У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС

Най-високите ценови равнища са регистрирани в Дания
Обновена: 20 юни 2024 14:01 | 20 юни 2024 14:01, Нели Христова
68
У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС
Снимка: Pixabay

Европейските домакинства в отделните страни на ЕС са се сблъсквали със значително различаващи се ценови равнища при крайното си потребление през 2023 г., съобщава европейската статистическа служба Евростат на сайта си.

Най-високите ценови равнища са регистрирани в Дания (143 процента от средното за ЕС), Ирландия (142 процента) и Люксембург (135 процента). Същевременно най-ниските равнища са в България и Румъния (по 60 процента) и Полша (66 процента), съобщи БТА.

Най-голяма разлика има в цените на алкохола и тютюна

През 2023 г. равнището на цените на алкохола и тютюневите изделия е 3,2 пъти по-високо в Ирландия, където са били най-скъпи, отколкото в България, където са били най-евтини. Най-ниските ценови равнища на алкохола и тютюневите изделия са отчетени в България (66 процента от средното за ЕС), Полша (77 процента) и Румъния (85 процента). В същото време най-високите нива са регистрирани в Ирландия (211 процента), Финландия (170 процента) и Дания (133 процента). Тази голяма разлика в цените се дължи главно на разликите в данъчното облагане на тези продукти, отбелязва Евростат.

Ресторантите и хотелите се нареждат на второ място по разлика в ценовите равнища, като най-ниските ценови равнища са регистрирани отново в България (52 процента от средното за ЕС), Румъния (65 процента) и Унгария (72 процента), а най-високите - в Дания (152 процента), Финландия (129 процента) и Ирландия (128 процента).

Дрехите се нареждат на трето място по отношение на вариациите в ценовите равнища, като най-ниските цени на дрехите са регистрирани в Испания (81 процента), България (82 процента) и Унгария (88 процента), а най-скъпите - в Дания (131 процента), Чехия (126 процента) и Естония (118 процента).

Значителни разлики са регистрирани и при храните и безалкохолните напитки (от 74 процента от средната стойност за ЕС в Румъния до 119 процента в Люксембург), личните транспортни средства (от 90 процента в Словакия до 129 процента в Дания) и потребителската електроника (от 92 процента в Италия до 113 процента във Франция).

По отношение на ценовите равнища на храните и безалкохолните напитки, в България те достигат 88,3 процента от средната стойност в ЕС, като сред страните членки по-евтини са били цените при тази група стоки в Румъния (73,5 процента) и Полша (77,5 процента).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от ЕС
След митата за китайски е-коли: Пхенян атакува шунката на Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Справедлив преди 6 дни
Правилно. По -ниски доходи и по - ниски цени, така трябва да бъде. А равенство в " ЕС " никога няма да има, както и съществуването на съюза ще приключи скоро . Зависим съюз, няма как да съществува дълго.
64
0
 
4
 
! Отговори
Аха преди 6 дни
А заплатите какви са при нас, ще видим ли и една статия "У нас заплатите най-ниски от целия ЕС и половината Африка"
63
0
 
1
 
! Отговори
до 61 преди 6 дни
До Анонимен,изобщо не са ви евтини заплатите и пенсииите,тоя мит отдавна рухна,само официалните ви заплати са ниски,но реалните-не,пари в плик,всяко тримесечие тлъсти премии като една годишна европейска заплата,пари за дрехи,за храна(необлагаеми),пари за коледа,за великден,за лятото,край няма,за година получавате колкото европееца няма да види за целия си трудов стаж,но това не е най-лошото,проблема е,че вземате всики тези при без дори да стъпите на работното си място,камо ли да сте свършили
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А храната за децата - най-скъпа
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Другари евроатлантици,защо не напишете,че нашите заплати и пенсии,са най-евтини в целия ЕС .
60
1
 
4
 
! Отговори
Alex преди 6 дни
НИЩО ПОДОБНО ЗА АЛКОХОЛА! У НАС Е ПО СКЪП И ОТ АНГЛИЯ ДОРИ! ЗА ЦИГАРИТЕ ДА! ЩЕ СИ КУПУВАМЕ ОТ СЪРБИЯ!
59
1
 
