Френският президент: Може да се стигне до гражданска война

Предсрочните избори във Франция са на 30 юни
Обновена: 25 юни 2024 15:24 | 25 юни 2024 15:24, Инна Ангелова
111
Френският президент: Може да се стигне до гражданска война
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Победа на крайната десница или крайната левица на предстоящите предсрочни избори във Франция може да предизвика “гражданска война”. Това заяви френският президент Еманюел Макрон. Изборите са на 30 юни. 

Макрон допълни, че крайнолявата партия "Непобедима Франция", както и крайнодясното Национално обединение Марин льо Пен, прилагат политики, които "насърчават разделенията и напрежението между общностите", предаде politico.eu.


„Отговорът на десните на нестабилността е разделение на хората според религията или произхода и следователно тласкане на хората към гражданска война“, каза Макрон пред подкаста Generation Do It Yourself, пише в-к “Труд”.

Според френския президент крайната левица, водена от лидера Жан-Люк Меланшон, насърчава форма на разделение за целите на предизборните кампании, „което също насърчава гражданска война, защото свежда хората до тяхната религиозна или етническа група“.

По този начин той се позова на обвиненията, че Непокорна Франция се позиционира, за да привлече мюсюлмански избиратели чрез критичното си отношение към войната на Израел в Газа.

До предсрочните избори във Франция се стигна след като коалицията на Макрон претърпя поражение от Националното събрание на европейските избори.

Французите сега се готвят да гласуват на парламентарни избори, които могат да доведат до рекорден брой крайнодесни депутати в парламента. В предишните дни съюзниците на френския президент предупредиха за рисковете, пред които е изправена Франция, ако избирателите се насочат към крайно дясно или ляво.

"Политико" добавя, че днес Макрон е отишъл крачка напред, предупреждавайки, че "екстремистите" засилват "конфликтите и гражданската война".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Францияизборипартия
Още от Русия
Петте предизвикателства пред бъдещия шеф на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Малко за политика " Това е в правата на фр. президент според конституцията.
101
0
 
10
 
! Отговори
Мда преди 4 дни
Хората не искат вече корумпирани марионетки - като тозиПомните протестите миналата година когато им вдигнаха още пенсионната вьзрастКолкото и да се опитва да прехвьрли вината на някой друг - хората помнят какво е направил
100
0
 
5
 
! Отговори
Пол Муад’диб преди 4 дни
Франция ще се умиротвори, тогава когато Нотр Дам стане джамия. А Лувъра и Версай съответно харем и резиденция на новия Еврохалиф. Точка. Тханкю Макароне. Ти много ни помагаш в святото дело. Аллах Акбар. Е атомната бомба е по по най акбар. Хахаха. След нея тишинаааа.
99
0
 
10
 
! Отговори
До Макарон преди 4 дни
Може разбира се. И това е заради теб
98
0
 
13
 
! Отговори
Руя преди 4 дни
Тоя с неопределения пол да се маха.Освен простотии и бели нищо не може да направи.
97
13
 
2
 
! Отговори
Прогноза преди 4 дни
Французите ще изметат всякакви Меленшони и Льольопени както го направиха на президенстските избори.
96
2
 
15
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 дни
Питам се що за демократично управление има във Франция. Оказва се, че френският президент по свое решение с един декрет и без да се консултира с никого може да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. Може винаги да разпусне правителството. А не говорим пък за това как полицията биеше протестиращите срещу пенсионната реформа на Макрон. А ни убеждават, че във Франция имало демокрация, а в Русия - авторитаризъм. Това всевластие на президента във Франция ако не е авторитъризъм, какво е?
95
1
 
11
 
! Отговори
Иху преди 4 дни
Явно бабите са намалели и няма как вече да спечели избори.
94
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ами то наистина друг път за Франция вече няма.Ако не унищожи исляма и да даде импулс това да стане в Европа наистина приключват като Византия.Всъщнсот това искат и хората и го казаха на изборите.
93
0
 
13
 
! Отговори
Влади преди 4 дни
Ами трябва да стане, първо във Франция, после в цяла Европа."... Qu'un sang impurAbreuve nos sillons!..." -"... нечистата кръв да напои нашите бразди..." - Марсилезата. Иначе христианска, бяла Европа си отива, превзета от араби и африканци-мюсюлмани.
92
0
 
3
 
! Отговори
Убиец на уиски преди 4 дни
Ха,ха,ха!
91
1
 
10
 
! Отговори
О , ПОМНИМ Византия преди 4 дни
Петен поне спаси част от Франция от комунистите, който се оказаха зелени ислямисти.Сега центристите във Франция ще изгубят цяла Франция.Процеса е необратим и напомня поглъщането на Византия от исляма.Ислямът като боа поглъща за 100 г Византия след като е поканен официално от Кантакузин за съюзник, да си уреди сметките със своите политически противници във Византия.Днес е същото, френски леви поканиха исляма през 70 те да се справят с консерваторите и голистите.Виждаме просто края на драмата
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Макрон я ескалира като реши да произведе избори.Сега единственото решение е ОСТАВКА.Преставяте ли си колко фантастично е намерението на Франция да воюва с Путин и Русия, когато е пред гражданска война според действащия си президент.Много французи вече разбират генерал Петен.
89
1
 
10
 
! Отговори
Този дойде преди 4 дни
от нищото и ще се върне пак там, откъдето е дошъл.
88
1
 
11
 
! Отговори
Петърчо преди 4 дни
Макрон е този който с действията и политиките си тласка избирателите в крайното дясно и ляво. Ако французите одобряваха това което прави защо тогава загуби изборите толкова катастрофално? Така че ако някой разделя страната и я води към гражданска война то тогава това е лично той и никой друг. Пак да ходи да вечеря с кралски особи докато народът му протестира.
87
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Абе тоя нямаше ли да води война с Русия ахахахахахахаа
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Най-много се притеснявам какво ще се случи с френското предложение за вписване на българите в Конституцията на Република Северна Македония. Ние българите тук очаквахме най-много от Макрон.
85
1
 
17
 
! Отговори
Сон Шонжмон преди 4 дни
Аз мисля, че е напълно приемливо арогантните франсета да си спретнат една гражданска война след като търпят това мекотело. И без това са се напълнили с доктори и инженери. Па и колониите загубиха, та няма вече евтинджос ресурси....
84
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 дни
Голям праз, на кого му пука. Да не съм французин, че да ме интересува.
83
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Е чак пък гражданска война, може да има малко драма по площадите, няколко обезглавени политици и ще се кротнат и успокоят.