещу износа на автомобили от Китай.

Очаква се потенциалните налози на ЕС да бъдат значително по-ниски от тези на САЩ и да се основават на различен подход в рамките на правилата и процедурите на Световната търговска организация.

На срещата на Г-7 Льо Мер заяви, че страните членки трябва да засилят обмена на информация и да създадат обща оценка на промишлените практики на Китай. Въпреки това той настоя, че ЕС разполага с всички необходими инструменти, за да възстанови равнопоставеността .

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
2
 
3
 
! Отговори
До 228 преди 3 месеца
Побърка ли се бе ?
193
4
 
19
 
! Отговори
BONZO преди 3 месеца
Значи тези постулати на западната "демокрация" за пазарната икономика са просто един балон.
192
0
 
18
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
Добре ли е франсетата да крадат ресурси.................нефт, злато, диаманти............... от половин Африка???Тоя френски министър най-добре да мълчи.................явно Китай ще обърка сметките на Франция, Англия и Запада!!!
191
2
 
6
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
......................................това каза един французин................ами тя и Франция е заплаха за световната икономика.................защото все още Франция краде ресурси от половин Африка!!!
190
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 209. Да допиша. Що се отнася за фреона знаеш ли на какво работи климатика ти в колата например.
189
1
 
11
 
! Отговори
ароматния пръч преди 3 месеца
При китайски закони крадците в ЕС нямаше да са дълго на този свят.Например ако при кражба на кабели населено място с над десет хиляди жители остане без ток за повече от 6 часа при стандартно време за отстраняване на повредета,а те работят бързо както видяхме в Ухан по време на ковид пандемията издигнаха борница с 12000 оборудвани с апаратура стаи за пет дни от военните със сглобяеми плоскости,НАКАЗАНИЕТО Е СМЪРТ.
188
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що ти си зделан по качествено У краварско ли, ми ако съдим по тeб, то там качеството е много по зле.
187
0
 
7
 
! Отговори
До215 преди 3 месеца
Пros,tak си ти, не харесва ни руснаци ни китайци и що трябва да харесвам някого изобщо, обаче ме кефи как завирaт на eврodжeндърskaта и краварска изmeт дето си помисли, че е господар на света и всички са им роби.
186
0
 
6
 
! Отговори
До 209 преди 3 месеца
Ето каза му човека, че ползва нещо руско и тоя некадърник го изкара последния иzрuд, да ти seрa в uстaтa нekaдърна.
185
1
 
15
 
! Отговори
Исторически парк преди 3 месеца
Лошо е да купуваме на ниски цени?
184
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До пияница мистик KКитайците вече имат и скъпи стоки, това, че си си поръчал някаква евтина тоягга си е твой проблем. За западняшкия ти мотор или автомобил батериите също се правят в Китай. Китайците имат от пиле мляко.
183
7
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
До Анонимен 207 === Леле, тук какви дегенеpaти пишат, не е истина. Чак се чудя как имат интернет и компютри или лаптопи. Сигурно са им подарък от децата или внуците. Този има съветско радио. Кой слуша радио в днешно време бе, дрогарю редник? А това че имал помпа за кладенец, също съветска ми говори само едно. Че живее на село и си точи вода от кладенеца, понеже няма канализация и водопреносна мрежа. Но това за вехтия хладилник Минск уби змея с плюнka. Пълен с вреден фреон и 1 компресор :)))
182
6
 
9
 
! Отговори
До202 преди 3 месеца
И като не използваш руски изделия, от къЪдя си мислиш, че идва тенекето и Халумина за не руските ти изделия, ако ме разбираш.
181
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 202. В момента незнам дали са точно руски но са от комунистическо време Хладилник Минск, водна помпа за кладенеца, радио .
180
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чайниците нямат стигане.Дано не плъзнат по света,че тогава ще стане страшно!Нека си произвеждат там евтино,хората си преценяват тук за какво да дават пари.
179
2
 
1
 
! Отговори
203 в кой от 10те преди 3 месеца
града живееш?
178
0
 
7
 
! Отговори
До 198 преди 3 месеца
В САЩ има и милиони бездомници нали? За това какво ще кажете? От друга страна ето това са Топ 10 града в Китай по БВП. Гледайте им пещерите какви са лъскави. https://youtu.be/VjQlePAbTJA?si=Ff5Ex28Tz1lr35lS
177
2
 
5
 
! Отговори
Интересно ми е преди 3 месеца
201 сподели, какви руски изделия използваш, ако обичаш?
176
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 200. Говориш за стоки произведени в ЕС преди доста години. Да тогава имаха качество. Мога да ти кажа че на село имаме дори уреди съветско производство и все още вършат идеална работа. Сега дори и на запад не се работи качествено. Всичко се прави да издържи 1-2 години за да отидеш отново да си купиш.
175
5
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
И още нещо да допълня само. Италианският ми скутер Vespa е скъп, да, но не е мръднал. Пак италианските моторчета Piaggio се използваха 40 години в Западна Европа от пощите да разнасят писмата и колетите с тях. Нямат грешка и те. Вечни. Купих си обаче и втори скутер - китайски електрически. Работи точно 1 година и акумулаторите му се скапаха. Сега съм си поръчал нови, български. Така че тези дето ми пишат тук колко били супер качествени китайските боклyци явно нямат нищо поръчано от там :)))