Гърция се готви за шестдневна работна седмица

Промените влизат в сила в началото на юли
24 юни 2024 15:41, Инна Ангелова
32
Гърция се готви за шестдневна работна седмица
Снимка: Pixabay

Гърция се готви да премина към шестдевна работна седмица на фона на някои страни, които експериментират и въвеждат по-кратки такива. От 1-ви юли в сила влизат нови разпоредби, съобщава “Труд”.

Така от началото на месец юли определени промишлени и производствени съоръжения, както и фирми, предоставящи услуги 24/7, могат да преминат към шестдневна работна седмица вместо традиционните пет. Коментарът е на Емануил Савоидакис, ръководител на практиката по трудово право в Politis & Partners, закон фирма, базирана в Атина , която е специализирана в бизнес право. Туризмът и секторите на хранителните услуги са изключени от това ново споразумение.

За засегнатите това би означавало нормална законова работна седмица от 48 часа вместо предишните 40. На теория служителите могат да изберат да работят повече, ако компаниите го искат. Тези, които работят повече, също ще получават повече заплати.

Според гръцкото правителство новите правила ще опростят администрацията и ще намалят изпитатителните периоди до шест месеца, а също така ще се хвърли светлина и върху извънредния труд. Наред с новата шестдневна работна седмица, Гърция трябва да се бори с висока безработица и ниски заплати. Друго предизвикателство е спрявяне с демографската криза.

Това не е първият път, в който се сблъсква с шестневна работна седмица. По време на тяхната дългова криза , която започна през 2009 г. и почти изхвърли страната от еврозоната, някои кредитори поискаха гърците да работят повече. Страната прие спасителни планове на стойност милиарди евро, които идват със строги мерки за икономии. Шести работен ден обаче не беше въведен.

Сега Гърция се връща на пътя и растежът на БВП се очаква да бъде 2,2% тази година и 2,3% през следващата година, над средното за еврозоната, според изчисленията на Европейската комисия, публикувани в средата на май. Очаква се безработицата да спадне от прогнозираните 10,3% тази година до 9,7% през 2025 г.

Все пак през последното десетилетие много млади, добре образовани гърци напуснаха страната, защото видяха по-добри възможности в чужбина. Очаква се населението да намалее от 10,7 милиона през 2019 г. до около 10,4 милиона през 2029 г., което влошава съществуващия недостиг на квалифицирани работници в някои сектори като селското стопанство, туризма и строителството.

В същото време гърците вече работят едни от най-дългите часове на година, според ОИСР. Въпреки че числата на ОИСР понякога са трудни за сравнение, тенденцията е ясна. Гърците работят значително повече от колегите си във Великобритания, САЩ и Германия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от ЕС
България получава 65 млн. евро за енергийни проекти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
29
 
! Отговори
Териториален преди 6 дни
Ама нали щяхме на 4 дневна да минаваме.... Излиза ,че повече ще ни опъват за по малко пари....
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Как е Терминал 2 на гръцки? Гръцките чорбаджии ще останат изненадани от последствията на глупостта си.
10
0
 
7
 
! Отговори
Гугъл транслира преди 6 дни
"Закон фирма", а? Поне да бяхте прочели текста, но тепегьозлъкът винаги е бил на мода.
9
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
По соца така се работеше и учеше, никой не е умрял от това. Сега пък се плашат да не би да се преработят или преучат.
8
0
 
7
 
! Отговори
Public enemies преди 6 дни
Гръцките тружинечки на труда може да работят и всеки ден лятото.
7
0
 
5
 
! Отговори
Васил Асенов преди 6 дни
Ако управляваме бюджета дълга на България все така добре, ние можем да въведем 60 часова работна седмица по повод влизането ни в леврозоната!
6
1
 
4
 
! Отговори
Математик преди 6 дни
Ееее, имат пари хората- угаждат си!
5
1
 
21
 
! Отговори
Разликата преди 6 дни
По времето на голямата дългова криза в Гърция 2011г дълговете на правителството бяха достигнали впечатляващите 368 милиарда Евро. А сега вече Гърция просперира и въвежда 6 дневна работна седмица като между другото дълговете на правителството вече са нищожните 407 милиарда Евро. Така че евала на гърците. Може до няколко години да въведат и 7 дневната работна седмица и 12 часов работен ден.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Гърците да работят 6 дни?!?!? Гърците...които започват работа в 10 и приключват в 16... Това и да го видя, няма да го повярвам!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
абе направо 7 дневна да е направят и по 14 часа на ден .Та да се увеличавало населението!! С тез мерки май само ще се нанали още популацият и желаещите да се изнесът от този трудов лагер.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
демокрация е все пак, капитал требе
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не минават, а им разрешават 6 дни работа в седмицата. До сега беше забранено. Това е само ако искаш.