3
 
! Отговори
До Men преди 6 дни
Приниципно човек не трябва да злоупотребява нито с алкохол, нито с цигари. Но има и нещо друго, което отдавна вече е известно, че може да уврежда организма и е нещо като тих убиец - стресът. Иначе аз лично нито пуша, нито пия алкохол.
58
4
 
8
 
! Отговори
Men преди 6 дни
Еее ама *** мре от инфаркти инсулти на 40, всичко му е 6 иначе ако го питаш, ракия и водка да има, ако може и кутия цигари и гъзъ в тавана от щастие. После реве що стана....
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Щели да дойдат да ме разпитват. По твоята логика всеки ден разпитват всичките ми съседи- десетки хиляди хора с нови луксозни коли и имоти. " - И къде живееш, че имаш десетки хиляди хора в един квартал в нови луксозни коли и имоти? Не да е у БЪлгарията, да знаеш, ама не знаеш ...
56
5
 
3
 
! Отговори
Спортен преди 6 дни
И жените също. Официално - 150 лв на час пълна програма. Неофициално - разходка, сладолед, кафе, ресторант, кино, такси - пак излиза толкова, но можеш да боднеш и сутринта сутринта на изпроводяк.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И заплатите най-високи!!
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До до 50 - Драга селска пръчко! Дори само за масивното ти заяждане, си заслужава човек, да те намери и да те покаже кой си, с какво се занимаваш и какво говориш. Но ако реално правиш сумите, котио си спомнавал тук, едва ли не по 30-40 000 лева на месец, просто имаш късмет, че никой не те е забелязал още, защото си едно доста мазно пpaсенце/
53
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 48 - Аз ги сравнявах с години, но ми писна, защоо никой не слуша. Прятелакта ми беше на 21, записа да учи, като ѝ оставаше време, почасово да работи на касата в Lidl. Груго и оставаха по 2000 лева, за 60 часа работа на месец, след данъците. И това беше пред 5 години. В София, имах приятел, който работеше кухня в T-Market - 1500 лева, за 200-21- часа на седмица. Сметни го 1/3 работиш и пак визмаш с 30% повече. И на по-лека работа.
52
6
 
2
 
! Отговори
до 50 преди 6 дни
Ох, милото, то живее още в мутренските години... Щели да дойдат да ме разпитват. По твоята логика всеки ден разпитват всичките ми съседи- десетки хиляди хора с нови луксозни коли и имоти. А 4к е смешна сума- факт. Въпрос на избор дали да я взимаш или не.
51
3
 
1
 
! Отговори
До 47 преди 6 дни
До До 44 - Колко пъти да ти повторим да си слагаш студени компреси на челото? Може пък да ти помогне.
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До до 44 - Нито питаха теб, нито беше такъв въпроса. И спри да се хвалиш с толкова високите си доходи, дето едва ли не си тоооолкова "над нещата", че си не знаеш за кво иде реч, мислейки си, че в лидъските складове "бачкотещ бачкер" взимал "4к", което е някак си много смешна и млака сума, за господата, като тебе. Не знаеш, дали някой ден, няма да дойдета 4 парчета в един бус и да те поразпитат, какво имаш. Иле сега ще се окаже, че си ММА батка и носиш калашник със себе си ...
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Значи затова идват у нас на алкохолен туризъм.
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А що не сравните и приходите в България с тези в Дания? Не е удобно за наратива, нали?
47
16
 
6
 
! Отговори
до 44 преди 6 дни
Моята нетна заплата надминава тази на колегите ми в Германия и Австрия. Защо? Много по-ниски разходи за труд тук, ниски данъци. Резултат- нетните суми надминават европейските. Това, че си бачкотещ бачкер в склада на Лидл и взимаш 4к, не е мой проблем. Въпрос на избор. Ще бачкотиш ли, ще учиш ли.
46
3
 
11
 
! Отговори
Ейййй преди 6 дни
М. Ви ненаядена! Не се нагушихте от джоба на бедните българи!