Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на ЕК за втори мандат

Италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура
28 юни 2024 07:00, Анисия Иванова
200
Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на ЕК за втори мандат
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.

С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години, приключи заседанието на европейските лидери и то с един ден по-рано от предвиденото.

Самата Фон дер Лайен призна, че италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура. Следващата стъпка - гласуването в Европейския парламент, се очертава да е доста по-трудна. То може да се проведе още на учредителната сесия на 18-ти юли, съобщава БНР.

Председателят на Европейската комисия каза, че ще работи с целия парламент и припомни принципите, към които ще се придържа – подкрепа за Украйна, за Европа и за върховенството на закона.  

„Трябва да убедя мнозинството“, призна тя. „Сега сме в процес на изграждане на платформа между Европейската народна партия , социалистите и „Обнови Европа““ .

Урсула фон дер Лайен  добави, че ще потърси контакт и с други групи, в т.ч. извън тази платформа, за да убеди по-широко мнозинство за по-силна Европа:

„Също така ще работя интензивно с националните делегации, защото опитът показва, че те често вземат решения, които представляват различен модел в рамките на групата.“

С този брифинг приключи и белгийското ротационно председателство на ЕС. От понеделник щафетата поема Унгария.

„Председателството не означава да си ръководител на Европа, а че трябва да постигаш компромиси. Да си в позиция, в която трябва да правиш компромиси, е интересно положение, в което можеш да бъдеш поне веднъж в живота си. Определено мога да препоръчам това на г-н Орбан“, каза белгийският премиер Александър де Кро.

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, Близкия изток, сигурността и отбраната и конкурентоспособността на ЕС. Освен това Европейският съвет потвърждава важността на сигурността и стабилността в Черно море и приканва Еврокомисията омисията и върховния представител за външната политика да изготвят съвместно съобщение за изграждането на стратегически подход на ЕС към региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от ЕС
Имаме за усвояване €5 млрд., бизнесът не може да чака
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
25
 
2
 
! Отговори
дулото на афтомата преди 4 дни
А в Русия под дулото на афтомата такова гласуват за Путин 90%
139
1
 
19
 
! Отговори
циганска работа преди 4 дни
Пазарлъци и циганьорщина за висшите постовет в ЕС. Във вторник източници съобщиха, че трите най-големи групи в Европейския парламент - всички те центристки по своята политическа ориентация и невключващи консерваторите на Мелони - са се договорили за разпределението на най-висшите постове в блока, като споразумението включва втори мандат на германката Урсула фон дер Лайен начело на изпълнителния орган на ЕС, Европейската комисия.
138
2
 
31
 
! Отговори
Американ преди 4 дни
Интересно ще стане когато Тръмп се върне след няколко месеца и насмете тази rъcka и новото НАТОвско ryнo..
137
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Аман от тези шваби Урсулата, М.Вебер и Шолц с манталитет от 30-те години на миналия век! А държавите от Западна и Източна Европа им се слагат и ги величаят, като че ли са хванали Господ за пеша на дрехата!
136
2
 
27
 
! Отговори
Е, значи, ясно е преди 4 дни
ЕС потъва и няма връщане назад. Особено с такива вождове 100% гарантирано.
135
2
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
До Тропан/150 "Аз не съм я избирал, както и никой друг европеец." - ц. на 9 Юни 85% я избрахте.
134
0
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
До Анонимен/148 "Евроатлантиците да стягат мешките." - ц. ВСИЧКИ про'с'таци гласували за ЕС или негласували ще ги стягат. Лошото е, че и малкото освестени и грамотни ще трябва да ги стегнат, освен ако не се изнесат навреме.
133
4
 
26
 
! Отговори
Тропан преди 4 дни
Тая диктаторка е лицето на европейската "демокрация"! Аз не съм я избирал, както и никой друг европеец.
132
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
"Сега сме в процес на изграждане на платформа между Европейската народна партия , социалистите и Обнови Европа" - нещо като БКП и Земеделците...
131
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А честито! А мерси! Евроатлантиците да стягат мешките. До тука бяха лигавенията пред камери и зад клавиатури, сега баба Урси ще им покаже кон боб яде ли. А, и се стягайте за ваксинация, също така.
130
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ааа не може, нашите копейки не давали! ХАХАХАХ, айде бе копейки, нали уж крайната десница спечелила изборите (не е вярно, но вие сте свикнали да живеете в измислен свят), защо пак Фон дер Лайен ще начело на ЕК? Между другото, някои от крайната десница като Мелони, са едни от най-големите поддръжници на Украйна!
129
2
 
30
 
! Отговори
Anonymous преди 4 дни
Ужас
128
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
4 от 5-те топ икономики в съюза, в момента евроскептици и ще натискат, да минава по тяхното, иначе моеж и да има още "ексити" - Нидерксит, Итекзит, Фрекзит, Геркзит...
127
3
 
15
 
! Отговори
жорето преди 4 дни
Лайнометът пак ли? Ще запуши ли Бидето, или ....?Кой е бил БГ свирчото там?
126
1
 
26
 
! Отговори
Рендето преди 4 дни
Дано не Изберат "Троянския кон" на Щатите, тази Акушерка шъ докара ЕС до разпадане, добър или лош но ЕС функционира, разпадне ли се няма да е добре, особенно за бедна държава като нашата - с напълно разрушена икономика, промишленост, сел. стопанство и висши и средни специалисти във всички сфери и области...
125
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Гадна,отвратителна швабска вещица,на която съпругът трябва да е в затвора,но чиновниците- *** в Брюксел,се правят на глухи и кьорави.Милиони засмука швабата от медикаменти по времето на ковид епидемията.Очите на тази грозна фльорца,са сигурно някаде отзад,на запустялия й за.ник.
124
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Горката Европа. Остана с безлични и подчинени на световното сатанинско лоби лидери, които ще я затрият.
123
2
 
36
 
! Отговори
ВЪН !!! преди 4 дни
Целта на Урсула: Съсипване на ЕС и вкарването му във война. Ако може и всеки европеец да се набоде с поне 10 дози.
122
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Приоритет номер 1 на ЕС - Украйна. Без коментар.
121
1
 
32
 
! Отговори
дано преди 4 дни
не я изберат. Само е номинирана. Трбва да се гласува нейното назначение от ЕП, а там те нямат болшинство. Явно ще купуват яко депутати, за де се закрепи тази на власт и да унищожи тотално ЕС и да ни вкара във война