Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България

Има за цел да защитава югоизточния фланг на Алианса от Русия
Обновена: 23 юни 2024 17:38 | 23 юни 2024 17:35, Анисия Иванова
268
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е край Констанца, близо до България
Снимка: БГНЕС/EPA

Румънската база „Михаил Когълничану“, която се намира недалеч от България, се превръща в най-голямата военновъздушна база на НАТО в Европа, която има за цел да защитава югоизточния фланг на алианса от Русия, предаде БГНЕС.

Изграждането на базата, която е разположена в окръг Кюстенджа/Констанца и носи името на известен румънски либерален политик от ХІХ век, ще струва 2,5 млрд. долара. Тя ще бъде на площ 2,8 хиляди хектара и нея ще могат да бъдат дислоцирани 10 000 военнослужещи.

„Михаил Когълничану“ ще разполага с нови писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, а също така модерни казарми и полигони. Това ще бъде истински военен град, защото се предвижда да има училища, болници, детски градини и магазини.

Базата ще бъде по-голяма от „Рамщайн“ в Германия. Затова допринася нейното стратегическо положение. Тя се намира само на 20 км от брега на Черно море, на 300 км от Одеса и на 400 км от пристанището Севастопол в окупирания от Русия Крим.

Сигурността в Черно море и нарастващата роля на Румъния

Битката за контрола на Черно море става все по-ожесточена и видима. Бъдещето му изцяло зависи от съдбата на войната в Украйна. Доказателствата за това са многобройни през последните над 2 години, откакто започна руската инвазия.

Черно море е ключово за сигурността на континента. Безпокойството на Брюксел и Вашингтон от голямото руско присъствие най-сериозно си пролича, когато през месец декември 2022 г. Комисията по външна политика на САЩ прие Закона за сигурността в Черно море, който определи региона като „арена на руска агресия“.

Властите в Букурещ осъзнават рисковете от желанието на Москва да бъде изтласкано западното присъствие в Черно море и желанието на Русия да го превърне в „затворено море“. По тази причина още от януари 2023 г. в румънските бази има самолети AWACS, които следят за руските действия в региона и имат за цел да укрепят отбранителната позиция на Алианса в Черноморския регион.

В близост до „Михаил Когълничану“ се намира най-голямото румънско пристанище Констанца/ Кюстенджа, което е сред десетте най-големи в Европа. Тук също има сериозно военно присъствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: БългарияРумънияНАТО
Още от ЕС
Проблем с тока отмени полети на летището в Манчестър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
4
 
5
 
! Отговори
6565 преди 6 дни
2.5 милиарда, делено на 10 000 чиляка, прави 250 000 долара.
201
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 6 дни
Слава на Путин че утреПа отрочето на америк. служби - ИДИЛ..и спаси ЕФропатА от теRoра..!
200
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Има за цел да защитава югоизточния фланг на Алианса от Русия". Тея кр ет ени себе си не могат да защитят, камо ли някой друг. Военнолюбивите сатани от НАТО тласкат целия регион към война. Сега руските ядрени ракето ще са "повече" насочени към България. Мислех румънците за по-умни.
199
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 6 дни
Да живее Руската милитаристична агресия 1877-1878 ?!
198
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да, те пРосията не се гласят да нападат никой, те директно нападат от 3 страни! Медведа като юсне 5-6 водки постоянно фърля атоми, по централните им телевизии постоянно смятат за колко време им стигали ракетите до Европа, ама иначе не се гласели хахахх. Ся, дали реално ше посмеят е съвсем друг въпрос
197
9
 
5
 
! Отговори
Копейчо преди 6 дни
Аз пък ще Кажа на Медведев Ще видите вие като дрънне 3 водки , мечка боб яде ли
196
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
смешници, Русия не се гласи да напада никой. Те нямат над 800 бази по света за разлика от ФАЩ.
195
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Михаил Кокалничанов.
194
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е нали НАТО нямало да ни защити, нали нищо не правели? Е, сега като правят, кво ривете ве кАпейки? Май още една опорка ви падна, а? Капейските експерти обаче веднага се произнесоха дали ше бъде ефективна, па там не било местото. Те не могат сами да решат да идат до кръчмата, че жените им ги не пускат ама те са компетентни за бази вече
193
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Няма нищо общо със "сигурността на континента"!
192
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тази база е пълна глупост! Много уязвима, толкова близо до предполагаемия враг, в туристически район, в затворено море!
191
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е ама как ве? Тя Европа е фалирала, загива, нямат оръжия, ми кво тогава ревете пак ве кАпейки? Гледайте си там пРосията и толкова. Гледате я ама само от ЕС, нали? Как па ни една кАпейка дори и опит не направи да отиде там?
190
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Някой може ли да познае, какво пикаят копейките в момента? :) Правят си една на друга Голдън Шауър? Познах ли?
189
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен Квас?
188
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ех, пак ужасии за кАпейките. Един път викат никоя база не може да спре самая могучия която закъса само при урките на които им дадоха старото оръжие от складовете, после викат за кво е тая голяма база? Ми питайте си мутрофеевна ве кАпейки. Все пак Запада предупреди колхозниците още в началото, че влязат ли в Украйна ше настъпят мотиката
187
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Някой може ли да познае, какво пикаят копейките в момента? :)
186
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това ще е последната натовска база и първата унищожена на сто процента за 5 секунди
185
18
 
10
 
! Отговори
G. I. Joe преди 6 дни
Румънците пак облажиха огромна инвестиция. Тук е пълно с продажни копейки и за това не направиха базата тук за съжаление.
184
6
 
4
 
! Отговори
Ристу Ристув преди 6 дни
Ще се оплача на Руууууснята
183
8
 
4
 
! Отговори
Копейката тука преди 6 дни
Как мисли . Дали някой го бръсне за слива