Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България

Има за цел да защитава югоизточния фланг на Алианса от Русия
Обновена: 23 юни 2024 17:38 | 23 юни 2024 17:35, Анисия Иванова
268
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България
Снимка: БГНЕС/EPA

Румънската база „Михаил Когълничану“, която се намира недалеч от България, се превръща в най-голямата военновъздушна база на НАТО в Европа, която има за цел да защитава югоизточния фланг на алианса от Русия, предаде БГНЕС.

Изграждането на базата, която е разположена в окръг Кюстенджа/Констанца и носи името на известен румънски либерален политик от ХІХ век, ще струва 2,5 млрд. долара. Тя ще бъде на площ 2,8 хиляди хектара и нея ще могат да бъдат дислоцирани 10 000 военнослужещи.

„Михаил Когълничану“ ще разполага с нови писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, а също така модерни казарми и полигони. Това ще бъде истински военен град, защото се предвижда да има училища, болници, детски градини и магазини.

Базата ще бъде по-голяма от „Рамщайн“ в Германия. Затова допринася нейното стратегическо положение. Тя се намира само на 20 км от брега на Черно море, на 300 км от Одеса и на 400 км от пристанището Севастопол в окупирания от Русия Крим.

Сигурността в Черно море и нарастващата роля на Румъния

Битката за контрола на Черно море става все по-ожесточена и видима. Бъдещето му изцяло зависи от съдбата на войната в Украйна. Доказателствата за това са многобройни през последните над 2 години, откакто започна руската инвазия.

Черно море е ключово за сигурността на континента. Безпокойството на Брюксел и Вашингтон от голямото руско присъствие най-сериозно си пролича, когато през месец декември 2022 г. Комисията по външна политика на САЩ прие Закона за сигурността в Черно море, който определи региона като „арена на руска агресия“.

Властите в Букурещ осъзнават рисковете от желанието на Москва да бъде изтласкано западното присъствие в Черно море и желанието на Русия да го превърне в „затворено море“. По тази причина още от януари 2023 г. в румънските бази има самолети AWACS, които следят за руските действия в региона и имат за цел да укрепят отбранителната позиция на Алианса в Черноморския регион.

В близост до „Михаил Когълничану“ се намира най-голямото румънско пристанище Констанца/ Кюстенджа, което е сред десетте най-големи в Европа. Тук също има сериозно военно присъствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: БългарияРумънияНАТО
Още от ЕС
Проблем с тока отмени полети на летището в Манчестър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
9
 
20
 
! Отговори
Да преди 6 дни
им е честито на румънците! Американските войници по света се държат като господари. Правят престъпления, включително след употреба на алкохол газене на хора по улиците и местните власти не могат да ги пипнат!
221
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Базата ще съществува 3-5 минути...след "Топол" настъпва тишина....и гробища !!!!
220
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Айде пак ние на топа на устата. Ама какво да се прави, някои като чуят Америка сякаш някой им казва Боже. Това ще ни загроби нас - неизтребимата гъ.олизащина. И румънците не падат по - долу,за да разрешат да се стовари толкова много оръжие на територията им. Не знам нещата за мен все повече отиват към трета СВ. пък който каквото ще да си говори и да си мисли. И първите сме ние.
219
18
 
14
 
! Отговори
Супер ! преди 6 дни
Рублафилите да плачат! Слава НАТО!
218
10
 
13
 
! Отговори
Едва ли преди 6 дни
Докато я построят - и Нато ще се разпадне )))
217
1
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 6 дни
Айде бре кючека НАТО не чух да има
216
6
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 6 дни
Хубаво ще е България ра проведе в Добруджа учения с някои от "дефектните" ни С-300, които още не сме успели да дарим на укрофа. Според хороскопа: ромска база в Северна Доброджа носи лош късмет в Южна Доброджа и трябва да се избягва...
215
6
 
13
 
! Отговори
Пояснение преди 6 дни
"Михаил Когълничану ще разполага с нови писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети". Може би. За кратко. На това, обикновено му се казва 'легитимна цел'. Лошото е, че е твърде близо до България, а за пистите не ми е жал.
214
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 6 дни
САЩ - империята на злото !
213
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ако НАТО съществува, трябва и Варшавския договор да съществува, нали така? Ще реанимират ли Варшавския договор? Ако отговора е "не", тогава и НАТО трябва да се разтури, аман от създаване на конфликти и убийства!
212
20
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
НАТО създава огромен риск за Молдова, България и Румъния с подобна база! НАТО ни вреди, няма ли кой да ги осъди; по договор, те са нелегитимни и отдавна трябваше да ги няма?
211
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
Вехтите к'ви превъзбудени, че ще имат албански клиенти.
210
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
НАТО е нелегитимно и отдавна трябваше да не съществува, НАТО създава конфликти, дърпа дявола за опашката и накрая ще провокират война, в която ще умират самите те! Безумци!
209
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не след дълго там ще има само порутище...
208
29
 
17
 
! Отговори
БРАВО преди 6 дни
Колкото по близо толкова по добре. Трябва да сме зашитени от кремълското влечуго докато скоро самите обкръжаващи плъхове го катурнат. Дано по същото време тази русофилска пандемия обхванала европейска България се изчисти завинаги
207
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Лошо, радиацията ще засегне Добрич и Варна доста. Трябва още щом изгрее слънцето от към Румъния, да се бяга много, много бързо на юг.
206
18
 
13
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 6 дни
Слама на Русия слама СЛАМА СЛАМА оооооооо СЛАМА И СЕНО да........ваштъ мъмъХа ха ха
205
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Чвор за Зеля!
204
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Важно: Никога не душете котки у вас на килима или мокета. Нас.рат се жестоко, после кой ще чисти! Личен опит от преди две седмици.
203
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Западн(ал)и жендърчета, продължавайте да дразните Русия и ще ядете хурката и от Русия и от населението си. Народите на Запада скоро ще се надигнат и изтърбушат това гнусно либерастично робство, от вътре. Путин ви каза, няма смисъл от свят в който няма Русия. Всяка ядрена сила го мисли по този начин, ясно е. Но руснаците не си поплюват, чувате ли третополови изчадия?